1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Yediklerimiz artık daha temiz
Yediklerimiz artık daha temiz

Yediklerimiz artık daha temiz

Devlet Laboratuarı’nda yapılan analiz sonuçlarına göre, geçtiğimiz yıllara oranla gerek ithal, gerekse yerli üretim sebze, meyve ve donmuş gıdaların büyük çoğunluğunda, insan sağlığına zararlı limit üstü kalıntıya rastlanmadı.

A+A-

İsmail VOLKAN

KKTC’ye son dönemlerde gerek yurtdışından ithal edilen, gerekse ülkemizde yetiştirilen sebze, meyve ve donmuş gıdaların büyük çoğunluğunun temiz olduğu bildirildi.

Analiz raporlarına göre, ülkemize bu yılın ekim ayı sonuna kadar ithal edilen ürünlerin yüzde 95’i temiz çıktı; yüzde 5’lik gruba ise limit üstü kalıntı içerdiği için ‘ret’ raporu verildi.

Yine aynı dönemde yerli ürünlerin yüzde 98.15’i temiz çıkarak olumlu rapor alırken, kirli çıkanların oranı yüzde 1.85 oldu.

Tarım Dairesi ve Devlet Laboratuarı’nın pestisit, zirai ilaç, organik, fosforlu zehirler, limanlardan giriş yapan sebzeler meyveler, donmuş gıdalar ve yerli üretimde yapılan analizler, ürünlerin neredeyse tamamının temiz olduğunu gösteriyor.

Tarım Dairesi’nden edinilen analiz raporlarına göre, limit üstü kalıntı içeren ürünler, geçmiş yıllara oranla azaldı. 2015 yılında ithal ürünler yüzde 94,26 oranında “temiz”, yüzde 5,74 oranında da kirli çıkmıştı. Yerli ürünlerde ise bu rakam yüzde 97,45 “temiz”, yüzde 2,55 de “kirli” olarak kaydedilmişti.

İlaç oranı limit üstüyse ürün piyasaya girmiyor

Analiz sonucunda temiz ürünlerin piyasaya girdiği, ürünlerde pozitif bir bulguya rastlanması durumunda ise laboratuarın Tarım Dairesi’ne “ret” raporu verdiği ve limit üstü kalıntı içeren ürünler, eğer limandan gelmiş ise geri gönderme uygulamasının yapıldığı belirtiliyor.

Yerli üreticilerin ürünlerine hasada başlamadan önce testler yapıldığı ve kesime başlanmadan önce birkaç kez ertelenerek şans tanındığı ifade ediliyor. Bahçede üçüncü ertelemenin ardından da ürünlerdeki ilaç miktarı düşmez ve limitin üzerinde ise tüm ürünlerin imha edildiği kaydediliyor.

En çok ithal biber limit üstü çıktı

İthal sebze, meyve ve diğer gıdalarda yapılan pestisit analiz sonuçlarına göre, 2016 Ekim ayı sonuna kadar 84 ürün limit üstü bulunarak piyasaya sürülmedi.

Limit üstü ürünlerin başında 14 kez biber, 13 kez şeftali, 11 kez domates ve 11 kez de elmada pestisit miktarı yüksek çıktı.

Yerel ürünlerde 22 üründe limit üstü kalıntı bulundu

Ülkemizde üretilen ürünlerde yapılan analiz sonuçlarında da 22 kez limit üstü kalıntıya rastlandığı ve tespit edilen bu ürünlerin imha edildiği görülüyor.

Bu ürünlerin 4 kez ıspanak, 3 kez hurma, 3 kez maydanoz ve 3 kez de üzüm olarak belirlendiği kaydedildi.

“Üretilen ve ithal edilen ürünler geçtiğimiz yıllara göre daha temiz”

Araştırmalarla ilgili KIBRIS’a konuşan Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, ürünlerin geçtiğimiz yıllara göre çok daha kaliteli olduğunu ve yapılan analizler sonucunda yüzde 90 ve yüz 95 oranında temizliğin söz konusu olduğunu söyledi.

Ünsal, Tarım Dairesi ve Devlet Laboratuarı’nın uyum içerisinde çalıştıklarını ve ithal edilen gıda ürünlerinde giriş noktasında büyük hassasiyet gösterildiğini kaydetti.

İthal edilen ürünlerden alınan numunelerin ivedi bir şekilde laboratuara getirildiğini ve test edildiğini anlatan Ünsal, limit üstü kalıntı rastlanması durumunda ürünün geldiği yere geri gönderildiğini veya imha edildiğini açıkladı.

Yerli ürünlerin piyasaya çıkmadan önce bahçede analiz edildiğini belirten Ünsal, limit üstü kalıntıya rastlanması durumunda bahçe sahibine hasat için izin verilmediğini bildirdi.

Ünsal, bahçelerin üç kez ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olduğunu ve üçüncü testin sonuçlarının limit üstü olması durumunda bahçenin imha edildiğini aktardı.

“Cezalar sertleştirilecek”

Yapılan test sonuçlarını düzenli olarak basınla paylaştıklarını ve şirket isimlerinin de açıklandığını belirten Mehmet Akif Ünsal, şirketlerin isminin açıklanmasının onlar adına en büyük ceza olduğunu kaydetti.

Yeni yapılan yasal düzenlemeyle verilen cezaların sertleşmesi yönünde çalışmalar olduğunu ifade eden Ünsal, vatandaşların gönül rahatlığıyla meyve ve sebze tüketebileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.