1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Yeni ikamet ve vize tüzüğünün ülke adına faydalı olacağını düşünüyorum.”
“Yeni ikamet ve vize tüzüğünün ülke adına faydalı olacağını düşünüyorum.”

“Yeni ikamet ve vize tüzüğünün ülke adına faydalı olacağını düşünüyorum.”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yeni ikamet ve vize tüzüğünün yürürlüğe girmesinin ülke adına faydalı olacağını belirtti

A+A-

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yeni ikamet ve vize tüzüğünün yürürlüğe girmesinin ülke adına faydalı olacağını belirtti. Kanber, bu tüzüğün ülkedeki ekonomik ve sosyal kayıt dışılık, kaçak işçilik ve turizm noktasındaki etkileri hakkında düşüncelerini dile getirdi.

“ Eskiden 90 gün vize veriliyordu ancak gereken yaptırım yoktu”

Kanber, KKTC vatandaşı olmayan kişilerin önceki dönemlerde de ikamet izinsiz ülkede 90 gün kalabildiğini anımsatarak, yalnız 90 günün sonunda giriş çıkış yapma noktasında belli bir yaptırımın olmadığını kaydetti.

“Yeni ikamet ve vize tüzüğünün ülke adına faydalı olacağını düşünüyorum.”

Mahmut Kanber, ülkede sosyal ve ekonomik kayıt dışılığın daha kontrol altına alınabilmesi adına bazı kuralların uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, kayıt dışı ekonominin büyük bir kısmının yabancı ülkelerden gelen insanlardan kaynaklandığını belirtti. Bu kişilerin vize alarak kayıt dışı çalıştığını dile getiren Kanber, rekabette eşitsizliğin meydana geldiğini vurguladı. Kanber, “ Esnafın, inşaatçının ve birçok kişinin sosyal hakları yatırılırken, yabancı işçilerin hiçbir sosyal yatırımlarının yapılmayarak ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasını zaten uygun bulmuyorduk. Bu çerçevede yeni ikamet ve vize tüzüğünün ülke adına faydalı olacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu. Her ne şekilde olursa olsun ülkeye giriş yapan kişilerin hangi şekilde kalacağının belli olması gerektiğine işaret eden Kanber, bu kişilerin işçi, çalışan, ziyaretçi, kursiyer ve öğrenci olarak mı kalacağının bilinmesi gerektiğini ifade etti. Kanber, bu kişilerin hangi sıfatla ülkede kalacağı noktasında toplumun bilgi sahibi olmasının olumsuz bir durum yaratmayacağını anlattı.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.