1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. YKP, TKP Yeni Güçler'i ziyaret etti
YKP, TKP Yeni Güçler'i ziyaret etti

YKP, TKP Yeni Güçler'i ziyaret etti

Yeni Kıbrıs Partisi'nden (YKP) bir heyet, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler’i ziyaret etti.

A+A-

Yeni Kıbrıs Partisi'nden bir heyet (YKP)  TKP Yeni Güçler’i ziyaret etti.  Ziyarette konuşan YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı sözlerine ziyaretten dolayı teşekkür ederek başladı. Kanatlı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından kim seçilirse seçilsin önümüzde ciddi sıkıntılı bir süreç olacağını, belirterek, ne yapılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi. Kanatlı, Crans Montana ve Berlin Zirvesi'nin ardından Guterres Belgesi çerçevesinde ortak bir şeyler geliştirebileceğimizi inanıyoruz. Bu çerçevede siyasi partilerden görüş alıp, bir sonraki aşamaya hazırlanmak istiyoruz dedi.

Murat Kanatlı, ülkedeki demografik yapının hızla değiştiğini bunun çok ciddi bir sıkıntı olduğunu ifade ederek, uluslararası gözlemciler nezdinde bir nüfus sayımını talep eden bir hale dönüşebilir mi bunları da değerlendirip konuşmak istediklerini kaydetti. Kanatlı, ortada bir İstirdat projesi olduğunu ve projenin hızla ilerlediğini bunun bir ilhaka dönebilme ihtimalinin olabileceğini, esas sorunun ise, Kıbrıs Türk varlığının her halükarda tehlikede olduğu gerçeği olduğunu belirtti. Kanatlı, buna karşı direnecek, ortak bir hareketi, ivmeyi yakalayabilirmiyiz diye bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'da, konuşmasına YKP heyetine teşekkür ederek başladı. Çakıcı, biz TKP Yeni Güçler olarak, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, tek vatandaşlığı, tek egemenliği olan federal bir anlaşmadan yanayız dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçim atmosferinin yaşandığı bu dönemin, çatışma odaklı bir kampanyaya dönüştüğünü kaydeden Çakıcı, şöyle konuştu: "Özellikle Sayın Mustafa Akıncı'ya yönelik bir karalama kampanyası olduğunu görüyoruz. Biz, Sayın Akıncı'nın adaylığı sonrasında TKP Yeni Güçler olarak, Parti Meclisimiz de kendisini destekleyeceğimiz yönünde karar alarak, kamuoyuyla paylaştık. Barış ve çözüm yanlısı siyasi duruşu ve sosyal demokrasiye olan inancı nedeniyle Sayın Akıncı'yı destekliyoruz.  Türkiye'deki çeşitli partilerden yöneticilerin de Sayın Akıncı'yı seçim kaybettirmek için hedef almasını doğru bulmuyoruz. Bu süreçte yanlız olmadığını defalarca tekrar ettik. Biz nasıl, Türkiye halkının kararlarına saygı duyuyorsak, herkesin de Kıbrıs Türk toplumunun kararlarına da saygı duyması gerektiğine inanıyoruz. Bu iradeyi gerçek anlamda koruyan, Kıbrıs Türk halkının kimliğini, kültürünü koruyarak devamı için mücadele eden Sayın Akıncı'nın seçimi kazanacağını umut ediyoruz. Aksi durumda bizi istemediğimiz sonuçlara götürebileceğimizi görüyoruz.  Diğer federal çözüm yanlısı partilerle de dayanışma ve işbirliği içerisinde olmamız gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Çakıcı, dörtlü koalisyon hükümeti içerisinde sol partilerin olmasına rağmen hiç bir icraatın yapılamadığını belirterek eleştirilerde bulundu.

Mehmet Çakıcı şöyle devam etti: "Bırakın iç meseleleri Vergi ve Tarım reformu gibi ihtiyaçlar var. İşkence ile Şartlı Tahliye Tüzüğü, Turizm teşfiklerinin haksız dağıtımı, Vergi adeletsizliğiyle ilgili mücadele var. Bütün bunların hepsi bir tarafta dururken sivilleşme ve demokratikleşmeyle ilgili de hiç bir adım atılamadı. Geçmişte de hep söylediğimiz Polisin Sivile Bağlanması, Sivil Savunma ile Merkez Bankası'nın Kıbrıs Türk halkının yönetimine tabii olması gerektiğini hep konuştuk ama bununla ilgili hiç bir icraat yapılmadı. Sanki de sağ partilere bağ olundu ve özellikle Sayın Serdar Denktaş'ın kuyruğuna takılarak dörtlü bir koalisyon dönemi yaşandı. Bu süreci Halkın Partisi bozarak, UBP ile sağ bir hükümeti kurdu ve arkasından Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme geldi. UBP-Halkın Partisi koalisyon hükümetine bakıldığında da demokratikleşme ve sivilleşmeyle ilgili, ülkenin değişimine yönelik bir adımın olmadığını görüyoruz. Vatandaşlık ve Nereden Buldun Yasası hala ortada yok. Geçmiş dönemde hesap sorulacağı, yolsuzlukların üzerine gidileceği söylenmişti, bununla ilgili de bir sürecin yaşandığını göremedik" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.