1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yollarımız yeterince güvenli değil!
Yollarımız yeterince güvenli değil!

Yollarımız yeterince güvenli değil!

Ülkemizde giderek artan kazalardan sonra yollardaki altyapı, aydınlatma, bariyer ve trafik levhalarının eksikliği bir kez daha gündeme geldi.

A+A-

Mustafa ÖZYAĞCI

Ülkemizde giderek artan kazalardan sonra yollardaki altyapı, aydınlatma, bariyer ve trafik levhalarının eksikliği bir kez daha gündeme geldi. Yaşanan kazalara rağmen uzun yıllardır bir türlü çözülemeyen yol sorunuyla ilgili hükümetin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Karayolları Dairesi’nin ilgisiz davrandığını iddia eden vatandaşlar ile sürücüler, yeni kazaların yaşanmaması için bir an önce önlemlerin alınmasını talep etti.

Özellikle Girne-Dağyolu’nda yaşanan onlarca kazaya rağmen şimdiye kadar hiçbir önlem alınmaması sürücüleri tedirgin ederken, yol kenarında bulunan bariyerlerin toprağa çakılmasına ise tepki gösterdiler.

İki hafta önce aynı yolda pic-up bir aracın bariyerlere çarpması sonucu yaklaşık 100 metre uzunluğundaki çelik bariyerlerin karton gibi büküp, yerinden söktükten sonra uçuruma yuvarlanmasını örnek gösteren vatandaşlar, bunun yolların yeterince denetlenmediğini gösterdiğine inanç belirtti.

Yollarımızın güvenli olup olmadığı ve güvenlik düzeyinin AB şartnamelerine uygun olup olmadığıyla ilgili Karayolları Dairesi eski Müdürü Hasan Nihat Erduran ve Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KIBRIS’a açıklama yaptı.

Konuyla ilgili bilgi veren Erduran ve Avcı, ülkemizde yollarda şu an kullanılan bariyerlerin AB şartnamesine uyumlu olduğunu belirterek, “KKTC Karayolları kullanılacak malzemeler eğer dünyada genel kabul edilmiş stantlarına uyumluysa ona göre, alıp kullanır” dedi.

Erduran, kazalarda bariyerlerin kolayca sökülmesinin nedenin kalitesiz olmasından kaynaklanmadığını, kaza sırasında bariyerlere çarpan aracın boyutu, çarpma hızı ve nasıl çarptığıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Erduran: Yollarımızda kullanılan bariyerler AB stantlarına uygun

Ülkemizdeki bazı yolların sürüş güvenliği için uygun olmadığını belirten Erduran, özellikle Girne- Dağyolu’nun mutlaka yenilenmesi için, preslenip kaplanması gerektiğini söyledi. Yollarımızda şu an kullanılan bariyerlerin AB şartnamesine uyumlu olduğunu açıklayan Erduran, “KKTC Karayolları eğer dünya genel kabul edilmiş stantlarına uyumluysa ona göre, alıp kullanır” dedi.

Erduran, yollarımıza yerleştirilen bariyerlerin öncelikle TC Karayolları Müdürlüğü tarafında laboratuarlarında belli düzeyde deneyleri yapıldıktan sonra, raporlanıp ülkemize gönderildiğini söyledi. Sürücülerin özellikle yol kenarındaki bariyerlerin toprak zemine çakılmasından şikâyet ettiğine işaret eden Erduran, bariyerlerin dünyanın her yerinde toprak zemine, derine ve mekanik olarak çakıldığını kaydetti.

Sorunlu yolların biran önce yetkili merciler tarafından onarım ve bakımının yapılması gerektiğine vurgu yapan Erduran, “yolların preslenip kaplanma atılması lazım. Belki yüklü araçların geçişi sırasında lastikler ses ve gürültü çıkaracaktır ancak bu emniyet duruş mesafesini artıracaktır” dedi.

“Karayollarında proje çok”

Karayollarında projelerin çok olduğunun altını çizen Erduran, bu projelerin ivedilikli olarak yapılması gerektiğini anlattı. Birçok yol ve projenin TC Karayolları Müdürlüğü tarafından desteklendiğini belirten Erduran, bu projelerin hayata geçirilmesi için, TC Karayolları Müdürlüğü, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, KKTC Karayolları’nın her zaman müşterek çalıştıklarını söyledi.

Erduran son olarak, “Mobese sistemi geldiğinde meydana gelen kazaların boyutunu daha kolay inceleme fırsatı olacaktır. Buda e-devletin bir parçasıdır” diye konuştu.

Avcı: Denetlenmeden ülkeye sokulmuyor

Vatandaşların yollardaki bariyerlerin sağlamlığını sorgulamalarını değerlendiren Mehmet Avcı, ülkemize gelen bariyerlerin önce Ankara’da devlete ait bir merkezde gerekli testlerinin yapılıp onaylandığını ve sonrasında KKTC’ye getirildiğini kaydetti.

Kaza sırasında bir bariyerin yüklü ve süratli bir kamyonu durdurmasının mümkün olmadığını kaydeden Avcı, “bariyerler kaza sırasında ancak, kazanın boyutunu azaltmak ve aracın süratini düşürmek için yerleştirilirler.  Fakat bir pic-upın Girne-Dağyolu’ndaki kazada bariyerleri söküp, uçuruma yuvarlanması ise çok düşündürücü bir olay” dedi.

Avcı ayrıca, bariyerlerin kaza sırasında çabuk sökülmesinin zeminin yumuşaklığı ya da bariyerlerin iyice derine çakılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Avcı son olarak, yollarımızın hepsinin bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu belirterek, yetkililerin öncelikle yol yapmak yerine, yollardaki asfalt kalitesi, banket, bariyer, aydınlatma ve çizgilerin düzenli olarak kontrollerini yapması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.