1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Yörük: Özerklik dönemini 2 yaş sendromuna çevirmeyin
Yörük: Özerklik dönemini 2 yaş sendromuna çevirmeyin

Yörük: Özerklik dönemini 2 yaş sendromuna çevirmeyin

Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük, Özerklik dönemini Haberatör Gazetesi'ne anlattı.

A+A-

‘’Süreç 12 ay ila 24 ay aralığında gerçekleşiyor gibi düşünülse de 1 yaşın dolumuyla 3 yaşın sonlarına kadar görülebilen bir süreçtir diye ifade ederek  Özerklik Dönemini 2 Yaş Sendromuna Çevirmeyin.’’ diyen Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük cümlelerine özerklik dönemini tanımlayarak devam etti.

Özerklik dönemini içeriğini tanımlarsak aslında çocuğun bağımsız bir birey olduğunu farketmesiyle başlayan bir süreç olduğunu ve süreçte çocuk bağımsız bir birey olduğunu fark edebu fark edişiyle bağımsız hareket etme ihtiyacı duymaya başladığını ifade eden  Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük  ebeveyne göre karşı gelme davranışı olarak algılanan davranışlar aslında çocuğun ebeveynlerine karşı tek başına hareket etme direnciyle başladığının altını çizdi.

Dönemin özelliklerini göstermeye başlayan çocuk, ayaklanmaya başladıktan sonra bağımsız hareket etme yeteneğinin belirmesinin de normal bir durum olduğunun da ifade eden Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük;

''Öncelikle bağımsızlık ile birlikte çocuk yürür, koşar, tırmanır, iter, ısırır... Kısaca kendi başına yapabileceği herşeyi yapar ve yapmaya devam eder. Bu esnada da çocuk yaptığı en ufak davranış ile kendi kendine gururlanır. Bu gururlanma aslında bir sonraki davranışı için çocuğa motivasyon etkisi yaratır.'' cümleleriyle bu süreçte bağımsızlık ile beraber başka hangi davranışlar görülüyor? Sorumuza yanıt verdi.


Dönemin Belirtileri,
-Hayır kelimesini çok sık kullanmaları
-Her konuyla ilgili fazlaca soru sormaları
-Birşeyleri kendi başına yapma isteğinin belirmesi ve artması

‘’Bu dönemde özellikle ebeveynlerin tutumu ve tepkileri eşgüdümlü ve uyumlu olmalıdır. ‘’

Peki özellikle dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

-Sınırlar koyun
-Alternatifler sunarak hayır dediği ve inatlaştığı anlarda dikkatini dağıtın
-Ağlayarak istediğini elde etmesine müsaade etmeyin
-Çocuğunuzun hassas olduğunuz konuları keşfedip o konuları kullanmasına müsaade etmeyin.
-Eğer çocuğunuz hassas olduğunuz konuları keşfettiyse görmezden gelmeye çalışın.
-Öfke nöbetlerinde duygularınızı kontrol altında tutarak sakin kalmaya çalışın.
-Özgürlüğünü kazanmaya çalıştığı bu dönemde çocuğunuzu destekleyin.
-Hayır kelimesini çocuğunuza karşı sık kullanmamaya özen gösterin.

Biraz empati kuralım birlikte... Düşünün ki daha yeni konuşmaya kendinizi daha yeni ifade etmeye başladınız. Emeklemek mi oda tarihe karışıyor. Ebeveyn yardımı olmadan da yemek yiyebiliyorsunuz. Bunları yapabilecek enerjiye ve güce sahipsiniz.

Bu dönem içinde bulunduğunuz ortamlarda veya aile içinde çocuğunuzu asla uyumsuz, huzursuz vb. tanımlayıcılara maruz bırakmayın. Ve çocuğunuza mutlaka seçenekler sunun. Bu seçenekleri de çocuk üzerindeki yaptırım gücünüz doğrultusunda şekillendirmenizi öneririm şeklinde ifade eden Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük sözlerini  ''Eğer özerklik döneminin dışında bir şey fark ederseniz veya özerklik dönemi ile baş edemediğinizi düşünürseniz alanında uzman kişilerden mutlaka yardım alınız.'' cümlesiyle tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.