1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Yükselen bir gerilim var
“Yükselen bir gerilim var

“Yükselen bir gerilim var

Yavuz gemisinin sondaj için Karpaz’da bulunmasına, ABD, Güney, İsrail, Ermenistan ve Rusya gibi ülkeler rahatsızlıklarını ciddi şekilde dile getirdi

A+A-

 “YÜKSELEN BİR TANSİYON VAR”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Yavuz gemisinin sondaj için Karpaz açıklarında bulunmasına gelen tepkileri değerlendirdi. Dr. Sözen, bir süredir Doğu Akdeniz’de doğal gaz kaynakları aramalarıyla ilgili yükselen bir tansiyon olduğunu söyledi. Bugüne kadar daha önceleri de benzer şeyler yaşandığını anımsatan Sözen, “Adanın hem Kuzey hem de Güney’indeki insanlar bu konuya çok daha tedirgin yaklaşıyorlar” dedi.

“YENİ ÇATIŞMAYA YOL AÇABİLİR”

 TKP Genel Sekreteri Mehmet Davulcu:

“Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ın doğal kaynaklarını tek yanlı olarak Kıbrıslı Türkleri yok sayarak çıkarıp pazarlamaya çalışması en başından doğru bir yaklaşım değildi. Kıbrıs sorununun çözümüne bir katkı koymuyordu. Tersine gerilimler yaratıyordu. O zamandan biz TKP olarak bunun doğru olmadığını ve müzakere masasında ele alınarak bu işin birlikte yapılması gerektiğini ve Kıbrıs sorununa çözüme katkı koyacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledik. Ancak gelişmeler bizim önerdiğimiz gibi olmadı. Rum tarafı tek yanlı olarak bu işi sürdürmeye devam etti. Şimdi de KKTC’nin verdiği ruhsatla deniyor ki Türkiye bölgede Kıbrıslı Türkler adına önce araştırma şimdi de kazı yapma çabasına girdi. En başından gerilime neden olacak adımlar peş peşe atılmaya devam etti. Kıbrıslıların ihtiyacı olan var olan gerilimin üstüne yeni çatışma konuları yaratmak değil var olan sorunları çözüp, barış ortamı içinde bir gelecek oluşturmaktır. Ancak gelinen noktada bu gerilimler sürekli tırmanıyor ve biz bundan endişe duyduğumuzu sıklıkla dile getirdik. Bu yapılan işlemler Kıbrıs sorunun çözümüne hizmet etmeyecek. Aksine Kıbrıs sorunun daha karmaşık hatta yeni çatışmalara yol açabilecek davranışlardır.”

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.