1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Yurt dışında üniversite eğitimi öncesi bilmeniz gerekenker
Yurt dışında üniversite eğitimi öncesi bilmeniz gerekenker

Yurt dışında üniversite eğitimi öncesi bilmeniz gerekenker

Üniversiteye geçiş, hayatın önemli dönüm noktalarından biri. Tam da bu noktada eğer yurt dışında bir eğitim planı yapmak istiyorsanız birkaç konuda kafanızın net olmasında fayda var.

A+A-

Hangi alanda okumak istiyorsun?

Öncelikle ilgi alanlarınızı belirleyin. Bu alanlarla ilişkili bölümleri çıkartıp bir liste yapmak sizin faydanıza olur. Daha sonra bu bölümlerin yer aldığı üniversiteleri tekrar bir liste yapıp, ilgili web sitelerinden hocaları ve ders içeriklerine dair araştırma yapmak sizi ne istediğinize dair fikrinizin biraz daha şekillenmesinde etkili olur.

Yaşam şartları seni ne kadar zorlar?

Yurt dışı eğitim konusunda göz önünde bulundurmanız gereken konulardan biri maliyetler meselesi. Gitmek istediğiniz ülkenin para biriminin, TL'ye oranı, yaşam standartları gibi günlük maliyetlere dair bilgiler, kaliteli ve verimli bir öğrencilik dönemi geçirmeniz konusunda kafanızın netleşmesi için size yardımcı olabilir.

Hangi ülkede okumak istiyorsun?

Yurt dışı eğitimde önemli konulardan biri de elbette ülke seçimi. Hayalindeki ülkeye dair araştırma yapman kadar Türkiye'ye yakın olması, istediğin veya acil zamanlarda ülkeye kolayca dönebilmeni sağlar. Hem mesafesi hem Türkiye'ye benzer iklimi hem de eğitim kalitesi dolayısıyla Avrupa'yı bu noktada listenizin başına koymanızı tavsiye edebiliriz.

Peki hangi üniversite?

Adım adım ilerliyoruz. Ülke ve bölüm konuları kafanızda netleştikten sonra şimdi de üniversite seçimine geçebilirsiniz. İstediğiniz bölümü barındıran üniversitelerin listesini çıkardıktan sonra tekrar aynı liste üzerinden denklik ve çift diploma konularına göre eleme yaparak geçmelisiniz. Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye'de tanınabilmesi için YÖK denkliği gereklidir. Listeyi buna göre biraz daha kısaltabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’deki ve yurt dışındaki üniversiteler ortak bir derece programı hazırlıyor. Bu programa kayıt olur ve başarıyla tamamlarsan iki üniversiteden de diploma alıp, çift diplomaya sahip olabiliyorsun.

Gitmek istediğiniz okul size ne kadara mal olur?

Gitmek istediğiniz okulun yıllık maliyeti ile bütçenizin birbirine uyup uymadığını da kontrol etmelisiniz. Listenizi bu kritere göre tekrar gözden geçirmenizde de fayda var. Bütçe konusunu geçtikten sonra da kısalan listenize bir kriter daha ekleyebilirsiniz: Ders dışı faaliyetler, okulun fiziki imkanları ve konumu. Artık tercih yapmaya hazırsınız :)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.