1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Akansoy gelişmeleri Kathimerini için değerlendirdi
Akansoy gelişmeleri Kathimerini için değerlendirdi

Akansoy gelişmeleri Kathimerini için değerlendirdi

Haftalık Kathimerini gazetesi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy’un Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili değerlendirmesine yer verdi.

A+A-

Haberini “Çözüme Kadar Çalışmaların Kesilmesinde Israr Ediyorlar… Kıbrıslı Türkler Açısından Müzakerelerin Yeniden Başlaması MEB’deki Gelişmelerden Geçiyor” başlığıyla aktaran gazete, Akansoy’un Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerin yeniden başlaması için öne sürdüğü artlarda ısrar ettiğini ve Anastasiadis liderliğinin icraatlarından yoğun kaygı belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre, her iki tarafın da çözüm iradesi göstermesi durumunda perspektifin perde önüne gelmesi için gerekli bütün ön şartların halen var olduğuna işaret eden Akansoy, Rum siyaset sahnesini, fantezi ve senaryolar yaratan korku ve kaygılar sardığına inandığını belirtti.

Akansoy, “Kıbrıs Rum yönetici sınıfının siyasi eşitlikten ve federasyon parametrelerinden uzaklaştığını gözlemlediğini, güven yaratıcı önlemleri ileri götürmeme sebeplerinin de bu olduğu” görüşünü ortaya koydu. 

“Kıbrıs Rum tarafı, gözünü Kıbrıs Türk toplumuna çevirmeli ve işbirliği perspektifine yoğunlaşmalı. Federal çözümü savunan Kıbrıs Türk siyasi güçlerinin BM parametrelerine dayalı işbirliği modelindeki ısrarına önem vermeli” diyen Akansoy, Rum tarafı özeleştiri yapar ve Kıbrıs sorunundaki çizgisini gözden geçirirse, garantiler gibi bir dizi hayati öneme sahip konuyu çözme olanağı bulunabileceğine dikkat çekti. 

Akansoy, Rum tarafının “biz doğal gaz arayalım, çözüm olursa size payınızı vereceğiz” tezinin Türk tarafınca kabul edilemez olduğunu belirtti. Adanın kuzeyinde tatminkar miktarda rezerv keşfedilirse ne olacağı sorusunu soran Akansoy, müzakereler perde önünde olduğu sürece bu tür inisiyatiflerin, kapsamlı çözüme kadar kesilmesi (dondurulması) gerektiğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.