
Akıncı: “Kıbrıs sorunu öteden beri cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu."
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun öteden beri Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu kaydederek, Cumhuriyet Meclisi’nden bu konuda geçecek tasarıların ve önerilerin her zaman istişare içinde ele alındığını kaydetti.
19 milletvekilinin federasyonun Kıbrıs’ta çözüm seçeneği olmaktan çıkarılmasına ilişkin karar önerisi hazırladığını ve bunu geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunduğunu anımsatan Akıncı, “Böylesi önemli bir kavşakta, bu kadar radikal bir görüş içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı makamıyla istişare edilmeden Meclis’ten geçirilmek istenmesi uygun bir davranış değil. Bu konuda maalesef fikrimizi soran olmadı” dedi.
1994’te Cumhuriyet Meclisi’nde federasyonla ilgili yine benzer bir karar alındığını anımsatan, Rum Meclisi’nin 1967’de Enosis’le, geçtiğimiz günlerde garantilerle ilgili aldığı kararlara işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Demek ki önemli olan alınan kararların ötesinde bunların uygulama alanı bulup bulamayacağıdır. Bu konuyu, birkaç oy farkı ile Meclisten karar alarak ortadan kaldırmak kolay bir iş değil. Bu tür yaklaşımların Kıbrıs’ın geleceğine yardımcı olmayacağı kanaatindeyim” dedi.
Akıncı, Yeditepe Üniversitesi’nde “Dünden Bugüne Kıbrıs” konulu konferans vermek üzere bu öğleden sonra KKTC’den ayrıldı.
Cumhurbaşkanı, Ercan’da basına açıklama yaptı.
AKINCI’DAN SEÇİM VE HALK OYLAMASI YASASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
İki konuda açıklama yapan Akıncı, ilk olarak Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na değindi.
Akıncı, yasa konusunda gereken hukuki incelemelerin büyük oranda tamamlandığını ifade ederek, “Neyi imzaladığımızdan emin olmak istiyoruz, geciktirme niyeti söz konusu değil” dedi.
Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin liderleri, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile bir toplantı yapmak istediğini, bu toplantının muhtemelen 31 Ekim Salı günü olacağını kaydetti.
Mustafa Akıncı, “Onlarla da konuyu enine boyuna konuştuktan sonra yasayı gönül huzuru içinde imzalamak istiyorum” dedi.
“KIBRIS SORUNU DENKTAŞ ZAMANINDAN BERİ, CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ YÜRÜTTÜĞÜ BİR KONU”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 19 milletvekilinin federasyonun Kıbrıs’ta bir çözüm seçeneği olmaktan çıkarılmasına ilişkin Meclise sunduğu karar önerisiyle ilgili de açıklama yaptı.
Milletvekillerinin Meclise yasa ve karar önerileri sunabileceğini söyleyen Akıncı, Kıbrıs sorununun öteden, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş zamanından beri, Cumhurbaşkanlığı makamının yürüttüğü bir konu olduğunu kaydetti.
“BU KADAR RADİKAL BİR GÖRÜŞ İÇEREN ÖNERİNİN CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI İLE İSTİŞARE EDİLMEDEN MECLİSTEN GEÇİRİLMEK İSTENMESİ ÇOK UYGUN BİR DAVRANIŞ DEĞİL”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte bu konuda Meclis’ten geçecek, tasarıların ve önerilerin istişare içinde ele alındığını belirterek, “Böylesi önemli bir kavşakta, bu kadar radikal bir görüş içeren önerinin Cumhurbaşkanlığı makamı ile herhangi bir temas yapılmadan, istişare edilmeden Meclisten geçirilmek istenmesi çok uygun bir davranış değil, bunu böyle değerlendiriyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu konuda maalesef fikrimizi soran olmadı” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs konusundaki çalışmaları halktan aldığı onayla yaptığını, kendisinin de bu çalışmaları böyle yürüttüğünü belirten Akıncı, halka 11 Şubat 2014’te imzalanan ve iki eşit kurucu devletin ortaklığında kurulacak federasyonu öngören çerçeveyi sunduğunu söyledi.
“BU KONUYU, BİRKAÇ OY FARKI İLE MECLİSTEN KARAR ALARAK ORTADAN KALDIRMAK KOLAY BİR İŞ DEĞİL”
Akıncı, 1983’te ilan edilen KKTC’nin bağımsızlık bildirgesinde, “devlet federasyona açık bir devlet olarak kuruldu” ifadesinin yer aldığını da söyleyerek, “Bu konuyu, birkaç oy farkı ile Meclisten karar alarak ortadan kaldırmak kolay bir iş değil diye değerlendiriyorum. Bu tür yaklaşımların Kıbrıs’ın geleceğine yardımcı olmayacağı kanaatimi de paylaşmak isterim” dedi.
Rum Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde garantileri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir karar aldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Onların bu kararı da yardımcı bir tavır olmadı. Yoklukla malul bir karardır bu. 1967’de Enosis amaçlı aldıkları kararı ortadan kaldırmaları gerekirken böylesi bir karara yönelmeleri olumlu bir gelişme olmadı. Şimdi eğer bizim Meclisimiz de böyle bir karar alırsa bu da iyi bir gelişme olmayacaktır kanaatindeyim” dedi.
1994’te de benzer bir karar alındığını, Meclisin bu nedenle ikiye bölündüğünü söyleyen Akıncı, söz konusu kararın oy birliği aranmadan birkaç oy farkla alındığını anımsattı.
Akıncı, “O karar da federasyonu tek seçenek olmaktan çıkaran bir karardı. Yani ‘çözüm ille federasyon değil’ anlamı taşıyan bir karardı ama yıllarca müzakereler hep bu çerçevede yapıldı. Demek ki önemli olan alınan kararların ötesinde bunların uygulama alanı bulup bulamayacağıdır. 1967’de Rumlar da bir karar aldı, uygulanamadı.
Geçenlerde aldıkları kararın da uygulama alanı yok. Çünkü sıfır asker, sıfır garanti kavramı gerçekçilikle bağdaşan bir karar değil” şeklinde konuştu.
Bundan sonraki sürecin önemli olduğunu söyleyen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı olarak bu süreci Meclis’le, Meclis’teki partilerle, sivil toplum ve Türkiye ile istişare içinde yürüteceklerini kaydederek şöyle devam etti:
“En önemlisi bunu yetkiyi almış olduğumuz esas kaynakla, yani halkımızla işbirliği içinde götüreceğiz. Gerektiğinde, koşullar elverdiğinde, elbette halka da gidilebilir. Bunu gelişmeler gösterecek, gerekirse referandumla halkımızın ne istediği, ne arzu ettiği sorulabilir ama bütün bunlar, gelişmelere ve koşullara bağlı. İçinden geçtiğimiz süreç, serinkanlı, acele etmeden davranmamızı gerektiren bir süreçtir.”
“TÜRK ULUSUNUN BAYRAMINI KUTLUYORUM”
Konuşmasında Türk ulusunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Akıncı, 94 yıl önce Atatürk’ün “En büyük eserim Cumhuriyettir” diyerek Cumhuriyeti gençliğe emanet ettiğini söyledi.
Türkiye’nin çağdaş uygarlık yolunda, demokratik, layık bir cumhuriyet olarak yoluna devam etmesinin ve her geçen gün güçlenmesinin en büyük temennileri olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs Türk halkının Atatürk’ün ilkelerini içselleştirdiğini, bunu hiçbir zorlama olmadan yaptığını da belirtti.
“KKTC’nin de demokratik, çağdaş, layık, çoğulcu yapıda yoluna devam etmesi en büyük çabamızdır” diyen Akıncı, “Bu yolda ilerleyeceğimiz kuşkusuzdur” vurgusunda bulundu.
Akıncı, KKTC’ye yarın akşam dönecek.
HABERE YORUM KAT