1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. “Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye Ceza Yerine Hediye”
“Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye Ceza Yerine Hediye”

“Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye Ceza Yerine Hediye”

Avrupa Komisyonu’nun, 26 Mart’ta Varna’da gerçekleştirilecek olan AB-Türkiye toplantısı öncesinde, bugün, mülteci krizinin idaresi için Türkiye’ye yönelik ikinci destek paketini yayımlaması bekleniyor.

A+A-

Fileleftheros gazetesi “Komisyon’dan Ceza Yerine Hediye” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, 3 milyar Euro’luk ikinci destek paketinin iki yerden geleceğini aktardı.

1 milyar Euro’nun bütün üye devletlerin katılmakta olduğu mevcut AB bütçesinden tahsis edileceğini yazan gazete, 2 milyar Euro’nun ise 28 üye devletin ulusal bütçelerinden tahsis edileceğini kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın birinci durumda, 1 milyar Euro’dan kendine düşen miktarı ödemekle yükümlü olduğunu belirten gazete, ikinci durumda ise bundan kurtulabileceğini belirtti.

Öte yandan Rum kesiminin, Türkiye’nin faaliyetlerinin kınanmasıyla ilgili net bir ifade ortaya çıkması için, dikkatini yakında gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısına yönelttiğini yazan gazete, Türkiye’nin ileri sürülen “meydan okumaları” konusunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in talebinin ardından gündeme alındığını ileri sürdü. 

Çabanın, Türkiye’ye siyasi bir bedel getirebilecek olan bu ifadelerin sonuç bildirgesinde yer almasının başarılması olduğunu kaydeden gazete, Rum kesiminin faaliyetlerinin Atina ile istişare içerisinde gerçekleştirildiğini, öte yandan geçtiğimiz günlerde Rum Dışişleri Bakanlığında, ileri sürülen “Türk provakasyonlarına” tepki verilmesine ilişkin çeşitli senaryoların ele alındığı bir toplantı yapıldığını belirtti.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi toplantısında yer alacağını da ekledi.

Gazete iç sayfalardan da yer verdiği haberinde, Rum kesiminin, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” aleyhindeki ileri sürülen meydan okumalarına ilişkin olarak, AB aşamasında önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan görüşmelerde, iki eksende hareket edeceğini yazdı.

Ön plandaki tartışmanın, 22-23 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi toplantısı sonuç bildirgesinde Türkiye’yle ilgili bir ifade yer alması olduğunu aktaran gazete, Rum hükümetinin isteğinin, sonuç bildirgesinde Türk faaliyetleriyle ilgili net bir kınama yer alması olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, konu hakkında dün “Alfa’ya” yaptığı açıklamada, “bu sonuç bildirgelerinin içeriğinin Daimi Temsilciler aşamasında ele alınacağını, akabinde önümüzdeki hafta Dışişleri Bakanları aşamasında bir görüşme yapılacağını ve tartışmanın Türkiye’yle ilgili görüşmenin yapılmasının planlandığı 22 Mart akşamı doruğa ulaşacağını” söyledi.

“Elindeki bilgilere” dayanarak, AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili olan Varna toplantısı konusunda ise, Rum hükümetinin “kartlarını kapalı tuttuğunu ve 22 Mart akşamına atıfta bulunduğunu” yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “kartlarını 22 Mart akşamı açacağını” ekledi.

Alithia’nın haberine göre ise Hristodulidis, açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in konunun gündeme alınmasına ilişkin talebi kabul edildiği andan itibaren, bir sonraki adımın, konuyla ilgili sonuçlar ortaya çıkması olduğunu söyledi.

Varna toplantısının yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Hristodulidis, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, kararın 22 Mart’ta yapılacak Avrupa Konseyi toplantısında alınacağına dair net açıklamasına atıfta bulundu.

Bunun haricinde, Rum kesiminin Atina’yla istişare içerisinde çeşitli senaryolar üzerinde çalışmakta olduğunu belirten Hristodulidis, her şeyin yaşanacak gelişmelere bağlı olduğunu ekledi.

PRODROMU

Gazeteye göre Varna toplantısı ve veto hakkı bulunmadığı konusunda kendisine soru yöneltilen Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prdromu da açıklamasında “bunun veto hakkı konusu olmadığını” söyledi.

Varna toplantısının AB ile Türkiye arasında olduğunu ve bunun planlanmış olduğunu dile getiren Prodromu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yakın zamanda gerçekleştirilen Gayri Resmi AB Konseyinde, Rum kesiminin tezlerini ortaya koyduğunu anımsattı.

Bunun sonucunda, 27’lerin, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın açıklamasıyla birlikte yayımlanan görüşüne sahip olduklarını anımsatan Prodromu, Varna toplantısıyla ilgili nihai kararın 22 Mart’ta yapılacak Avrupa Konseyi toplantısında alınacağını ifade etti.

Prodromu, Rum Yönetimi ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, AB-Türkiye ilişkilerini engellemeye çabalamadığını savundu.

Politis ise haberinde, AB Dışişleri Bakanlarının önümüzdeki hafta yapacağı görüşme öncesinde, Rum Dışişleri Bakanlığında yoğun bir hazırlık yapıldığını yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.