1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Dikmen Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi İmar Planı Çalışmalarına başladı.
Dikmen Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi İmar Planı Çalışmalarına başladı.

Dikmen Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi İmar Planı Çalışmalarına başladı.

Belediye hudutları içerisinde bulunan onbir köyde Dikmen İmar Planı yasal süreci resmen başladı.

A+A-

Dikmen Belediyesi’nin 2017 yılının Kasım ayında ön çalışmalarına başlayarak, 10 Mart 2018 tarihinde yayınlanan gazete ilanı ile Şehir Planlama Dairesi işbirliğinde belediye hudutları içerisinde bulunan onbir köyde Dikmen İmar Planı yasal süreci resmen başlamıştır.

1989 yılında yürürlüğe giren İmar Yasası uyarınca İmar Planı yapılmasının yasal bir zorunluluk olmasına rağmen, 2006 yılında Boğaz Emirnamesinin yayınlanmasından kısa bir süre sonra yerini imar planına bırakması gerekirken, Dikmen İmar Planı 12 yıl ertelenmiştir. Ülkede yıllardır emirnamelerle yönetilen ve bu yüzden büyük sorunlar yaşayan bir çok bölgenin düzgün bir şekilde gelişmesi için İmar Planı’na geçilmesinin şart olduğu anlaşılmıştır. Bölge halkı ve yatırımcılar için sıkıntı yaratan Boğaz Emirnamesi’nden dolayı imara kapatılan arazilerini satmakta ve yerleşmekte büyük sorunlar yaşamaları nedeniyle, Dikmen Belediyesi İmar Planı’na geçilmesiyle sorunun aşılabileceğinin bilincinde olarak çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatmıştır. Bu kapsamda Dikmen Belediyesi, çalışmalara katkı koyması amacıyla bir şehir plancısı istihdam etmiştir.

Dikmen İmar Planı sürecinde, ilk etap olan Mevcut Durum Analizi çalışmaları başlatılarak emirnamelerle ilgili bölge halkının dilek, istek ve şikayetlerini içeren dilekçelerin alınması ile değerlendirme çalışmaları başladı. Bu süreç sonrasında ise bölgelerin arazi kullanım türleri belirlenecek, bölge halkıyla anketler yapılıp görüşleri alınacaktır. Bu kapsamda elde edilen veriler analiz edilecek ve bu etabın sonunda bölge halkı ile paylaşılacak olan Dikmen Mevcut Durum Analiz Raporu’ndan sonra İmar Planı karar raporu hazırlanacaktır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Dikmen İmar Planı’nın, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmasını ve  planlı büyümeyi hedef aldıklarını, bunun yanında İmar Planı’nın  bölgedeki tarihi değere sahip yapı ve/veya bölgelerin korunmasını, doğal çevre ile kaynakların korunarak dengeli kullanılmasını, yenilikçi, esnek ve rekabetçi bir ekonomik yapının oluşturulması için gerekli mekânsal düzenlemeleri yaparak hem bölge halkı hem de yatırımcılar için coğrafi konumu itibariyle merkezi noktada olması ve İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte bölgenin cazibesinin ve değerinin gün geçtikçe artacağını söyledi.

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, İmar Planı’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte bölgenin karakterine uygun olan binalar, eğlence yerleri, yurt ve okul binaları, sanayi bölgesi, atölyeler ve yeşil alanlar ile ilgili bölgenin geneline bir çözüm getirileceğini, ayrıca kamusal alanların yeniden değerlendirilip kamu hizmet binalarının konumlarının belirlenmesinde de önem taşıyacağını ve bölgede İmar Planı hazırlanırken  Dikmen Belediyesi olarak destek vermeye devam edip sürecin yakın takipçisi olacaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.