1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Ellinas: “EastMed yaz gecesi rüyası”
Ellinas: “EastMed yaz gecesi rüyası”

Ellinas: “EastMed yaz gecesi rüyası”

ENI-TOTAL konsorsiyumunun 11’inci parseldeki “Onisiforos” yatağında yaptığı sondajın sonucunun geçen Salı günü açıklanmasının ardından Rum hidrokarbon uzmanı Haralambos Ellinas, EastMed boru hattı ile ilgili planları “yaz gecesi rüyası” olarak niteledi.

A+A-

Haravgi, Ellinas’ın bu gazeteye yaptığı açıklamayı “On Yılda ve Doğal Gazımız Olursa… EastMed Boru Hattı Yaz Gecesi Rüyası” başlığıyla aktardı.

Habere göre “EastMed’in ekonomik açıdan sürdürülebilir olması için doğal gaz fiyatlarının birim başına 5 dolara düşmesi gerekir. Şu anda birim fiyatı 8 dolardır” diyen Ellinas “siyasi destek de verilse hiçbir ülke –ne Yunanistan, ne İsrail, ne Kıbrıs, ne de AB- boru hattını yapmaz.  Boru hatlarını şirketler, sürdürülebilir olması halinde yapar” dedi.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Onisiforos yatağının yapısının Mısır’a ait Zohr yatağıyla özdeş olduğunun doğrulandığı  açıklaması ile büyük doğal gaz keşfedilmesi perspektifini, 11’inci parsele komşu 6 ve 10’uncu parsellerde ertelediğini yazdı.

Konsorsiyumun 11’inci parsel içerisinde sondajlara devam mı edeceği yoksa 6 ve 10’uncu parsellerdeki diğer sondajların sonucunu mu bekleyeceğinin merak konusu olduğunu yazan gazete, sözleşme uyarınca konsorsiyumun, teyit sondajı yapıp yapmayacağını Rum yönetimine; sondaj sonuçlarını ilan ettiği tarihten (12 Eylül 2017) itibaren 30 gün içerisinde bildirmesi gerektiğini hatırlattı.

Gazeteye göre Ellinas “her ne olursa olsun, önümüzdeki 10 yıl içerisinde doğal gaz geliri elde edilmeyeceğine” dikkat çekti, teknik açıdan şu yol haritasının izlenmesi gerektiği izahında bulundu:

“Bütün sondajlar 2018 sonunda bitecek. Şirketler, keşif yaparlarsa, planlamalarına 2019 başlarında başlayacak.  Doğal gazın satılması ve banka kredisi almak için planlamaya iki-üç yıl gerekecek, bu da tarihi 2019’dan 2021’e atar. Altyapılar için 3-4 yıl gerekir, tarih 2025’e sarkar.  İlk üç yıl doğal gaz satışlarının gelirleri banka kredilerine gider, ilk gelir elde etme tarihimiz de 2027-28’i bulur.”

WEST CAPELLA 4 AYDAN ÖNCE BÖLGEYE DÖNMEYECEK

Haftalık Kathimerini “2017 Sonuna Kadar Sondaj Memorandumu” başlıklı haberinde “West Capella” sondaj gemisinin Perşembe günü 11’inci parseldeki sondaj noktasından ayrılmasının sözde Rum “MEB”i içerisinde araştırma programlarını 2017 için sonlandırmakta olduğuna işaret etti.

“West Capella”nın Limasol Limanı’nda kısa bir mola verdikten sonra Tenerifi adasına döneceğini ve önümüzdeki 4 ay içerisinde geri dönmesinin beklenmediği bilgisi bulunduğuna dikkat çeken gazete, Fransız-İtalyan konsorsiyumunun, programı gereği,  2017 yılı içerisinde 11’inci parsel dışında iki sondaj daha yapmak niyetinde olduğunu, ilk bilgilerin de araştırmalarını 6’ncı parsele kaydırmak istediği yönünde olduğunu yazdı.

TOTAL-ENI KONSORSİYUMU 6’NCI PARSELE YÖNELİYOR

Gazete, Türkiye’nin, kıta sahanlığı içerisinde olduğunu ilan etmesi nedeniyle 6’ncı parselin siyasi açıdan kaygı yarattığına dikkat çekti ve Rum yönetimi içerisinde var olan farklı düşüncelerden birinin de sondajın; 6 numaralı parselin, 10 ve 11’inci parsellere yakın olan; Türkiye’nin kıta sahanlığında görmediği noktasından başlaması yönünde olduğunu kaydetti.

Haberde, Rum yönetiminin araştırma ruhsatını Exxon Mobile-Qatar Petroleum konsorsiyumuna verdiği 10’uncu parsele ilgisini kaybetmediği, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD’ye her gidişinde  Exxon Mobil yetkilisi Stephan Greenlee ile görüşmesinin de bunun göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Gazete, Türkiye’nin kıta sahanlığı içerisinde olmayan, 8 ve Doğu tarafından KKTC-Güney Kıbrıs arasındaki izafi hat üzerinde bulunan 3 numaralı parsellerde de araştırma faaliyetlerinin uygulama prosedüründe olduğunu, 8 için ENI’nin 3 için de ENI-Kogas’ın ruhsatlandırıldığını ve buralarda yapılacak sondaja, 6’ncı parselden çıkacak sonuca göre karar verileceğini haberine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.