1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Eski ‘Girne İlkokulu’ binası Vakıflar İdaresi’ne iade edilecek
Eski ‘Girne İlkokulu’ binası Vakıflar İdaresi’ne iade edilecek

Eski ‘Girne İlkokulu’ binası Vakıflar İdaresi’ne iade edilecek

Vakıflar İdaresi’nin eski ‘Girne İlkokulu’ binası ile ilgili; Tapu Dairesi ve KKTC Başsavcısı’na yönelik açtığı dava uzun bir süre sonunda tamamlandı.

A+A-

Vakıflar İdaresi’nin eski ‘Girne İlkokulu’ binası ile ilgili; Tapu Dairesi ve KKTC Başsavcısı’na yönelik açtığı dava uzun bir süre sonunda tamamlandı.

Cemre CEMALİ

Ülkemizde 1974 öncesi bütün okullar bulunduğu bölgenin Müslüman Okul Komisyonu adına kayıtlıydı.  Okul olarak kullanılması öngörülen Girne İlkokulu binasının 1974 Barış Harekâtı’na kadar okul olarak kullanıldıktan sonra Sosyal Hizmetleri Dairesi’ne verilmesi ve taşınmazın halen Girne Kaza Mahkemesi tarafından İlçe Seçim Kurulu olarak kullanılması dava konusu olmuştu.

Girne Şehir Komitesi Müslüman Okulu Komisyonu adına olan Girne İlkokulu binasının kaydının ve koçanının düzeltilerek söz konusu taşınmazın KKTC Vakıflar İdaresi adına geçirilmesi için Vakıflar İdaresi’nin açtığı dava sonuçlandı.

Yüksek mahkemede görülen davada çoğunluk kararı ile Girne İlkokulu binasının vakıf malı olduğuna ve Vakıflar İdaresi’ne iade edilerek tapu kayıtlarının düzeltilmesine karar verildi.

KIBRIS’a konuşan Vakıflar İdaresi’nin Avukatı Ergin Ulunay, bu kararın 50 yıldan beri devam eden itilafın sonucu olduğunu ifade ederek “Bu 1974 öncesi bütün okullar için emsal olacak ve bu okulların Vakıflar İdaresi’ne devredilmesi zorunlu olacak.” dedi.

“Okul dışı faaliyetler kabul edilmez”

Avukat Ergin Ulunay, Girne İlkokulu binasının Müslüman Girne Şehri Okul Komisyonu üzerine kayıtlı olan bir vakıf malı olduğunu ifade ederek “Sadece Girne İlkokulu değil, Kaleburnu’ndaki, Mehmetçik’teki ilkokul binaları, Gazimağusa’daki Namık Kemal Lisesi gibi 1974 öncesinden kalan bütün okullar ilgili şehrin veya köyün Müslüman Okul Komisyonu adına kayıtlıdır.” dedi.

  Avukat Ergin Ulunay 

  Vakıflar İdaresi’nin bu binaların okul olarak kullanılmasına itirazı olmadığını ancak okul dışı faaliyetleri kabul etmediğini belirten Ulunay,  Girne İlkokulu’nun 1974 Barış Harekatı’ndan sonraki yıllarda Sosyal Hizmetler Dairesi haline getirildiğini söyledi.

Ulunay,  bunun üzerine Vakıflar İdaresi’nin Girne İlkokulu binasının iadesini istediğini kaydederek “1974 yılından beri Girne İlkokulu binasını talep ediyoruz devlet de ‘burası vakıf malı değildir’ diyerek bunu reddetti. Devletimiz bize bunu vermediği için davalaştık. Girne Kaza Mahkemesinin avlusunun içinde olan bu bina şimdilerde ilçe seçim kurulu binası ve kantin binası olarak kullanılıyor.” dedi.

“Vakıflara iade edilmesine karar verildi”

Bunun üzerine 2018 yılında tapudan Girne İlkokulu binasının tapusunun Vakıflar İdaresi’ne iade edilmesini talep ettiklerini belirten Ulunay, şöyle devam etti:

“Bu talep yani bu ihtilaf ‘o okul komisyonlarına kayıtlı binaların durumu ne olacak?’ diye 1974-1975 yılından beri devam ediyor. Yüksek Mahkemede duruşması yapıldı, tek yargıç Talat Usar, Vakıflar İdaresi’nin davasını reddetti. Vakıflar İdaresi olarak Tapu Dairesi’ni, KKTC hükümeti ve Bakanlar Kurulu adına da KKTC Başsavcısını dava etmiştik. Bugün Talat beyin verdiği karardan yapılan istinaf okundu. Çoğunluk kararı Müslüman Okul Komisyonu adına kayıtlı olan Girne İlkokulu binasının vakıf malı olduğu ve Vakıflara iade edilmesi gerektiğine karar verildi. 50 yıldan beri devam eden itilaftı. Bu 1974 öncesi bütün okullar için emsal olacak ve Vakıflar İdaresi’ne devredilmesi zorunlu olacak.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.