1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Hristodulidis yarın Roma’da Guterres ile görüşecek
Hristodulidis yarın Roma’da Guterres ile görüşecek

Hristodulidis yarın Roma’da Guterres ile görüşecek

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, yarın Roma’da, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceği haber verildi.

A+A-

Politis gazetesi “İlk Adım Guterres” başlıklı haberinde, Hristodulidis’in yarın Roma’da yapacakları görüşmede Guterres’e, Rum kesiminin Guterres çerçevesinden de faydalanarak, BM parametreleri temelinde müzakerelere geri dönmeye hazır olduğu mesajını iletmesinin beklendiğini bildirdi.

Guterres-Hristodulidis görüşmesinin, BM’nin Roma’da gerçekleştirilecek olan iki konferansı çerçevesinde yapılacağını da ifade eden gazete, konferanslardan birinin Lübnan’daki durum, ikincisinin de BM’nin Orta Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşunun (UNRWA) finanse edilmesiyle alakalı olduğunu yazdı.

“Hükümet kaynaklarına” dayanarak, kısa sürmesi beklenen görüşmede, Hristodulidis’in, Rum kesiminin müzakerelerin, Guterres’in Crans Montana’da ortaya koyduğu çerçeveden de faydalanarak, üzerinde hem fikir olunan parametreler temelinde devam etmesini istediğini ve başka çözümler aramadığını “vurgulayacağını” ileten gazete, Hristodulidis’in Rum kesiminin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki tutumuyla ilgili endişelerini ortaya koyacağını da belirtti.

Gazete, bu görüşmenin, 26 Mart’ta Varna’da yapılacak olan AB-Türkiye görüşmesine yönelik birçok adımdan bir olacağını da ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, görüşmenin Rum hükümetinin talebinin ardından ayarlandığını yazdı ve bunun, bir Rum hükümet yetkilisinin, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Genel Sekreterle yapacağı ilk görüşme olacağına işaret etti.

Gazete, Hristodulidis’in Roma’da İtalya Dışişleri Bakanı yanı sıra, başka yetkililerle görüşeceğini de ekledi.

LİDERLER YEMEĞİ KONUSU

Alithia ise “Nikos Hristodulidis Yarın Roma’da Guterres ile Görüşüyor- Akıncı’dan Yemek Konusunda Henüz Haber Yok” başlıklı haberinde, Hristodulidis’in Guterres’in gündemine getirmesi beklenen konulardan birinin, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununu doğal gaz konusuyla bağlama çabası, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, sosyal içerikli bir yemekte bir araya gelmeleri konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yaptığı davete yanıt verme konusundaki “isteksizliği” olduğunu öne sürdü.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “böyle bir görüşmenin gerekli ve yararlı olduğunu düşündüğünü söylemesine rağmen, şu ana kadar bunun ayarlanmasından kaçındığını” da ileri sürdü.

Gazete “Akıncı’nın sergilemeyi sürdürdüğü bu ertelemenin, Varna’da yapılacak olan AB-Türkiye toplantısıyla ilgisiz olmadığına dair şüpheleri güçlendirdiğini” de iddialarına ekledi.

PRODROMU: “BEKLİYORUZ”

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise açıklamasında, yemek konusuyla ilgili henüz yeni bir şey olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’dan, bu ön görüşmenin gerçekleşmesi için bir yanıt gelmesini beklediklerini ve umduklarını ifade eden Prodromu, bazı şeylerin netleşmesi için bunun yüz yüze bir görüşme olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Politis gazetesi de “hükümet kaynaklarına” dayanarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın New York dönüşünde, aralarında Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de bulunduğu kişilerle gerçekleştirdiği temaslarında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yemek tarihi belirlenmesine dair herhangi bir niyeti olduğunu iletmediğini ekledi.

Fileleftheros ise “Akıncı Hamle Yapmayı Göze Almıyor” başlıklı haberinde, yemeğin şu ana kadar ayarlanmaması konusunda, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla ilgili bazı iddialarda bulundu.

Haravgi de konuyla ilgili haberlere “Liderlerin Sosyal İçerikli Görüşmesi Konusunda Yeni Bir şey Yok- Rum Dışişleri Bakanının Guterres’le Roma’da İlk Görüşmesi” başlıklarıyla yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.