1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İndirimli tahsilata ilişkin yasa gücünde kararname oy çokluğu ile kabul edildi
İndirimli tahsilata ilişkin yasa gücünde kararname oy çokluğu ile kabul edildi

İndirimli tahsilata ilişkin yasa gücünde kararname oy çokluğu ile kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararname’yi görüşerek, oy çokluğuyla kabul etti.

A+A-

Kararname, geçen yıllarda yürürlükte bulunan mali düzenleme ve indirimli tahsilata ilişkin düzenlemelerden çeşitli sebeplerle yararlanamayan yükümlülerin, bu Kararname kapsamında uygulanacak indirimlerden yararlanması ile geçmiş yıllara ait alacakların tahsil edilmesi ve sağlanan kolaylıklarla geçmiş yıllara ait tüm gecikmiş tahsilatların toplanması ve vergiye dair yükümlülüklerin güncel hale getirilmesini amaçlıyor.

UBP Milletvekili  Ersin Tatar başkanlığında  toplanan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, gündeminde bulunan, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni de görüştü.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Komite, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel görüşmesini tamamladı ve madde madde oylamaya başladı. Söz konusu Yasa Önerisi’ni bir sonraki toplantıda ele almaya devam edecek.

Tatar başkanlığında CTP Milletvekili  Birikim Özgür ve UBP Milletvekilleri Hamit Bakırcı ile Dursun Oğuz’un  katılımıyla yapılan Komite toplantısına, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı’ndan, Çiğdem Çoli ve Mustafa Özataç, KKTC Başbakanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Serter Sonat ve Erdoğan Yel, Personel Dairesi’nden Mustafa Kendir davetli olarak katıldı.

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni Genel Gerekçesi şöyle:

“23 Şubat 2015 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6/2015 Sayılı Askerlik (Değişiklik) Yasası ile, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında Mukaveleli  Er ve Erbaş Tüzüğü uyarınca istihdam edilen Mukaveleli  Er ve Erbaşlar,  emeklilik hakkını kazanıncaya kadar  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında sivil kadrolarda görev yapmalarına olanak sağlanmış ve sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Ancak, o günün koşullarında intibak ettirildikleri kadrolara karşılık gelen maaş barem ve dereceleri nedeniyle, öngörülenin ötesinde ekonomik açıdan mağduriyetleri oluşmuştur.”

İNDİRİMLİ TAHSİLATA İLİŞKİN YASA GÜCÜNDE KARARNAME…

İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararname’nin Genel Gerekçesinde, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yükümlülere açılım sağlanması, Devlete olan borçlarını ödemelerinde kolaylık sağlanması, bu yolla vergi barışının sağlanması ve yükümlülerin Gelir ve Vergi Dairesi ile yaşadıkları problemlerini ortadan kaldırarak önünün açılması ihtiyacı doğduğuna işaret edildi.

Bu Kararnamenin amacının geçen yıllarda yürürlükte bulunan mali düzenleme ve indirimli tahsilata ilişkin düzenlemelerden çeşitli sebeplerle yararlanamayan yükümlülerin, bu Kararname kapsamında uygulanacak indirimlerden yararlanması ile geçmiş yıllara ait alacakların tahsil edilmesi ve sağlanan kolaylıklarla geçmiş yıllara ait tüm gecikmiş tahsilatların toplanması ve vergiye dair yükümlülüklerin güncel hale getirilmesi olduğu belirtildi.

Bu yöntemle bir yandan kayba uğranan gelirin tahsili, diğer yandan da güncellenmiş yükümlülükler ve bunun günü gününe takibi ile toplanacak vergilerle elde edilen devlet gelirinin zamanlı ve eksiksiz olmasının hedeflendiği ifade edilen gerekçede “Yine bu Kararname ile beyan türü dışında herhangi bir tarhiyat türüne bağlı olarak yapılan ve itirazlı olan veya tahakkuk etmiş veya Dairenin tek taraflı olarak kesinleştirdiği tarhiyatlara ilişkin vergilerin çözümlenmesi hedeflenmiştir. Bu yolla ceza indirimi uygulanarak vergilerin ödenmesinin kolaylaştırılması ve ekonomik sıkıntı içindeki yükümlülere rahatlama getirilmesi amaçlanmıştır”denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.