1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Kıbrıs sorununda dün yeni bir sayfa açıldı
Kıbrıs sorununda dün yeni bir sayfa açıldı

Kıbrıs sorununda dün yeni bir sayfa açıldı

Karpaz’da yaşayan Kıbrıslı Rumlara gönderilen malzemeler ilaçla sınırlı kaldı.

A+A-

KKTC hükümetinin, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Marontilere Güney Kıbrıs’tan gönderilen malzemelerden vergi alınacağını açıklamasının ardından ilk kez dün yapılan sevkiyatta, sadece vergiden muaf tutulan ilaçlar yer alırken, Rum hükümeti diğer malzemeleri göndermemeyi tercih etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, KKTC hükümetinin aldığı karar ve Rum hükümetinden yapılan “kesinlikle vergi ödenmeyeceği” açıklamalarının ardından dün yapılan ilk sevkiyatın ilaçlara sınırlı kaldığını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğer siyasilerden ise tepki geldiğini yazdılar.

Gazeteler ayrıca, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuya ilişkin açıklamalarına da geniş yer verdiler.

Fileleftheros gazetesi: “ İnsanlığa Engel – İnsani Yardıma Dur – İşgal Rejimi Gerçek Yüzünü Gösterdi – Karpazdaki Mahsurların Yardım Malzemeleri Devlet Ambarlarında Kaldı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, KKTC makamlarının “3ncü Viyana Anlaşmasını çiğneyerek Karpaz yarımadasında kalan Kıbrıslı Rumlara yönelik insani yardıma son verdiklerini, böylece Kıbrıs sorununda dün yeni bir sayfa açtıklarını” iddia etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM), KKTC makamlarının kararına boyun eğdiğini ve KKTC’de kalan Kıbrıslı Rumlara yönelik malzemeleri kamyonlara yüklemek için Rum Devlet Ambarları’na dahi gitmediklerini öne süren gazete, BM’nin bu hareketinin Rum makamları rahatsız ettiğini aktardı.

BM kamyonetinin her çarşamba olduğu gibi Güney Kıbrıs’taki Kızıl Haç depolarına giderek, KKTC makamlarının vergiden muaf tutacağını açıkladığı ilaçları yüklediğini ve Ledra Palace sınır kapısına gittiğini, Rum Devlet Deposundaki görevlilerin ise kamyonetin gelmesini boş yer beklediklerini belirten gazete, BM kamyonetinin 43 yıl aradan sonra ilk kez Ledra Palace sınır kapısında kontrol için durduğunu yazdı.

Gazete, KKTC Gümrük memurlarının kontrollerinin tamamlanmasının ardından 11:00 sularında BM’ye ait çift kabinli araçla bir cipin KKTC’ye geçtiğini belirterek, bu sırada sınır kapısına gelen ve söz konusu iki aracın arkasında sıraya giren üçüncü bir van tipi BM aracının ise karmaşaya sebebiyet verdiğini yazdı.

KKTC polisi ve gümrük memurlarının, malzeme taşıyan araç olarak söz konusu üçüncü aracı göstermeleri, aracın ise uzun süre beklemesinin ardından Güney Kıbrıs’a geri dönmesinin akıllarda soru işareti yarattığını aktaran gazete, sonradan alınan bilgilerle durumun netleştiği ve söz konusu üçüncü aracın göreve gideceğinin bildirilmemiş olması sebebiyle geçiş izni alamadığının ortaya çıktığını belirtti.

Gazete, ilaçların önceki iki araçta olduğunu vurguladı.

ANASTASİADİS DİPLOMATİK GİRİŞİM BAŞLATACAK

Gazete bir diğer haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğer Rum yetkili ve siyasilerin dün konuya ilişkin yaptıkları açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Anastasiadis dünkü açıklamasında, KKTC tarafından alınan önlemlerin “önceden belirlenmiş ve planlanmış bir süreci gösterdiğini” iddia ederek çeşitli düzeylerde diplomatik girişimlerde bulunacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “yaşanan onca mantıksız şey karşısında hiçbir tutum sergilemediği” iddiasında da bulunan Anastasiadis, “dünkü gibi eylemlerin, kimin Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek niyeti olduğunu gösterdiğini” öne sürdü.

Anastasiadis: “Her yolla oluşturmaya çalıştığımız olumlu ortamı ne yazık ki daha da kirletiyorlar. Şikayetlerimiz, girişimlerimiz ve ihtiyaç olursa ek önlemlerimiz olacak” şeklinde konuştu.

FOTİU: “EYLEM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Öte yandan Rum Başkanlık Sarayı İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, KKTC makamlarının kararını “işgal rejiminin aldığı bir dizi kışkırtıcı karar ve tutumdan kabul edilemez olan bir tanesi” şeklinde nitelendirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada Fotiu, UNFICYP’in yıllardır süre geldiği şekilde gönderilen, ilaçlar dışındaki insani yardım malzemelerini dün teslim almaya gelmediğini belirterek BM’nin tutumundan duyduğu rahatsızlığı ortaya koydu.

Fotiu, UNFICYP’in malzemelerin tamamını teslim almamasına gerekçe olarak KKTC makamlarına vergi ödenmemesi durumunda malzemelerin geçişlerine izin verilmeyecek olmasını gösterdiğini belirterek KKTC’nin vergi uygulamasını kabul edilemez şeklinde nitelendirdi.

BM’NİN AÇIKLAMASI “TUHAF”

Gazete, UNFICY’in dün konuya ilişkin yayınladığı açıklamaya da yer verdi ve “tuhaf” ifadesiyle nitelendirdiği açıklamada “her iki tarafa da hitap ettiği” yorumunda bulundu.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dünkü açıklamalarına da “Mustafa Akıncı Zayıf Halka – Sahte Hükümetin Mahsurlar Konusunda Kendisini Dikkate Almadığını Kamuoyu Önünde Kabul Etti” başlıklarıyla yansıttı.

Politis gazetesi haberini: “Akıncı’dan ‘Vergi’ Kararına Karşı Müdahale – Hem ‘Dışişleri Bakanı Hem De Başkanı Havada Bıraktı – Anastasiadis Akıncı’nın Sessizliğinden Bahsederken Akıncı Kamuoyu Önünde Cesurca Karşı Çıktı – Sadece İlaçlar Geçti” başlıkları altında verirken Akıncı’nın açıklamalarını geniş şekilde yansıttı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın KKTC’ye sadece ilaçların geçişine izin verildiğini belirttiği ve diğer ayrıntılara yer verdiği haberinde, Rum siyasi partilerin konuya ilişkin açıklamalarını da aktardı.

Habere göre, DİSİ, AKEL, DİKO, Dayanışma Hareketi ve Yorgos Lillikas yaptıkları açıklamalarda dünkü olayı ve KKTC makamlarının kararını kınadılar.

Lillikas ise açıklamasında, “Kıbrıslı Türkler bazı haklardan yararlanmak istiyorlarsa yükümlülüklerini de yerine getirmelidirler” şeklinde konuşarak, Rum hükümetine pasif kalmama çağrısında bulundu.                  

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Mahsurların Malzemelerine Vergi Konusunda Akıncı-Sahte Hükümet Çatışması – 340 Mahsurun Hayatıyla Oynuyorlar – Başkan Taksime Gidişten Endişeli”.

Haravgi: “Bölünmenin Sağlamlaşması Yönünde Adımlar – Akıncı: Ortamı Geren Eylemlerden Kaçınılmalı – AKEL Ve Malas: Kıbrıs Sorunu Hemen Çözülmeli”.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.