1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Özçınar: “Karar yasal zemine oturtulmalı ve sürece belediyelerin doğrudan katılımı sağlanmalı”
Özçınar: “Karar yasal zemine oturtulmalı ve sürece belediyelerin doğrudan katılımı sağlanmalı”

Özçınar: “Karar yasal zemine oturtulmalı ve sürece belediyelerin doğrudan katılımı sağlanmalı”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yer alan naylon poşetlerle ilgili kararın yasal zemine oturtulması ve sürece belediyelerin de doğrudan katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti

A+A-

Özçınar, Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yer alan 15-50 mikron kalınlığı arasındaki naylon (plastik) poşetlerle ilgili teknik çalışmanın tamamlanarak, Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini ve Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Aralık’ta yürürlüğe girdiğini anımsattı. 

Kararın, çevre için çok büyük önem teşkil ettiğini kaydeden Özçınar, yasal zemine oturtulması ve sürece belediyelerin de doğrudan katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti. 

Uygulamanın sadece marketlerle sınırlı kalmasının, çevre temizliği konusunda arzulanan noktada etkili olmayacağını belirten Özçınar, plastik ambalaj kullanan, üreten veya ithalini yapan şirketlerin de sorumlulukları olması gerektiğini, depozito uygulaması geliştirilebileceğini, ambalaj ürünlerin depozito kapsamına alınabileceğini kaydetti. 

Özçınar, “Plastiğin çevremize verdiği zarar, sahaya yayılacak bir uygulama ve fona gelecek miktarın çevre için geri dönüşüme hizmet etmesi ile mümkün olacaktır. Geri kazanım katkı payından elde edilecek kaynağı, Maliye’nin ilgili kalemlerine aktarmak çözüm sağlamayacaktır. Bu paydan gelen kaynakla, yerel yönetimlerin de sürece dahil edilerek, atıkların ayrı ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere teşvik sağlanabilir” ifadelerini kullandı. 

Özçınar, “Uygulamanın işlerliği ve etkin denetim, atılan kapsamlı adımlarla mümkün olacaktır” dedi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.