1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Pile bölgesinde çalışmalar başladı
Pile bölgesinde çalışmalar başladı

Pile bölgesinde çalışmalar başladı

İki taraf arasında BM arabuluculuğuyla varılan uzlaşmanın ardından, Pile bölgesinde dün iki paralel çalışmanın başladığı haber verildi.

A+A-

Politis gazetesi, "Pile: Arsalar ve Yol İçin Çalışmalar Başladı” başlığıyla yer verdiği konuyla ilgili haberinde, iki taraf arasında Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğuyla varılan uzlaşmanın ardından Pile bölgesinde dün iki paralel çalışmanın başladığını, özel bir şirketin “Arçoz” (Yiğitler) - Pile yolunun yapım çalışmalarına başladığını, diğer ekiplerin ise ara bölge içerisinde parselleri ayırmak için yolların çizimine başladığını yazdı.

Pile bölgesindeki çalışmaların dünden bu yana UNFICYP kuvvetlerinin de eşliğinde gelişme halinde olduğunu yazan gazete, çalışmaların şimdilik Kıbrıs Türk tarafının direktifiyle özel bir şirket tarafından gerçekleştirildiğini ve bunun Yiğitler'den Pile’ye kadar olan yolu inşa etmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, buna eş zamanlı olarak dünden bu yana bölgede ekiplerin de bulunduğunu ve bunların parselleri ayrılması için yolların çizilmesiyle ilgili çalışmalara başladıklarını belirtti.

Çalışmaların dünkü ilk gününün bir grup Barış Gücü askerinin eşliğinde anlaşmaya uygun olarak gerçekleştiğini yazan gazete, anlaşmanın çalışma alanlarında ne Türk askeri, ne de KKTC polisinin bulunmamasına atıfta bulunduğunu ifade etti.

Habere göre, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Basın Sözcüsü Aleem Siddique ise dün KİPE’ye yaptığı açıklamada BM Barış Gücü askerlerinin bölgede olacaklarını ve devriye yapacaklarını ve durumu yakından izlediklerini söyledi.

LETİMBİOTİS

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Güney Kıbrıs Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ise Pile bölgesindeki çalışmaların dün başlaması dolayısıyla KİPE’ye yaptığı açıklamada, samimi bir siyasi iradeyle varılan uzlaşmanın maddelerinin uygulanması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Letimbiotis Rum kesiminin uzlaşmaya varıldığı günden bu yana, parselasyonun ve yolun asfaltlanmasının başlayabilmesi için hazırlık çalışmalarına başladığını da söyledi.

PİLE’DEKİ RUM MUHTARIN AÇIKLAMASI

Pile’nin Rum muhtarı Simos Mitidis ise açıklamasında, Pile bölgesindeki çalışmaların dün sabah 08.00’de başladığını söyledi.

Şu an gerçekleştirilen çalışmaların neyle ilgili olduğunun sorulması üzerine, bunun fakir ailelere verilecek parsellerin ayrılmasıyla ilgili olduğunu dile getiren Mitidis, yaklaşık 6 ay içerisinde ilk aşamanın uygulanacağına inandığını ifade etti.

Yiğitler-Pile yolu konusunda ise, yol çalışmalarının başladığı konusunda bilgilendirildiğini ifade eden Mitidis, kendisinin şahsen oraya gitmediğini ancak BM’nin kendisini bilgilendirdiğini söyledi.

Bir karışıklık olduğunu ancak insanların şu an daha memnun göründüklerini kaydeden Mitidis, üzerinde mutabık kalınan şeylerin uygulanmasını umduklarını dile getirdi.

Mitidis buna paralel olarak, çalışmaların iki toplumun ilişkilerinin daha da sıkılaşmasına yol açacağını sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise Pile’deki çalışmaların dün başladığına yer verdiği haberinde, Pile’deki geçiş noktasıyla ilgili meselenin hâlâ açıkta olduğunu yazdı.

Gazete, Pile’deki geçiş noktasını kimin kontrol edeceği ve bunu nerede bulunacağına dair kritik meselenin açıkta kaldığını kaydetti.

Haber Haravgi’de ise “Pile Anlaşması Umutlarla Uygulamaya Geçti- Ara Bölgede Parsellerin Ayrılmasıyla İlgili Çalışmalar Başladı” başlıklarıyla yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.