1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. “Rapor taslakla aynı”
“Rapor taslakla aynı”

“Rapor taslakla aynı”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunuyla ilgili iyi niyet misyonu çerçevesindeki raporun dün BM belgesi olarak dağıtıldığını bildirildi.

A+A-

Fileleftheros gazetesi “Söz Güvenlik Konseyi’nde” başlığıyla verdiği haberinde, raporun, 28 Eylül tarihinde gayri resmi olarak Güvenlik Konseyi üyelerine verilen kopyayla aynı olduğunu yazdı. 

Diplomatik kaynaklara göre böyle bir raporun tesliminden sonra Güvenlik Konseyi’nde bir toplantı yapılması alışılagelmiş olsa da, toplantının önümüzdeki günler içinde mi, yoksa Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’yle (UNFICYP) ilgili rapor sunulduğunda mı olacağının bilinmediğini belirtti.

Raporda 15 Mayıs 2015’ten 11 Ağustos 2017 tarihine kadarki gelişmelerin kaydedildiğini aktaran gazete, raporun büyük bir kısmını Crans Montana’daki konferansın kapsadığını kaydetti. 

Raporda Guterres’in Crans Montana’da tarihi bir fırsatın kaçırıldığına dair inancını dile getirdiğine dikkat çeken gazete, haberinde raporda kaydedilen ilgili diğer ayrıntıları aktardı. 

Haravgi gazetesi de “BM Genel Sekreteri Raporu: Uzlaşılar Korunsun” başlığıyla verdiği haberinde, Guterres’in raporuna geniş bir şekilde yer verdi.

PAPADOPULOS KONUŞTU HRİSTODULİDİS YANIT VERDİ

Öte yandan Haravgi gazetesine göre, DİKO Başkanı ve Rum başkan adayı Nikolas Papadopulos dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarda, görüşmeler sürecinin, yeni bir Zürih-Londra anlaşmasına doğru evrimleşmekte olduğunu iddia etti. 

Görüşmeler sürecinin değiştiğini savunan Papadopulos, artık Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünden değil, ayrıntılarının daha sonra görüşüleceği stratejik çözümden bahsedildiğini ileri sürerek, bunun sonucunda her şey üzerinde anlaşmaya varılmadıkça hiçbir şey üzerinde anlaşmaya varılmış sayılmayacağı kuralının geçerli olmayacağını belirtti. 

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Papadopulos’un bu sözlerine yanıt verdi. 

Papadopulos’un görüşlerini reddeden Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Crans Montana’da öneriler sunduğunu ancak, çabanın devam etmemesinin sebebinin Türkiye’nin tutumu olduğunu iddia etti.

Hristodulidis, Papadopulos’un sürecin aynı olmadığına dair iddialarına karşı çıktı.

Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin yanıltıldığına dair sözlerini yorumlamaya da çağrılan Hristodulidis, Türkiye’nin garantiler ve müdahale hakları konularındaki tezleriyle ilgili yanıltıldığını savundu.

Haravgi gazetesi ise Rum başkanlık adaylarından Stavros Malas ve Nikolas Papadopulos’un seçim kurmaylıları basın sözcülerinin Anastasiadis’in “Omorfo” (Güzelyurt) kökenli Rumların etkinliğinde yaptığı konuşmayı eleştirdiklerini yazdı.

Habere göre her iki aday da Anastasiadis’i halka yalan söylediğini savunurken, Rum Başkanlık Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’u çelişkili açıklamalar yapmakla eleştirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.