1. HABERLER

  2. GÜNEY KIBRIS

  3. Resmi geçit “silahlanma programları alanındaki yükselişi gösterdi”
Resmi geçit “silahlanma programları alanındaki yükselişi gösterdi”

Resmi geçit “silahlanma programları alanındaki yükselişi gösterdi”

“Kıbrıs Cumhuriyeti”nin 57’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle 1 Ekim’de düzenlenen resmigeçitte Güney Kıbrıs’ın, silahlanma programları alanında kaydettiği yükselişin bariz şekilde ortaya konulduğu haber verildi.

A+A-

Alithia, “Milli Muhafız Ordusu Varım Diyor” başlıklı haberinde Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un  da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte şeref tribününde hazır bulunduğu geçitte, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) “harp kabiliyeti düzeyinin yüksek olduğunun görüldüğünü” yazdı.

BUK M1-2’LERİ İLK KEZ TEŞHİR ETTİLER

Pazar günü gerçekleştirilen resmigeçidin her açıdan yükseltilmiş olduğu belirtilen habere göre tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, havanlar,  toplar ve diğer modern silah sistemler yanında, RMMO’nun elindeki BUK M1-2 uçaksavar sisteminin de ilk kez  teşhir edildi.

Resmi geçitte ayrıca RMMO özel birlikleri için yeni satın alınan İsrail yapımı Tavor, Belçika yapımı Scar marka hafif tüfekler ile Belçika yapımı Minimi marka makineli tüfekler de gösterildi.

Haberde Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 tipi iki savaş uçağı ile RMMO’ya ve polise ait helikopterlerin tören alanı üzerinden geçiş yaptıklarına dikkat çekildi.

F-16’LAR İKİ KEZ UÇTU, BAF HAVAALANI’NA “TOUCH&GO” YAPARAK YUNANİSTAN’A DÖNDÜ

Yunan savaş uçaklarının, 90’lı yıllarda (Glafkos Klerides  döneminde) Rum-Yunan Ortak Savunma Sahası Doktrini’nde anlaşmaya varılmasının ardından, 16 yıl sonra ilk kez Kıbrıs üzerinde uçtuğu kaydedilen habere göre F-16’lar tören alanı üzerinde iki kez uçtuktan, Baf Havaalanı’na operasyonel “touch&go (konup kalkma)” gerçekleştirdikten sonra Yunanistan’a uçtu.  Resmigeçitte Ada’da görev yapan Yunan Alayı (ELDİK) birlikleri  de yer aldı.

Gazete haberinin “BUK M1-2’lerin İlk Teşhiri” başlığıyla ayırdığı bölümünde BUK M1-2 Uçaksavar sisteminin RMMO’ya 2002’de alınmış olmasına karşın ilk kez bu yılki resmigeçitte halka gösterildiğine dikkat çekti, devamla sistemin taşıdığı radar, silahlar ve menzilleriyle ilgili geniş bilgiler aktardı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi’nin bu dönemde yeni askeri silah sistemleri ve yükseltmeler prosedürünün son aşamasında bulunduğunu ve çalışmalarını büyük bir gizlilik içerisinde sürdürdüğünü yazdı.

SİLAHLANMA VE MODERNİZASYON PROGRAMLARI  DEVAM EDİYOR

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in geçen hafta gerçekleştirilen Meclis Savunma Komitesi’nde çalışmanın gizlilik içerisinde devam ettiği imasında bulunduğunu yazan gazete  edindiği bilgilere dayanarak şu detayları aktardı:

“Artık bilinmekte olan, G-3’lerin İsrail yapımı taven x95’lerle değiştirilmesi dışında şu programlar da devam ediyor: yeni bombaatarlar (el bombası) satın alımı.  Yeni  devriye gemisi veya gemileri alımı için anlaşma. Milli Muhafız Ordusu ayrıca tank dinamiğini yeni tanklarla ve çeşitli menzillere sahip toplarla takviye prosedüründe bulunuyor. Görüldüğü kadarıyla  M-56 tipi çekili topların değiştirilmesi veya modernizasyonu yönünde karar var. zırhlıların ana omurgasını oluşturan ve bugüne kadar çok muteber ve etkin addedilen T-80 tankları hizmette kalıyor.

Belki de en ciddi modernizasyon Rus yapımı Mi Mil 35 tipi saldırı helikopterlerinin modernizasyonudur. Bugün Muhafız Ordusu filosunda 11 adet bulunuyor. Bu helikopterler 6 km menzile sahip tanksavar, ve 5 km menzilli roketler,  atış hızı dakikada 3 bin veya 300 mermi atışı yapmak üzere ayarlanabilir, 2 bin 200 metre menzilli sabit çift namlulu otomatik tüfek ile donatılmıştır ve helikopter kanatlarına 23’lük toplar da monte edilebilir. Önemli bir başlık da gazelle  tipi hafif  donanımlı helikopterlerin değiştirilmesidir, bu konuda da gizlilik var ancak çok yakında gelişme bekleniyor.”

ANDROS KİPRİANU F16’LARIN UÇUŞUNU YANLIŞ BULDU

Gazete AKEL Başkanı Andros Kiprianu’nun Yunan F-16’larının uçuş yapmalarını “yanlış” bulduğunu belirterek “uçuşları sadece Başkan Anastasiadis’e birkaç oy daha toplamaya yarar”  dediğini yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis Kiprianu’ya cevaben Yunan hükümetinin Rum seçimlerine karıştığını söylemenin “doğru olmayacağını” öne sürerek “F-16’ların varlığının, Yunanistan’la çok yakın işbirliğinin daha da sıkılaştığının göstergesi olduğunu” savundu.

Yunanistan Milli  Savunma Bakanı Panos Kammenos ise Alpha isimli yayın kuruluşuna verdiği mülakatta Yunan F-16’larının tören alanı üzerinde uçmasının, Rum-Yunan savunma bakanlıklarının ortak kararı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in onayı ile gerçekleştiğini” söyledi.  Kammenos iki Yunan F-16 pilotunun “Lefkoşa FIR hattına girmekten” dolayı büyük heyecan yaşadığına dikkat çekerek “Kıbrıs, günaydın ve bağımsızlık günü için nice yıllara” mesajı verdiklerini söyledi.

KAMMENOS: “SAVUNMA DOKTRİNİ DURMADI, DARALMADI AKSİNE GENİŞLİYOR”

“Yunanistan Buradadır” diyen Kammenos “Rum-Yunan Ortak Savunma Doktrini” ile ilgili bir soruya karşılık  “Hiçbir zaman durmadı ve daraltılmadı, aksine, bugün komşu ülkelerle üçlü işbirlikleri ile genişliyor. Kıbrıs’ın bu işbirliğinde oynayacak önemli rolü var” dedi.

Kammenos, başka bir soruya karşılık da Yunanistan’ın çok yakında kendi münhasır ekonomik bölgesi (MEB) ile sözde Rum “MEB’ini” sınırlandıracağını (iki bölge arasındaki sınır belirlenecek) da söyledi.

Fileleftheros ise “F16’lar Resmigeçidi Çaldı… Lefkoşa Üzerinde İki Kez Uçtular” başlıklı haberinde Yunan savaş uçaklarının Güney Kıbrıs üzerinde en son 2001 yılında uçtuğunu yazdı, resmigeçitle ilgili detayları aktardı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.