1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Seçim Yasa Tasarısı Pazartesi günü Meclise sunulacak
Seçim Yasa Tasarısı Pazartesi günü Meclise sunulacak

Seçim Yasa Tasarısı Pazartesi günü Meclise sunulacak

3 Kasım’da toplanacak olan Komite, 7 Ocak tarihinde seçim yapılması için süreci başlatacak

A+A-

Burada getirdiğimiz yenilik o seçmen isterse sadece oy kullandığı bölgenin adayları arasında tercih değil, diğer ilçelerdeki adaylar arasında da kendi partisinden olmak kaydıyla tercih yapma hakkına sahip olacaktır.

Herhangi bir tercih yapmıyorsa da sadece partisine mühür vurup bırakıyorsa da bu da geçerli olacaktır.

TERCİHLERDE HATALI İLÇE GEÇERSİZ, DOĞRU İLÇE GEÇERLİ SAYILACAK

Kullandığı tercihler içinde yanlış yaptığı ilçe varsa o ilçe geçersiz, doğru yaptığı ilçe geçerli olacaktır.

Karma oy kullanacak seçmen eski seçim sisteminde oy kullandığı ilçede milletvekili aday sayısı kadar 2-3-4-5 farklı partiden olmak kaydıyla karma oy kullanabilirdi. Şimdiki sistemde de bu seçimde sandığa gittiği zaman oy kullandığı ilçede toplam milletvekili aday sayısı kadar karmayı kullandıktan sonra bu yeterli olmayacak ve en az 24 sayısına ulaşabilmek için diğer ilçelerden de karma oy kullanabilecek. Yani karma oy kullanacak seçmen en az 24, en fazla 50 geçerli olacak karma oyu kullanabilecek.”

OY PUSLALARININ ŞEKLİNE YSK KARAR VERECEK

Komite Başkan Vekili, CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, oy pusulalarının basımı konusunun da komitenin gündeminde olduğunu ve Devlet Basımevi’nin baskı kapasitesi dikkate alınarak çok sayıda partinin seçime katılması halinde oy pusulasının nasıl olacağına dair komitede bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

SEÇMEN KARTLARIYLA BİRLİKTE BİLGİLENDİRİCİ BROŞÜR

Tasarıda bu yönde yaptıkları düzenlemeyle, YSK’ya tek sayfalı bir oy pusulası veya ihtiyaç olması halinde kitapçık şeklinde düzenlenecek birden fazla sayfalı oy pusulasını düzenleme hakkını verdiklerini açıklayan Teberrüken Uluçay, YSK’nın seçmeni doğrudan bilgilendirebilmesine imkan sağlayan bir düzenlemeyi de onayladıklarını ifade etti.

Uluçay, buna göre YSK’nın seçmenlerin nasıl oy kullanacağına dair bilgilendirici broşürleri seçmen kartlarıyla birlikte seçmenlere göndereceğini açıkladı.

7 OCAK’A GİDEN SÜREÇ…

Teberrüken Uluçay, 7 Ocak’ta erken seçim yapılabilmesi için yasal prosedürün nasıl yürütüleceği sorusunu yanıtlarken, şunları ifade etti:

“7 Ocak’ta öngörülen seçimin bu tarihte gerçekleştirilebilmesi için yasaya göre 60 günlük süre zarfında bir seçim yasağı öngörülmüştür. Bu takvimin işleyebilmesi için 14 Kasım’da seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanması gerekir. Böylece o gün seçim yasakları da resmen başlamış olacak ve 60 gün sonrası 12 Ocak’a denk gelecek. Yani yasakların 12 Ocak’a kadar süreceği bir takvim ortaya çıkacak. Bu takvim içindeki son pazar günü de seçim tarihi olacak ki bu da 7 Ocak’a düşer.”

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin erken seçim tarihiyle ilgili düzenlemeyi, 13 Kasım’da Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmak üzere 3 Kasım’da gündemine alacağını açıklayan Uluçay, CTP’nin halihazırda Meclis’te erken seçim önergesi bulunduğunu hatırlattı ve bu önergenin düzenleneceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.