"Türk düşmanı" denilen partiler Suriye operasyonu için ne söyledi
Siyaset bilimci Sinan Baykent, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı “Türk düşmanı” diye anılan partilerin temsilcileriyle konuştu.
Avrupa’da sağ popülizm ve milliyetçilik başlıklarına dair yaptığı araştırmalarla tanınan siyaset bilimci Sinan Baykent, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nı “Türk düşmanı” diye anılan partilerin temsilcileriyle konuştu.
Independent Türkçe’de yayınlanan ve Almanya, Fransa ve İtalya’dan aşırı milliyetçi partilerin yetkilileriyle yapılan röportajlarda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon yapmakta haklı olduğu vurgulanıyor.
Aşırı milliyetçi Alman NPD’den Karl Richter, Avrupa’da sağ kanadın beslediği “Erdoğan nefretinin” körlüğe sebep olduğunu ifade etti. Türkiye’nin oluşturmak istediği güvenlik şeridinin “Türkiye’de bulunan milyonlarca Suriyeli sığınmacının vatanlarına geri dönmesi için bir fırsat” olduğunu vurgulayan Richter, “Avrupa’daki milliyetçilere sormak lazım; Bunları Berlin yahut Köln’de mi görmek isterler yoksa ait oldukları Suriye’de mi?” sorusunu yöneltti.
Türkiye’nin duyduğu güvenlik endişelerinin meşru ve anlaşılır olduğunu belirten NPD’nin Münih Belediye Meclis Üyesi, “Güneydeki Kürtlerin Türkiye’nin kendi sınırları içindeki bölgeleri de içine katacak bağımsız bir devlet arayışında oldukların biliniyor. Türkiye bu anlamda sadece ön almaktadır” dedi.
Karl Richter Türkiye’nin operasyonunun değil, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgedeki varlığının işgal sayılabileceğini söylerken, “Moskova diplomatik tecrübeleriyle Ankara ile Şam’ı ortak bir noktada buluşturabilecektir” diye de ekledi.
Fransa’da eski Ulusal Cephe lideri Jean-Marie Le Pen’in başdanışmanlığı görevini sürdüren Elie Hatem de Barış Pınarı Harekatı’nı desteklediğini belirtti. “Türkiye, bölgede kurulmak istenen ‘mini-devletlere’ karşı mücadele ediyor ve kendi menfaatlerini korumaya gayret ediyor” ifadelerini kullanan Hatem, “Türkiye maalesef başlangıçta bu oyunu göremedi ve Obama yönetiminde Amerikan istihbarat servislerinin oyununa gelerek Suriye’nin bölünmesine iştirak etti” dedi.
Elie Hatem ayrıca Türkiye’nin operasyonu Rusya ve Suriye’yle koordine etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Amerikalılar çekilmekle Türk-Rus ilişkilerini hedef almış olabilirler, olası bir tuzağa dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
İtalya’daki aşırı milliyetçi “Forza Nuova” (Yeni Güç) lideri Roberto Fiore ise Sinan Baykent’e verdiği röportajda Suriyeli sığınmacıların Suriye’ye dönmelerini sağlamayacak olması noktasında operasyonu olumlu karşıladığını aktardı. “Kürtler böylelikle güvenliklerinin ABD tarafından değil, Esad ve Suriye devleti tarafından sağlanabileceğinin farkına varacaklar” görüşünü savunan Fiore, olası bir Ankara-Şam yakınlaşmasıyla terör örgütü PKK’nın Avrupa’ya yönelik uyuşturucu ticaretinin de engellenebileceğini, İtalya’da siyasetçilerin konuya bir de bu açıdan bakmaları gerektiğini ilave etti.
HABERE YORUM KAT