1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Vatandaş, istikrarlı hükümet istiyor
Vatandaş, istikrarlı hükümet istiyor

Vatandaş, istikrarlı hükümet istiyor

Sokaktaki vatandaş, “hükümet kurup, hükümet bozuyor” ya da yeniden “erken seçim” yapıyor

A+A-

Tünay MERTEKCİ

Seçimlerin ardından gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. Siyasilerin kapalı kapılar ardında kendilerine en avantajlı yöntemi belirleme çalışmaları süre dursun, sokaktaki vatandaş istikrarlı bir hükümetin işbaşına gelmesini istiyor.

Vatandaş sohbetlerinde, yeni oluşan meclis aritmetiğine ve siyasilerin yaptığı açıklamalardan çıkan anlamlar sonucunda olası koalisyon modelleri konuşuluyor.

Kimi vatandaş, ikili, kimisi de dörtlü koalisyon modellerinin mümkün olduğunu ifade ederken, kimileri de ufukta yine erken seçimin göründüğünü söylüyor.

Yeni bir erken seçimin maliyetinden de söz eden vatandaşın kısacası, bugünlerdeki tek gündemi hükümet.

Vatandaş ne dedi?

Münür Yanardağ:

“Seçimin sonuçlarından da anlayabileceğimiz gibi, halkımız değişimden yana değil. Vatandaşın değişimden yana olmamasının nedeni ise çıkara, menfaate ve nemelazımcılığa olan düşkünlüğüdür. Bunun en büyük zararını da ileriki yıllarda, şu anda lisede ve üniversitede okuyan gençlik görecektir. Bence hükümet kurulacaksa, Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP), Halkın Partisi(HP), Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) kursun. En iyi tercih bu olacaktır.”

Mehmet Özuçar:

“Hükümetin kurulabileceğine inanmıyorum. Tekrar seçime gidilecektir. Beş veya altı ay sonra önümüzde bir erken seçim vardır. Dört parti hükümet kuramaz, çok zor. Kurulacaksa da 45 senedir hükümette olanlar kurmasın. Halk değişiklik, yenilik bekliyor. Sonuç olarak hükümet kurulamayacaktır ve tekrardan seçime gidilecektir.”

Hasan Binatlı:

“Bu seçim artık sağ ile sol arasında soğuk savaş dönemine dönüşmüştür. Sağ partiler birleşse hükümet kurulamaz, sol partiler birleşse yine hükümet kurulamaz. Gerek seçim öncesi propagandalarda, gerekse seçim sonrasında, siyasi partiler birbirlerini sürekli suçladılar. Erken seçim tekrardan ufukta görülüyor. Kıbrıs Türk halkı artık başka seçimi kaldıramaz. Seçim sistemi de çok bozuk.”

Osman Uygar:

“Hergün, hergün seçim olmaz. Partiler anlaşıp hükümeti kurmalıdır. Tekrar seçimin olması çok zordur. Partiler parti meselelerini değil, halkı düşünsünler. Hangi partiler hükümeti kuracaksa kursun, yeter ki tekrar seçim olmasın. Seçim demek masraf demektir. Boşuna seçim yaparak tekrar masraf olmasın.”

Emre Dinçoğlu:

“UBP hükümeti kuramayacak. HP ise sağ gösterip sol vurmaktadır. HP’nin ne yapacağı belli değil. Dileğim, sosyal demokrat kesimlerin hükümeti kurmasıdır. Karşımızda hükümeti kurmak için iki seçenek vardır. Dörtlü veya üçlü hükümettir. İkisinin de çok yürümeyeceğine inanıyorum. Kısa bir süre sonra tekrardan erken seçim olacak. HP kısa zamanda bu kadar güçlendiğinden dolayı, hükümete girerse, deneyimsizlikten verimli olamayacaktır. HP’nin verimli olabileceğine inancım yoktur. Halkımız da eskilerden sıkıldığı için yeni bir arayış içerisindedir. Erken seçim yakındır ve dileğim de iyi bilinen ve geçmişi temiz olan partinin hükümete gelmesiydi. HP’nin, UBP ile hükümeti kurmayacağı açıklamasına da inancım yoktur.”

İlkin Cabacaba:

“Bana göre en uygun hükümet modeli UBP ile HP’dir. HP, UBP ile hükümeti kurmayacağını söylüyor. Bu söylediğim olmazsa, ikinci bir şık olarak UBP, DP ve YDP hükümeti kursun. Fakat benim beklentim HP’nin hükümete girmesidir. Hükümete girmesi HP için de daha iyi olacaktır. Daha önce de söylediğim gibi, bu çıkan tabloda en sağlıklı hükümet şekli UBP ile HP hükümeti olacaktır.”

Arman Ratip:

“Kıbrıslı Türklerde siyaset kültürü çok zayıftır. Partiler devamlı birbirlerine saldırıda bulunur. İşbirliği yapmayı hiç düşünmezler. Bu yüzdendir ki şimdi de hiçbiri hükümeti kuramaz. Geçtiğimiz bu erken seçim zaten gereksizdi ve olmaması gerekirdi. HP de UBP ile hükümeti kurmayacağını söylüyor. KKTC’nin tanınmasında hiçbir parti bahsetmediği için benim gözümde hepsi sıfırdır.”

Akın Demirağ:

“Arzu ettiğimiz UBP ile HP hükümetiydi fakat HP kurmayacağını söyledi. Bu durumda CTP, HP, TDP ve DP dörtlü koalisyon kuracaktır. Bu koalisyon teknokrat hükümet şeklinde olup dışarıdan uzmanları bakan yaparak gerçekleşecek. Oluşacak bu hükümetin seçim sistemini de değiştirmesi gerekecek. Bence başkanlık sistemini de değiştirerek tekrardan seçime gidilmelidir.”

Salih Toros:

“UBP-CTP hükümeti kurulmalıdır. Bu yararlı ve güçlü bir hükümet olur. Ayrıca medyadan aldığım bilgilere göre UBP ile hükümet kurmak istemeyen CTP, diğer partilere yoğunlaşıyor. Fakat UBP’nin olmadığı bir hükümet uzun vadeli olmaz. Seçim öncesi kamuoyu yoklamalarında hiçbir partinin tek başına iktidar olamayacağı tahmin edildiği bir ortamda, şu veya bu partiyle koalisyon kurmayız diye şartlanmayı politik açıdan doğru bulmuyorum. Sayın Hüseyin Özgürgün’e itham edilen suçların akıbetinin mahkemede aranması gerekir. UBP’yi boykot ederek değil.”

Kadir Bayraktar:

İstikrarlı bir hükümet istiyoruz. İstikrar büyük ortaklarla olur. Erken seçim yine kapıda gibi gözüküyor. Hükümeti UBP-CTP ya da UBP-HP kurmalıdır. Böylece istikrar olacaktır. İki-üç yılda bir seçim külfettir ve gereksizdir. Bu durumda yine erken seçim kapıdadır. Kimse hükümet kurmaya yanaşmıyor. Hükümet kurmak bir görevdir ve partiler bu görevi üstlenmelidir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.