
“Vergi matrahı konusunda çalışan mağdur edilmeyecek”
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın eleştirilerine yanıt verdi
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın eleştirilerine yanıt verdi. Oğuz, yasa gücünde kararnamelerle ilgili Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olduğunu belirterek, hükümetin bu karara uyacağını söyledi.
Oğuz, bütün bakanlıkların mahkeme kararının ardından çalışma başlattığını ifade ederek, kendi bakanlığına bağlı yabancılara mal satışıyla ilgili kararname başlıklarında da hazırlık yapıldığını kaydetti. “Mahkeme bir karar verdiyse hukuk her şeyin üstündedir” diyen Oğuz, hükümetin de buna göre hareket edeceğini vurguladı.
“Vergi matrahı konusunda çalışan mağdur edilmeyecek”
Vergi matrahlarına ilişkin düzenlemeyle ilgili de konuşan Oğuz, Maliye Bakanı’nın bu konuda sorun bulunduğunu kabul ettiğini ve çözüm için çalışma yürüttüğünü söyledi. Çalışanların vergi nedeniyle mağdur edilmesini kimsenin istemeyeceğini belirten Oğuz, gerekli adımların atılacağını ifade etti.
Oğuz, komitede bulunan yasa için ivedilik alınmasıyla birlikte bu sorunun ortadan kaldırılacağını savundu. Düzenlemenin, ilgili tarihten önce tamamlanması gerektiğini söyledi.
“Akaryakıt zammı bütçe açığını kapatmak için yapılmadı”
Barçın’ın akaryakıt fiyatlarıyla ilgili eleştirilerine de yanıt veren Oğuz, hükümetin bütçe açığını kapatmak amacıyla akaryakıta zam yaptığı yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. Hükümetin fiyat istikrar fonundan, KDV’den ve diğer bazı vergilerden feragat ederek zamları sınırlamaya çalıştığını belirten Oğuz, buna rağmen mecburi artışlar yaşandığını ifade etti.
Oğuz, muhalefetin bu fedakarlıkları dile getirmediğini savunarak, hükümetin amacının vatandaşa yük bindirmek değil, dış gelişmelerin etkisini azaltmak olduğunu söyledi.
Konuşmasında belediyelere de değinen Oğuz, Devrim Barçın’ın Mağusa Belediyesi örneğini vermesi üzerine, bir belediyenin “batırıldığı” söyleniyorsa bunun hukuki karşılığının da ortaya konması gerektiğini ifade etti. Gelir-gider dengesi bozuksa bunun açıkça söylenmesi gerektiğini belirten Oğuz, belediye reformunun bu nedenle önemli olduğunu savundu.
Su fiyatları üzerinden de belediyelere eleştiri yönelten Oğuz, devletten alınan suyun üç katına satılmasının doğru olmadığını söyledi. Belediyelerin kayıp-kaçak ve gider kalemleriyle ilgili daha somut adımlar atması gerektiğini kaydetti.
“Hükümet gereğini yapacak”
Konuşmasının sonunda yeniden yasa gücünde kararnameler ve vergi matrahı başlığına dönen Oğuz, hükümetin mahkeme kararına uyacağını ve vergi matrahı düzenlemesiyle ilgili sorunun da ortadan kaldırılacağını yineledi.




fdfd.gif)


HABERE YORUM KAT