1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Winston Churchill’i canlandırmak nefes almak gibiydi
Winston Churchill’i canlandırmak nefes almak gibiydi

Winston Churchill’i canlandırmak nefes almak gibiydi

Anthony McCarten tarafından yazılan ‘En Karanlık Saat’ (Darkest Hour) filmi, Churchill’in 1940 yılında Başbakan olduğu ilk birkaç haftaya odaklanıyor.

A+A-

Birgan BİLEKE

Usta aktör Gary Oldman'la, kendisine bu sene Golden Globe ödülü kazandıran Winston Churchill rolü üzerine bir röportaj yapmak istedim. Bunun için ilk önce film dağıtım şirketine ulaştım. Kısa bir süre içinde de talebime cevap aldım. Yoğun programına rağmen sorularımı cevaplamak için SÖZCÜ'ye vakit ayıran Gary Oldman'a bir kez daha çok teşekkür ederim. İşte, usta aktörle yaptığımız o röportaj… 

‘En Karanlık Saat' (Darkest Hour) filmini ilk izlediğinizde neler hissettiniz?
Bu filmde rol için imaj değiştirme işi o kadar profesyonelce yapıldı ki, filmi gerçekten objektif olarak izleyebildim. İzlediğim anda da iyi bir iş olduğunu düşündüm.

Winston Churchill'i canlandırmak için yaptığınız ön çalışmadan bahseder misiniz?
Rol konusunda çok rahattım çünkü üzerinde çok çalıştım. Ayrıca tüm sahnelerin provasını, filmde birlikte rol alacağınız oyuncularla birlikte yaptık. Joe Wright ile prova yaptığımız için sette çok özgür hissettim. Aynı sahneyi dokuz bazen on kez çekiyorduk. Ben ona, o bana uyuyordu.

DEHŞET VERİCİ BİR YOLCULUKTU 

Churchill'i canlandırmak size neler hissettirdi?

Churchill'i canlandırmak için takım elbiseli ve dört saat süren makyajlı bir halde olduğum düşünülürse bu rolü canlandırmak adeta nefes almak gibiydi. Dehşet verici bir yolculuktu. Zamanla kendimi Churchill'in yerine koyduğumu düşündüm. Projenin her anını çok sevdim. Joe ve diğer oyuncular beni Gary olarak çok fazla görmediler çünkü onlar provalar için hazır olduğunda ben tamamen rolüme hazırlanmış oluyordum.

Makyaj için sete ne kadar erken gitmeniz gerekiyordu?

Beni gece 2.30 gibi alıyorlardı ve makyajım dört saat sürüyordu. Bu nedenle filmdeki diğer oyuncular bani hiç Gary olarak görmediler. Bu durum çok özgürleştiriciydi.

Film çekimlerinin ardından Winston hakkındaki fikriniz değişti mi?

Ona daha çok saygı duydum ve değeri 20 kat arttı. Winston'a katmayı umduğum özellik ise İngilizlerin üzerine çökmesiydi… Bir de Churchill'in ikonik bir figürü var. Churchill'le ilgili kafamda bir imge var mıydı ya da Robert Hardy tarafından ve Filmi izleyince fark ettiğim şey ise Churchill'in 65 yaşında ama etrafta 30 yaşındaymış gibi sekerek dolaşan bir adam olduğu. Bu rol, Churchill'i dinamik bir adam olarak göstermek için iyi bir fırsattı ve bunu başardık…

Size Golden Globe ödülü getiren bu rol hayalinizdeki rollerden biri miydi?

Ben gerçekten çok şanslıyım. Churchill olma fırsatına sahip olmak hiç fena değildi. Neredeyse 60 yaşındayım; sanırım Lago veya Lear gibi bir rolü oynayabilirdim ama Hamlet için gerekli pencereyi kaçırdım. Ama bu çok güzel bir fırsattı.

BENİ EN ÇOK ZORLAYAN İKONİK KONUŞMA TARZI 

Canlandıracağınız karakter hakkında sizi endişelendiren bir nokta oldu mu?
Rolü başarıyla canlandırmak konusunda en zor olan, Churcill'in ikonik konuşma tarzını hayata geçirebilmekti. En büyük endişem de sigara ve içki kullanmadığım için o sesi ve gırtlağı yakalamaktı. Bu konuda kendimi geliştirmek için de erişebildiğim tek şey yaptığı konuşmalardı…

Konuşmasını başarıyla canlandırmak konusunda destek aldınız mı?

Bu konuda Michael Dean adındaki bir opera sanatçısıyla piyano eşliğinde çalıştım. Kendisi aynı zamanda bir öğretmen ve şarkıcı… O bana “Bu Churchill'in en ince notası, bu da konuştuğu nota” dedi. Ses telleri çok rahat… Ben de evimde dolaşırken merdiven boşluğunda çok hafif bir eko buldum. Rolümü orada çalışıp konuşmalarımı merdiven sahanlığında kaydettim. Bu sırada çocuklarım da odalarından çıkıp, “Onlarla savaşacağız” vb demeye başladılar… Ses çalışması yaparken köpekler bile oturup bana bakıyordu…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.