1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Yaşamak için hırsızlık mı yapalım?
Yaşamak için hırsızlık mı yapalım?

Yaşamak için hırsızlık mı yapalım?

Düşen alım gücü, asgari ücretin yetersizliği, dövizin fırlaması vatandaşın geçimini daha da zorlaştırırken, elektrik ve akaryakıt yanında bazı temel gıda maddelerine yapılan son zamlar ise vatandaşı adeta isyan noktasına getirdi.

A+A-

Vatandaş, asgari ücretin yetersizliği, dövizin fırlaması karşısında alım güçlerinin çok aşağılara düştüğünü ifade ederek, son 60 günde 4 kez yapılan zamların ise adeta bellerini büktüğünü ifade etti

Vatandaş, “Perişanız. Bize burada yaşam bırakmadılar. Aldığımız maaş belli, kazandığımız belli, bu kadar çok zammın altından bu halk nasıl kalkar hiç düşünmüyorlar? Yakında bu ülkede bir tane Kıbrıslı Türk bulamayacaklar. Şimdi gelenler bir öncekilere hesap soracağız diye geldiler, ancak soramadılar. Son yapılan zam bardağı taşıran son damla oldu. Vatandaşı batırdılar” dedi

Deniz ABİDİN

Düşen alım gücü, asgari ücretin yetersizliği, dövizin fırlaması ve 4 kez üst üste yapılan zamlar vatandaşın geçimini zorlaştırırken, elektrik ve akaryakıt yanında bazı temel gıda malzemelerine yapılan zamlar vatandaşa tuz biber oldu. “Bu şartlarda nasıl geçineceğiz?” diye soran vatandaş, maaşlara yapılan artışın ise ancak  akaryakıt bedelini ödediğine vurgu yaptı. Vatandaş, “hükümet bir verip on alıyor” derken, bir başka vatandaş ise “hırsızlık yapmaktan başka çaremiz kalmadı” diye konuştu. 

Vatandaş ne dedi?

Fatma Akmandor: Kıt kanaat geçiniyoruz

“İnsanlarda alım gücü kalmadı. Üretmek için çaba sarf ediyoruz. Ancak satamıyoruz. Gelir ile harcamalar birbirini tutmuyor. Kıt kanaat geçiniyoruz. Artan döviz karşısında vatandaş zor durumdayken gelen zamlar bizleri daha da sıkıntıya soktu.”

Hasan Hüseyin: Kafayı yemek üzereyiz

“4. Murad zamanında vezir sokağa gönderilmiş ve halka sormuş. İnsanlar ise pahalılık karşısında göbek atarlarmış. Şimdi bizde bu duruma düştük. Herkes bu ekonomik sorunlar yüzünden kafayı yemek üzere. Aldığımız artış yapılan zamlarla orantılı değildir. Yapılan artış bugün itibarıyla sadece benzine olan zammı karşılar.”

Aslı Liman: Kur sabitlemesi yok, kiralar çok pahalı

“Devlet asgari ücretliye 190 TL artış verirken, dövizin fırlamasıyla yapılan bu zamları karşılamıyor. Kiralar çok pahalı. Kur sabitlemesi yok. Ev ve dükkan kiraları 200 ile 700 sterlin arasında. Elektrik akaryakıt derken, bir yandan verirken bir yandan alıyorlar. Vatandaş hiç mutlu değil.”

Pınar Köse: Hangi birini ödeyeceğiz?

“Milletvekillerine yapılan zam işçiye yapılan zammın kat ve kat üzerindedir. Bu kabul edilemez, hele bu kadar çok zam karşısında bu şekildeki maaşlarla vatandaşın düşen alım gücünü artırması çok zordur. Ben ev hanımıyım. Eşimin aldığı asgari ücretle ev kirası mı ödeyelim, elektrik mi yoksa mutfak alışverişi mi yapalım? Hangi birini ödeyeceğiz? Yaşam koşulları bu ülkede artık çok zorlaştı.”

Fatma Farisoğlu: Bize burada yaşam bırakmadılar

“Perişanız. Yurt dışına kaçmaktan başka çaremiz kalmadı. Yakında bu ülkede yine göç başlayacak. Bize burada yaşam bırakmadılar. Benim babam emeklidir. 2 bin TL’ye geçinmeye çalışıyoruz. Yapılan zamlar da düşen alım gücümüze tuz biber oldu.”

Onur Çakmak: Bir verip, on alıyorlar

“Akaryakıta zam çok kötü oldu. Yakında arabayı bırakıp bisiklete geçeceğiz. Kazandığımız yetmiyor, bir verip, on alıyorlar. Maaşlara artış olmaması çok kötü. Bu şartlarda bu ülkede tutunmaya çalışıyoruz. Ancak nereye kadar gider bilemiyoruz.”

Türkan Özkeser: Hesap soracağız diye geldiler, soramadılar

“Battık. Bugüne kadar ceplerini dolduranlar biraz da halka bırakırlarsa belki düzelme olur. Bu ülkede maalesef gelen de aynı giden de. Şimdi gelenler bir öncekilere hesap soracağız diye geldiler, ancak soramadılar. Son yapılan zam bardağı taşıran son damla oldu. Vatandaşı batırdılar.”

Murat Abak: Eşekten farkımız kalmadı

“Bear Grylls Ada’ya gelecek ve asgari ücretle yaşamaya çalışacak. İşte bu ülkede yaşamak bu kadar imkansız oldu. Bizi eşek yerine koymakla eşekten farkımız kalmadı. Aldığımız maaş belli, kazandığımız belli, bu kadar çok zammın altından bu halk nasıl kalkar hiç düşünmüyorlar? Yakında bu ülkede bir tane Kıbrıslı Türk bulamayacaklar. Gençler kaçıp gidecek. Hükümet önlem alamıyor.”

Eşref Kardeşoğlu: Hırsızlık yapmaktan başka çaremiz kalmadı

“Bu zamlar şimdiki hükümete bağlıdır diyemeyiz. Geçmişteki hükümetler de bu zamları yaptı. Kim hükümet olsa dövizden kaynaklı bir önlem alamıyor. Vatandaşın ise hırsızlık yapmaktan başka çaresi kalmadı. Artık alıştık, kim kime kaktıracak belli değil.”

Kenan Haşimoğlu: Ekmek bile döviz üzerinden

“Bu pahalılık çok zor. Hükümet alınacak önlem bulamıyor. Böyle nereye kadar devam edecek göreceğiz. Yükselen döviz karşısında kimse bir şeyi düzeltemez. Yediğimiz ekmek bile döviz üzerinden.”

Doğan Güray: Temel gıdaya yansıyan zam vatandaşı zorluyor

“Kıbrıs konusuna bizim ömrümüz yetmez. Bundan ümidi kestik. Zamlar konusunda ise yapacak bir şey yok. Yükselen dövizin önüne hükümet geçemez. Dövizin Türkiye’deki seçimden sonra aşağıya düşmesini bekliyoruz. Zamlar belimizi büktü. İçkiye, sigaraya zam gelsin ama süte, ekmeğe temel gıdaya yansıyan zam vatandaşı zorluyor.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.