1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Yenierenköy Belediyesi’nde ara seçim yok, yeni üyeler atandı
Yenierenköy Belediyesi’nde ara seçim yok, yeni üyeler atandı

Yenierenköy Belediyesi’nde ara seçim yok, yeni üyeler atandı

Yüksek Seçim Kurulu, Yenierenköy Belediyesi’nde başkan vekili ve belediye meclis üyelerinin istifasıyla boşalan yerin nasıl doldurulacağını değerlendirdi. Oyçokluğuyla alınan karara göre, göreve 10 yeni belediye meclis üyesi getirildi

A+A-

Tünay MERTEKCİ

Yenierenköy Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kadı ve belediye meclis üyelerinin istifasının ardından İçişleri Bakanlığı, bundan sonra izlenecek yasal prosedürü öğrenmek için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Bir başkan, dört de üyeden oluşan YSK, durumu değerlendirdi ve istifaların ardından uygulanacak yasal prosedürü inceledi. YSK tarafından oyçokluğuyla alınan karar doğrultusunda, Yenierenköy Belediyesi’nden istifa eden meclis üyelerinin yerine Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın 14 (2) maddesine uygun olarak yeni üyelerin atanmasına oyçokluğuyla karar verildi.

Bu karar kapsamında Yenierenköy Belediyesi meclis üyeliğinden istifa edenlerden sonra son yerel seçimde en çok oyu alan ikinci isimler yeni görevin sahibi oldu.

Buna göre, Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) meclis üyesi seçilip istifa eden Canan Mimar, Murat Aydenk ve Şahin Avcil’in yerine Metin Arslan, Cengiz Nurçin ve Ergün Şarafat; Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) meclis üyeliğinden istifa eden Pınar Güzel, Songül Nurçin, Mustafa Yüzgeç ve Menteş Uyguner’in yerine, Memduh Mimar, Murat Kırmızıyüz, Sevhan Hürtaş ve Abis Korkmaz; Demokrat Parti’den (DP) meclis üyesi seçilip istifa eden Metin Osmanlılar, Mehmet Kadı ve Fezile Kızılbora’ın yerine ise Tevfik Altıoğlu, Seyfullah Tarhan ve Ali Nalbant görevlendirildi.

Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni belediye meclis üyeleri mazbatalarını aldı

Yenierenköy Belediyesi Meclis Üyeliğine yeni atanan 10 isim, dün Yüksek Seçim Kurulu’na giderek mazbatalarını aldı.

Yeni üyelerin bağlı bulundukları siyasi partilerle görüşüp, süreçle ilgili nasıl bir yol izleyeceğini kısa sürede belirleyeceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Yenierenköy Belediyesi Başkan vekili yeni atanan üyeler arasından biri olacak.

Bugün toplantı var

Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan süreç sadece çalışanları değil, bölge halkını da mağdur etti.

Çalışanlar birikmiş maaş alacaklarını talep ederken, halk da hizmet bekliyor.

Bu kapsamda Belediye Emekçileri Sendikası (BES), bugün Yenierenköy’de toplantı düzenliyor. Yenierenköy Kültür Sarayı’nda yapılacak toplantıya belediye çalışanları ve halk katılacak. Toplantıda, belediyenin durumu ve halkın talebi dinlenecek.

YSK’dan iki farklı görüş çıktı

Yüksek Seçim Kurulu; Başkan Narin Şefik ve üyeler Ahmet Kalkan, Mehmet Türker, Gülden Çiftçioğlu ve Tanju Öncül’den oluşuyor.

Yenierenköy Belediyesi başkan vekili ve meclis üyelerinin istifası sonrası yasal durumu görüşmek üzere toplanan YSK, “ara seçim yapılması” ve “ara seçime gerek yok, istifa eden üyelerin yerine partili üyelerin atanması” konusunda fikir ayrılığına düştü.

YSK üyesi Ahmet Kalkan, Mehmet Türker ve Gülden Çiftçioğlu, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın 14 (2) maddesi gereğince istifa edenlerin yerine üye tam sayısının yarısından bir fazlası kadar yeni atanacak partili üye bulunması halinde, yasanın 14 (3) maddesinde düzenlenen derhal seçimin yapılmasına gerek olmadığı ve istifa eden üyelerin yerine aynı partiden en fazla oy alan kişilerin atanması gerektiği kanaatini ortaya koydu.

Ahmet Kalkan tarafından kaleme alınan açıklamada, “Başka bir söylemle istifa eden üyelerin yerine atanacak partili üye bulunduğu müddetçe belediye meclis üyeliğinin yasanın 14 (3) maddesi kapsamında derhal seçime gidilmeyi gerektirecek boşalmanın olduğuna karar verilemeyeceği görüşündeyiz” denildi.

YSK Başkanı Narin Şefik ve üye Tanju Öncül ise, ara seçime gidilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Üye Tanju Öncül’ün kaleme aldığı izahta şöyle denildi:

“Yenierenköy Belediyesi’nde belediye meclis üye tam sayısının en az yarısından bir fazlasının boşalmış olduğu açık gerçeğiyle karşılaşılmaktadır. Bu gerçek ışığında konunun 14’üncü maddenin üçüncü fıkrası tahtında değerlendirilmesi ve ilgili istifaların derhal Resmi Gazete’de ilan edilmesi ve ilan tarihi itibarıyla da ara seçime gidilmesi gerekmektedir. Bu yaklaşımla Yenierenköy Belediyesi’nde boşalan meclis üyelikleri için istifaların Resmi Gazete’de ilan edilmesinden sonra derhal ara seçime gidilmesine karar verilir”.

Oyçokluğuyla (3’e 2) alınan karar sonucunda göreve 10 yeni isim atandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.