1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Bunları uzun zamandır söylüyoruz ama yapamıyoruz”
“Bunları uzun zamandır söylüyoruz ama yapamıyoruz”

“Bunları uzun zamandır söylüyoruz ama yapamıyoruz”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, son dokuz yıldır Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nde çıraklık sistemi ile nitelikli iş gücü yetiştirdiklerini anımsattı

A+A-

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, son dokuz yıldır Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nde çıraklık sistemi ile nitelikli iş gücü yetiştirdiklerini belirterek, eğitim verilen kişilerin sektörde başarılı olduklarını ancak ülke için yeterli olmadığını kaydetti.

“Aileler ve siyasiler, ara eleman konusunda yabancıyı değil, yerel işçiyi teşvik etmeli”

Kanber, eğitim sisteminin getirdiği modelin yükseköğretimin lisanssız ve programsız  teşvik edilmesi konusunda bütünlüklü bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, sadece ailelerin değil, mesleki yüksek okulları ile Çıraklık Eğitim Merkezi dahil hiçbir yerde yönlendirmenin ve teşviklendirmenin olmadığına dikkat çekti.Ülkenin ihtiyaçlarına yönelik meslek insanları yetiştirmeyle ilgili devletin yaptığı çalışmaların yetersiz kaldığını dile getiren Kanber, geçmişte yapılan eğitim politikalarının geliştirilmesi halinde bugün ülkede bu kadar fazla yabancı iş gücü açığının yaşanmamış olacağını kaydetti. Mahmut Kanber, Kuzey Kıbrıs’ta 50 binin üzerinde yabancı iş gücünün olduğunu, bu yabancıların çocuklarının da ülkemizde meslek erbablığı yaparak, mesleklerini icra ettiklerini ve ülkemizin katmadeğerini alıp, kendi ülkesinde harcadıklarını ifade etti.  Bu sorunun siyasiler tarafından meslek liselerinin performansını artırmak için tekrar masaya yatırılması gerektiğini anlatan Kanber, ailelerin ve siyasilerin çocuklarını Çıraklık Eğitim Merkezi’ne yönlendirmeleri, zanaat okuyacak çocukların ise, ortaokulun başlarında teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

“Bunları uzun zamandır söylüyoruz ama yapamıyoruz”          

Mahmut Kanber, “Bunları uzun zamandır söylüyoruz ama yapamıyoruz. Çünkü bizim insanımız “Oğlum mühendis, öğretmen olsun ama işsiz kalsın” gibi bir durumu da kabullenmiş gibiler. Bu bir kısır döngü bu döngüden kurtulmamız lazım. Bu ülkede tutunmak için mutlaka ekonomik ve sosyal özgürlüklerimizin olması gerekiyor. Bunun için de insanlarımızın geçerli meslekleri olması gerekiyor.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.