1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Cemil: Yeniyi aramaktan vazgeçmeyin
Cemil: Yeniyi aramaktan vazgeçmeyin

Cemil: Yeniyi aramaktan vazgeçmeyin

Cemil: Yeniyi aramaktan vazgeçmeyin

A+A-

Röportaj: Tuğba SEÇGEL-Nazlıcan ÇETİN

Ülkemizin başarılı iş insanlarından Ramadan Cemil İşletmeleri'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Işın Ramadan Cemil ile iş yaşamındaki başarısını konuştuk. Genç yatırımcılara, girişimden korkmadan yola çıkmaları mesajını veren Cemil, hayatımızın her anında “güzeli ve yeniyi aramaktan bıkmamalıyız”dedi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ramadan Cemil Ailesi’nin ortanca çocuğu olarak Limasol’da doğdum. Limasol Sedat Simavi’de, ilkokulu okuduktan sonra, Terra-Santa Rahibe Okulu’nda piyano, Viyana’lı Lilly-Houri Okulu’nda da bale dersleri aldım. Limasol 19 Mayıs Ortaokulu sonrasında İstanbul’a gidip şimdiki adı Robert Kolej olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde eğitimime devam ettim ve yüksek şeref derecesiyle bitirdim. Yüksek öğrenimime Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi Şubesi’nde devam edip, 1973 yılında, yine yüksek şeref derecesi ile mezun oldum. 1973-74 yılında Paris’te Sorbonne’da lisansüstü çalışmalar yaparken 1974 Barış Harekatı sonucu Limasol’dan Girne’ye göç eden ailemin yanına geldim ve 3 Ekim 1974’te o zamanki adı ile Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Başkan Yardımcılığı, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nda ilk kadın diplomatik meslek memuru olarak göreve başladım. 1976 yılında babamın vefatı ile kardeşim Hasan ile birlikte, 1943 yılından beri Güney Kıbrıs’ta var olup da, 1975’te Kuzey Kıbrıs’ta yeniden kurulan Ramadan Cemil İşletmeleri’nde çalışmaya başladım. 1978’de kızım Ayşen Perihan ve 1979’da oğlum Ramadan Cemil’in doğumu ile iş hayatından çekilip annelik görevini üstlendim ama sosyal hayattan ayrılmadım. Sayısız hayır kurumunda kurucu üye olarak görev aldım, Lefkoşa Tenis Kulübü’nün kurucularındanım, uzun süre Girne Kız İzci Komitesi başkanlığını yaptım. 1990-1995 yılları arasında eşimin Marsilya’da Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu olarak görev yapması dolayısıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dünyaya tanıtıcı birçok projede görev aldım. 1997 yılında Girne’ye dönüş yaptım. Bu arada, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın tümüyle devlete devredilmesi döneminde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. Halen, Kadınlar Birliği üyesi, İş Kadınları Derneği Kurucu üyesi, Dışişleri Mensupları ve Eşleri Derneği ile Çevre Koruma Vakfı kurucu üyelikleri yanında Beşparmak Düşünce Grubu, Girne İnisiyatifi, Okuma Kulübü gibi düşünce kulüpleri ile Girne Innerwheel ve Welcome to Turkish Cyprus Club gibi uluslararası kulüplerin yerel kollarının kurucu üyesi olarak birçok sosyal derneğe ve ailece kurucularından olduğumuz Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı ve benzeri eğitim kurumları, hayır kurumları ve düşünce dernekleri ile sanat ve spor hayatına destek vermekteyim. 18 Nisan 1999’dan beri de kardeşim Hasan’ın vefatı üzerine devraldığım ve bugün toplumumuzda yüzlerce kişiye iş imkanı sağladığımız ve vergi şampiyonu olduğumuz Ramadan Cemil İşletmeleri'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmekteyim.

8 Mart Kadınlar Günü sizin için ne ifade ediyor?

Limasol’da Kadınlar Birliği’ni annem kurdu. Annem ayrıca ilk araba süren kadınlardır. Bizde kadın ne çalışanlarda, ne eşlerde, ne de çocuklarda aile içinde ezilmedi Size bir anımızı anlatmak isterim; annem bize kumaş aldığında bu kumaştan evin çalışanlarına da elbise dikerdi. Yani bize adil ve kadınlara olan saygısını, bize küçük yaşlarda bu davranışıyla vurguladı. Böylelikle annem bize küçük yaştan bir şeyler aşılamış oldu.

Kıbrıs’ta başarılı bir iş insanı olmayı nasıl özetleyebiliriz?

Gençlerle kontağı bırakmamak lazım. Örneğin ben mükemmeliyetçi bir insanım. Arşivcilik benim için önemli, geçmişi ders alarak ve geçmişi unutmadan yeniliğe açık olmalıyız. Gençler donanımlı olmalı, dil öğrenme çok önemlidir ve “Bir lisan, bir insan” atasözünü bu yüzden çok seviyorum. Dilimizi güzel kullanmalıyız, dilimizi öğrenmek için Türk Dil Kurumu diye bir şey var, ondan faydalanılmalı.Güzeli ve yeniyi aramaktan bıkmamalıyız kendi şahsi fikrimce.

Ben manevi güce inanıyorum. Doğruyu söylemekten çekinmeyin.Geçmişten kin değil ders almalıyız.

İş hayatı dışında boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Hobileriniz nelerdir?

Çocukluğumdan itibaren edindiğim hobiler var. Müziğe yakınım,piyanoda Beethowen’dan Neşet Ertaş’a kadar müzik çeşitliliğini seviyorum. Fransız sinemasına aşırı düşkün biriyim. Aynı zamanda bale dersleri alıyordum. Hatta Güney Kıbrıs’ta bir Türk kızı olarak sahneye çıkıp bale yapan biriyim.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir mesaj istesek sizlerden, neler söylemek istersiniz?

Biz şirket olarak kurulduğumuz 1943 yılından bugüne, dil, din, ırk gözetmeksizin “eşit işe-eşit ücret” ve liyakat ölçüleriyle erkek çalışanlarımızın yanında sayısız kadın çalışanımızla yolumuza devam ediyoruz. Şirketimizin her kademesinde çalışan kadınlarımızla gurur ve onur duyuyorum, bu kadınlarımızın dik duruşunu saygı ile selamlıyorum.

Okuyucularımıza son olarak neler söylemek istersiniz?

Günde en az 4 ayrı gazete okuyan birisi olarak, yazılı basından vazgeçmesinler. Yazılı basını takip edenler fikirleri okuyarak içselleştirip, değerlendirmelerini daha iyi yaparlar. Yazılı basında verilen bilgilerle okuyucuya daha çok bilgilendirme sağlanıyor. O yüzden internet yerine yazılı basın tercih edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.