Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

19 Mayıs

A+A-

Dün 19 Mayıs Gençlik ve spor bayramı olarak kutlanan bir milli gün.

Biz Kıbrıslı Türkler için da önemli bir gün. Kıbrıslı Türkler bütün dini ve milli günleri kutlayanlarız.

Bu günkü Türkiye misak-ı milli sınırları içerisinde kurulmasına rağmen biz Kıbrıslılar hiç baskı altında kalmadan tüm reddedilişimize rağmen hatta ve hatta İngiliz’in bütün sömürge baskısına rağmen Türk olmayı ve Türk yaşamayı seçen bunun için her koşulda mücadele veren bir nesiliz.

Sömürge döneminin sona ermeye başladığı yıllarda adadaki haklarımız için mücadele ettik. Bu yıllarda da bıkmadan usanmadan tüm reddedilişlerimize rağmen Türkiye’den destek istedik ve maalesef bunu biz değil İngiliz başardı.

LONDRA KONFERANSI (29 AĞUSTOS-6 EYLÜL 1955)

29 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında İngiltere’nin daveti ile Kıbrıs konusunu görüşmek üzere Londra’ya çağrılan Yunan ve Kıbrıslı Rum temsilcisi, Türkiye ve Kıbrıslı Türk temsilcileri toplantım gerçekleşmese bile dünyaya Kıbrıs konusunda tarafların. Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs Rum liderliği ve Kıbrıs Türk liderliği olarak ilan edildi.

Bu tarihten sonra da Kıbrıs’ta Türkler BEY yönetimi ile yönetilmeye başlamıştır. Bu süreç 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti anlaşması ile da devam etmiş ve 20 Temmuz 1974 tarihinden sonra Bey yönetimi yerini Kan döktük aldık zihniyetine evirilmiştir.

En acısı Türkiye’nin bizi saf Türk olarak kabul etmemesi nedeniyle başta GKK olmak üzere kilit makamlarda bir Kıbrıslının olmasının önüne set çekilmesidir.

1578’den itibaren adada yerleşmiş Osmanlı soyundan gelen bizler. Türkiye’de o kadar devşirmeler yaşanırken (İncelenmesi gereken Apayrı bir konu) sadece kendi aramızda saflığımızı koruyan (İstisnalar var tabi)ve hiçbir baskı altında kalmada Türk kalmayı başaran bizler bu gün ne yazık ki Türkiye’yi yönetenler tarafından aşağılanmaktayız.

Unutulmasın ki iki ülke arasındaki yaşanmışlardan sonra Türkiye’yi yönetenler ne bizden daha Türk ne de bizlerden daha müslümandır. Onlara göre daha saf kan Türk olan bizleriz.

1974 öncesi özellikle milli günler bu günkünden daha coşkulu kutlanmaktaydı. Ancak fetihçi zihyniyet, baskılar, yok sayılmalar, her alanda her türlü müdahaleler Kıbrıslının neredeyse tüm şevkini kırmıştır. Çoğunlu yok sayılmaktan artık bu günleri eskisi gibi coşku ile kutlamamaktadır.

Tüm bu davranışlardan Türkiye’yi yönetenler rahatsız değillerdir çünkü yerli işbirlikçileri ile birlikte KKTC’nin sosyal, kültürel, nüfus, ekonomi ve yönetsel tüm organlarda egemenidirler. Adı konmayan bir İlhak durumu vardır.

Acaba İlhak etmek işlerine mi gelmiyor yoksa bunun için yeterli destekleri mi yok.

19 Mayıs gençlik ve spor bayramınız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.