1. YAZARLAR

  2. Psikolog Aybike Girente

  3. Depremin üzerimdeki etkilerini nasıl anlarım? TSSB Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Psikolog Aybike Girente

Psikolog Aybike Girente

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Depremin üzerimdeki etkilerini nasıl anlarım? TSSB Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

A+A-

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem, ne yazık ki bugüne kadar bir çok insanın/canlının maddi ve manevi kayıplarına sebep olmuştur. 

On binlerce afetzedenin fiziken yaralanmasının yanı sıra, depreme birebir şahit olan ya da medya aracılığı ile seyretmiş olanların, yaşanılanlar karşısında psikolojik olarak etkilenmiş olmaları kaçınılmaz bir durumdur.

Her birimiz yaşanılan bu doğal afete farklı tepkiler verdi ve farklı belirtiler yaşadı. Bir olayın travmatik olup olmadığı kişiye göre değişmektedir; sizin için travmatik olan bir olay, bir başkası için olmayabilir. Bu olayların kişiler için ifade etmiş oldukları duygular, kişinin bunu algılama ve yorumlama şekli, daha önceki deneyimleri de olmak üzere hepsi önemli etkenlerdir. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun yarattığı etkiler duygusal, fiziksel, davranışsal ve bilişsel olabilir;

 

  • İstemeden, devamlı, tekrarlayan şekilde olayın tekrar tekrar yaşanması;
  • Travmayı hatırlatan uyaranlardan kaçınma;  
  • Devamlı bir uyarılmışlık hali

Travmanın Sonrası Stres Bozukluğu Ne Kadar Sürer?

Akut Stres bozukluğu; travmayı izleyen 3 gün içinde çıkar, 3-30 gün sürmektedir. 1 aydan uzun bir süre devam ederse Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak adlandırılır. 3 aydan uzun sürüyor ise Kronik Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak adlandırılır. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi;

TSSB tedavisinde, ilaç tedavileri ve psikolojik tedaviler bulunmaktadır. İlaç tedavisi, psikiyatrist eşliğinde ilerlerken, psikolojik tedaviler ise psikolog eşliğinde ilerleyebilmektedir. Günümüzde sıklıkla kullanılan psikoterapi yöntemi ise Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemidir. Bu terapi yönteminde amaç; kişinin belirtilerinin sürmesine neden olan hatalı düşüncelerinin sağlıklı düşüncelerle değiştirilmesidir. Bir diğer yöntem ise (EMDR) Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak adlandırılır. Bu yöntemde amaç travmatik olayın olumsuz etkilerine duyarsızlaşmasını ve olumlu bir şekilde olayı yeniden işlemesini sağlamaktır. Bu teknikte hastanın olay anında aslında işlememiş olduğu duygusal, görsel, bedensel anıların işlenmesi hedeflenir.

TSSB tedavisi olan biz bozukluktur, aynı sorunu yaşamış başka kişilerden yardım almanız bile sizlere iyi gelecektir. Eğer bu belirtilerin farkındaysanız yardım aramaktan çekinmeyin ve lütfen bilgi ve terapi alabileceğiniz uzmanlara başvuruda bulunun. 

Unutmayın, paylaşmak kendinizi ve olayla ilgili düşüncelerinizi daha gerçekçi değerlendirmenizi sağlar. Yaşanılan acılar, can kalıpları maalesef geri alınmayacaktır fakat kendinizi çıkmazda hissederseniz hatırlayın; en iyi çıkış yolu kendi içinizden geçmektedir, bunu birinin desteği ile yapmak size daha çok güç verir. Bunun yanı sıra biri sizi anladığında ya da size şefkatle yaklaştığında sizde kendinize böyle yaklaşma eğiliminde olacaksınız. 

 

 “Sıkıntıları yaşamak, cila makinasında bir kaya parçası olmaya benzer. Bir yandan şiddetle sallanıp ezilirsiniz ama dışarı hiç olmadığınız kadar parlak ve değerli bir şekilde çıkarsınız.”

Elizabeth Kubler Ross

 

Kaynakça;

~Amerikan Psikiyatri Birliği, (2014). Ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (DSM-5)

~kemalarikan.com /  Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve Tedavisi

~nirvanapsikiyatri.com / Posttravmatik Stres Bozukluğu Tanı Kriterleri / Mustafa Güvenli

~yasantipsikoloji.com / Travmaları Anlatmanın 5 İyileştirici Gücü / Zeynep Kaya

 

Psikolog Aybike Girente

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.