1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

  3. İletişim kurulurken yapılan hatalar
Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Uzman Psikolog Büşra DUMANLI

Yazarın Tüm Yazıları >

İletişim kurulurken yapılan hatalar

A+A-

Aile ilişkilerinde veya özel ilişkilerde her iki tarafında duygu ve düşüncelerini açıklıkla ifade edememesi veya tarafların birbirlerinin beklentilerini karşılayamaması sonucu ortaya çıkan iletişim problemidir. İletişimde oluşan problemler bazen karşılıklı iletişimin kopmasına da neden olabilmektedir. Her ilişkinin dinamiği ve şekli farlıdır ancak iletişimde yapılan hatalara genelleme ile bakacak olursak bu hatalar çoğu zaman benzerlik gösterebilir. Örneğin; küsmek. İletişimde kopuklukların oluşmasında en büyük sebeplerden bir tanesidir. Bireyler birbirlerine açıklama yapmadan küstüklerinde, karşılarındaki kişide sorunun ne olduğu ve çözüme nasıl kavuşturacağı konusunda fırsat bulamamış olur. Bu da sorunun daha da büyümesine neden olmaktadır. İletişim sorunlarından biri de, suçlamak/yargılamaktır. İletişim kurulurken bireylerin birbirlerini suçlayıcı ifadelerde bulunması, suçlanan kişinin konudan uzaklaşmasına, arada uzlaşma sağlanamamasına, kendini savunmasına fırsat kalmamasına sebep olur. Bir başka iletişim problemlerinden biri de, geçmişte takılı kalmaktır. Bu durum şimdiki zamanda yapılan konuları çözüme ulaştırmaktan oldukça uzaktır. Ve psikolojik olarak da bakacak olursak bu durum bazen kişinin konu hakkında kaçış yolu veya kendini koruma yöntemi olabilir. Bir başka problem de genelleme yapmaktır. İletişim kurarken yapılan genelleme ile kişi, yetersizlik hissederek, memnuniyetsizlik ve eksik kalma hissine kapılacaktır. Yapılan bir başka hatalardan biri de karşımızdaki kişiyi, duygularını, düşüncelerini, davranışlarını küçümsemektir. İletişimde taraflar birbirlerinin duygu ve düşüncelerine saygı duymalı ve anlayışla yaklaşmalıdır.

İLETİŞİM PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Problemlerin önüne geçmek için öncelikle karşı tarafı anlamak için dinlememiz gerekir. İster aile bireyleriyle, ister arkadaşlarımızla, ister sevgili/eş ile olsun taraflar birbirlerini dinlemediği takdirde sorunlar kaçınılmazdır. Yapıcı bir tutum sergilemek, iletişim problemlerinin önüne geçmede etkin bir çözümdür. Kişilerin empati yapması, anlayışlı davranması, yıkıcı davranışların önüne geçerken, bir taraf bu şekilde çözüm aradığında diğer tarafın yıkıcı davranışlar sergilemesi ne yazık ki iletişim problemlerinin önüne geçilmesinde etkin olmayacaktır. Her iki tarafında elinden geleni yaptığı bir iletişim biçimi, sağlıklı bir ilişkinin kurulmasını sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.