1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Meryem Beyoğlu

  3. 2020 yılı hedeflerinizi halen daha belirlemediniz mi???
Uzman Psikolog Meryem Beyoğlu

Uzman Psikolog Meryem Beyoğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

2020 yılı hedeflerinizi halen daha belirlemediniz mi???

A+A-

Bir yıl biter öteki bir yıl başlar derken baktık ki bir yıl daha biter ve başka yeni bir yıl başlar. Saniyeler dakikaları, dakikalar saatleri, saatler günleri, günler haftaları, haftalar ayları ve aylar yılları kovalayıp duruyorken zamanda hızla akıp gidiyor. Peki, bu hızla geçen zaman içerisinde bizler ne kadar hedeflerimize ulaşabiliyoruz? Sürekli zihnimizden yapmak istediklerimiz geçiyor. Belki bazılarını yapabiliyoruz, bazılarını yarı da bırakıyoruz ve belki de bazılarını hiç yapmıyoruz, erteliyoruz ve bir baktık ki yapmak istediklerimizden vazgeçmişiz. Geriye dönüp 2019 yılını düşünüp değerlendirsek, yapmak istediklerimizin kaçını yapabilmişizdir? Eğer yapmak isteyip te yapamadıklarımız çoğunlukta ise 2020 yılına karamsarlık ile mi başladık? O zaman durup bir düşünelim; belki de koyduğumuz hedefler gerçekçi değildir, belki de yapabileceklerimizden fazlasını kendimize hedef olarak koyuyoruz ve gereksiz yere yeni bir yıla karamsarlık içerisinde giriyoruz. Peki böyle bir durumda ne yapılabilir? Böyle bir durumda ilk önce kendimize yeni bir defter almak ilk adımı atmak demektir. Nasıl yani? Ne alaka? Defter nerden çıktı?... Zihninizden bu tarz soruların geçtiğini tahmin edebiliyorum. Evet, Defter! ‘’2020 Yılı Hedef Defterim’’ veya ‘’2020 Yılı Dilek Defterim’’  vb. nasıl isterseniz öyle adlandırabilirsiniz. İlk sayfasına ‘’Hedeflerim’’ diye bir başlık atarak başlayabiliriz. Hedeflerimizi sıralamadan önce şunun bilincinde olmamız gerekiyor; hedeflerim somut ve gerçekçi olmalı! Şimdi tüm hedeflerimizi, yeni bir yılda neler yapmak istiyorsak hepsini sırasıyla yazabiliriz. Örneğin, ilk sıraya kilo vermek yazdıysak yeni bir sayfa açıp kilo vermek için adım adım neler yapılabilir yazabilirsiniz yani bir hedefi bütün olarak değil de parçalara bölerek düşündüğümüzde ve adım adım ilerlediğimizde hedefimize daha kolay ulaşabiliriz. Planlı olmakta hedefimize ulaşmakta bize kolaylık sağlayacaktır. Örneğin, sağlığına dikkat etmek isteyen biri ilk önce doktor muayenesinden geçmeyi 1. adım, daha sonra tahlil yaptırmayı 2. adım olarak düşünmüşse bunun planınıda yapmalı. Mesela, Pazartesi saat 10.00’a doktor randevusu alacağım ve hemen aynı gün tahlil yaptırmaya gideceğim diye plan yapıp harekete geçmesi gerekmektedir. Hedefini belirleyip, hedefine ulaşmak için adımlarını da belirleyip planlı bir şekilde harekete geçen bir kişinin motivasyonu da hedeflerini gerçekleştirmesine yönelik artacaktır. Birinci hedefini gerçekleştiren bir kişi bir diğer hedefini hayata geçirmek için daha hızlı harekete geçecektir. Öte yandan şunu da unutmamak gerekiyor; bazen her şey istediğimiz gibi ilerlemeyebilir bazen bir adım atarız ama başarısızlıkla karşılaşırız, bu motivasyonumuzu negatif yönde etkileyebilir fakat önemli olan bir ertesi gün kaldığımız yerden devam etmek ve adımlarımızı planlı şekilde atarak elimizden geleni yapmak olmalıdır.

2019 yılını geride bırakarak yepyeni bir yıla başladık. 2020 yılının ilk ayındayken en yakın kırtasiyeden küçük bir defter alarak ‘’Hedeflerim’’ başlığını atmaya ne dersiniz? Yapacağınız bu küçük hareket belki de size çok güzel bir yıl yaşatacaktır. Adım adım hedeflerinizi gerçekleştirebileceğiniz sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim.

 

Saygılarımla,

Uzman Psikolog Meryem Beyoğlu.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.