1. YAZARLAR

  2. Psikolog Enis Kılınç

  3. 7 soru ile Eroin Bağımlılığı ?
Psikolog Enis Kılınç

Psikolog Enis Kılınç

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

7 soru ile Eroin Bağımlılığı ?

A+A-

1) EROİN NEDİR?

Eroin, haşhaş bitkisinin kurutulmuş özünden çıkarılan kimyasal bir morfinden yapılan bir uyuşturucudur. Eroin ilk olarak 19. yüzyılda ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Eroinin yüksek derecede bağımlılık özelliğine sahiptir. Eroin, uyuşturucunun en ağır ve en tehlikeli halidir. Tıp alanında faydalı olarak kullanılan madde daha sonrasında içerisine çeşitli zehirler de ilave edilerek uyuşturucu madde haline getirilmektedir. Toplumumuzda ne yazık ki bu tür maddeleri kullanan kişi sayısı oldukça fazladır. Eroin kullanıcılarının en yakın zamanda tedaviye başlaması için çaba göstermek gerekmektedir.


2) NASIL KULLANILIR?

Eroin genellikle enjeksiyon edilerek, burundan çekilerek ve ağız yoluyla alınarak kullanılmaktadır. Tipik olarak bir eroin kullanıcısı, günde üç-dört kez enjeksiyon yapar. Damar yoluyla kullanımlarda, çok kısa sürede hızlı etki yapmaktadır. İçildi zaman ya da burundan çekildiğinde tepe etkisini, 10 ile 15 dakika içinde göstermektedir. Etkisi 4-6 saat kadar sürdüğünden, kişi günde 3-4 kez eroin kullanmak zorunda kalır. Genellikle damar yolu ile kullanılan eroin alındıktan sonra kısa süre içerisinde etki gösterir.


3) NEDEN KULLANILIR?

Bağımlılık; genetik, çevresel, sosyal ve biyolojik faktörlere bağlı gelişen bir hastalıktır. Eroin maddesi birey genellikle ailesinin ilgisizliğinden, arkadaş çevresinden ve yaşamış oldukları ekonomik problemler yüzünden eroin maddesini kullanmaya başlamaktadır. Eroin hem fiziksel hem de psikolojik olarak bağımlılık yapan bir uyuşturucudur ve büyük dozlarda alındığında bağımlılığa ve ayrıca komaya neden olabilir. Bazı durumlarda ölümle bile sonuçlanabilir. Çünkü o kadar bağımlılık yapıcıdır ki kullanıcılar kendilerini normal hissetmek için sürekli daha da fazla alırlar.

4) EROİNİN ETKİLERİ NELERDİR?


Eroin maddesinin etkisi genel olarak 4-6 saat sürer. İlk 1 saat içerisinde aşırı mutluluk hali gözlenebilmektedir. Daha sonra ise sakinlik dönemi ortaya çıkar ve hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kayıpları başlar, dikkat eksilir, solunum yavaşlar, göz bebekleri küçülür, ağrı his kaybı azalır, kan basıncı ve kalp atım hızı düşer. Bilinçsiz olup kişi mekanın ve zamanın farkına varamayacak kadar kendinden geçmektedir. Kullanımından kısa bir süre sonra kullanıcıya kendini zinde hissettirir. Vücutta hararet ve deride kızarıklık, ağız kuruluğu, kolların ve bacakların uyuşması ağırlaşması hissi ilk aşamada hissedilen belirtilerdir. İlk hislerin geçmesinden sonra kullanıcılar uyur uyanık bir duruma geçer.

5) YOKSUNLUK BELİRTİLERİ (KRİZİ) NASIL OLUR?

Eroin bağımlılığı olan bir kişi, eroini aldıktan 6-12 saatleri sonrasında yoksunluğa düşerek yeniden alma ihtiyacında olacaktır. Eroin maddesi yoksunluk uyuşturucu bir parçası olarak, aşağıda sizlere vereceğimiz belirtilere sahip olmaktadır.

  • İlaca duyulan istek.
  • Huysuzluk.
  • Çekilmesi zor depresyon, anksiyete ve korku.
  • Karın krampları.
  • Terleme, burun akıntısı, gözlerde sulanma.
  • Huzursuzluk, uykusuzluk, esneme.
  • İshal.
  • Ateş ve titreme.
  • Kas spazmları, eklem ağrısıyla oluşan titreme.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Artmış kan basıncı ve kalp atım hızının artması


6) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hem beyin hem de beden bağımlılığına yol açtığından bırakılması zordur. Fakat ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanıldığı tedavi biçimi eroin kullanımını durdurma ve yeniden üretken bir yaşama adım atma konusunda kullanıcılara yüksek oranda fayda sağlamaktadır. Detoks süreci sonrası düzenli ilaç tedavisi ve psikoterapi gereklidir. Neticede bağımlılığın fiziksel belirtileri yüksek oranda aşılmış olsa da davranış boyutu ve aşermesi belirli bir oranda devam edecektir. Üstelik, çoğu durumda uyuşturucu kullanımı altta yatan psikolojik ya da duygusal sorunlar için bir başa çıkma mekanizması işlevi görür. Yalnızca detoksun tedavisi görerek altta yatan daha derinlikli sorunlar ele alınamayacağından, bir süre sonra altta bekleyen ya da o an için halı altına süpürülen meseleler açığa çıkarak iyileşme sürecini uzayabilmektedir. AMATEM merkezlerinde tedavisi olunmaktadır. 

  • Kapadokya AMATEM Çip Tedavisine Türkiye’de ilk başlayan ve bu konuda öncü kabul edilen kurumlardan birisidir. Bu tedavi halen Kapadokya AMATEM de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.Peki Çip (Naltrekson İmplant) Tedavisi nedir:

Çip (Naltrekson implant) tedavisi; naltreksonun bir yada iki dikiş gerektiren küçük bir kesi ile cilt altına yerleştirilen ve yavaşça kana karışarak eriyen, etkisi 8-10 hafta kadar süren, uzun etkili pellet (kullanıcılar arasındaki adıyla ‘çip’)  formu ile yapılan eroin bağımlılığı tedavisidir.Naltrekson; opioid maddelerin (eroin vb.) etkilerini bloke eden bir opioid antagonistidir.

  • Naltrekson implant; 2-3 ayda bir tekrarlandığında, bir yıl süreyle kullanıldığında ve beraberinde psikososyal destek verildiğinde başarı oranı daha da artmaktadır.

7) TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Her şeyden önce şurası bilinmelidir ki eroin tedavisinde kişinin maddeden uzaklaşmayı ciddi ve samimi bir şekilde istemesi çok önemlidir. Ve uyuşturucunun bırakılması ile birlikte, beynin yapılanmasının yeniden düzene girmesi bir seneden önce olamaz. Bu nedenle uyuşturucu bırakıldıktan sonraki bir sene oldukça kritiktir. Yoksunluk çeken hastaların uyuşturucudan uzak kalmak için danışma ve terapi aldığı bir arınma dönemimden oluşur. Ama eroine yeniden başlama oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle eroin bağımlılığı tedavisi tek seferlik değil devam eden bir tedavi olarak görülür. Kullanıcılar bazen bunu “bir adım ileri iki adım geri” olarak tanımlar. Ama ideal olarak, her kötüleşme bir döngü daha az şiddetli olacak ve nihayetinde iyileşmeye yol açacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.