1. YAZARLAR

  2. Psikolog Abdullah Turanlı

  3. Afacan mı yoksa hiperaktif mi?
Psikolog Abdullah Turanlı

Psikolog Abdullah Turanlı

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Afacan mı yoksa hiperaktif mi?

A+A-

Tıptaki karşılığı DEHB olan dikkat eksikliği ve hiperahtivite bozukluğu günümüzde pek çok çocukta raslanan bir rahatsızlıktır. Kişiler genelde hiperakfmişim birşeyi yok diyip hiperaktivitenin ne olduğunu bilmeden küçümseyip geçiyorlar.

Bu bozukluğun 3 temel belirtisi vardır:

  • Dikkat eksikliği
  • Aşırı hareketlilik  (Hiperaktivite)
  • Dürtüsellik

Bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkat sorunları, aşırı hareketlilik ve istekleri ertelememe (Dürtüsellik) ile kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur.

DEHB konsantre olamamak değil, neye konsantre olduğunuzu kontrol edememektir.

Çocuklarda ayrıntılara özen vermeme, derslerde dikkatsizce yanlış yaparlar ve dikkatlerini sürdürmekte zorlanırlar.

Onunla konuştuğumuz zaman bizi dinlemiyor gibi görünürler.

Sorumluluklarını yerine getirmezler, verilen görevleri tamamlamazlar.

Uzun süre dersin başında oturmaz ve ödevlerini eksik yaparlar

Dikkatleri kolayca dağılabilir ve kalem kitap gibi eşyalarını kaybedebilirler.

Uzun süre hareketsiz kalamazlar sürekli hareket halinde olurlar.

Çok fazla konuşurlar ve siz soru sorduğunuzda daha cümlenizi tamamlamadan cevap vermeye başlar konuştuğunuz zaman sözünüzü çok sık keser ve kendi sırasını beklemez.

Bu tür çocuklar genellikle arkadaş ilişkilerinde sıkıntı yaşarlar. Hareketleri yüzün çoğu ortamda gerginlik ve huzursuzluk çıkar.

Bu çocuğun çevresindeki insanlar çocuğun bu hareketleri yapmasına çocuğun yaramazlığının, isteksizliğini ve şımarıklık olduğunu düşünürler ama bu davranışlar çocuğun isteği ve kontrolü dışındadır. DEHB olan çocuklar kendilerini diğer çocuklardan farklı olarak görürler çünkü bu sorun çocuğun kişilik gelişimini ve zihinsel becerilerini olumsuz etkiler. Çocuk hiçbir şeyi düzgün ve doğru yapmadıklarını düşünürler ve bu durumda çocuk ailesinin ve çevresinin kendinden memnun olmadıklarını hisseder. Sürekli ailesinden öğretmeninden ve çevresindeki arkadaşları tarafından uyarıldığı için çocukta bir özgüven kaybı yaşanır.

Çocuk kolayca heyecanlanabilir ve saldırgan davranışlarda bulunabilir. Bu çocuklarda kaygı ve depresyon daha fazla olarak görülür. Çocuklar bu durumda yalan söyleyebilirler ve birşeyler çalabilirler bu kötü oldukları için değil isteklerini hemen karşılamak için bunu yapabilirler ve bu olaylar sonucunda kötü arkadaş ortamlarında kabul göründükleri için bu grupların içinde yer almaya başlarlar

DEHB TEDAVİ YÖNTEMİ;

Psikoterapi, ilaç tedavisi, aile eğitimi, okul ve öğretmeni ile iş birliği içinde olarak düzeltilebilir.

DEHB TEDAVİSİNDE İÇİN KULLANILANILAN İLAÇLAR:

- MENTİLFENİDOT

- RİTALİN

- CONCERTA

KULLANILAN DİKKAT TESTLERİ;

  • D 2
  • BURSON
  • WISC-R
  • FROSTİG
  • BENTON
  • BENTER - GESTALT

Bu bozuklukta çocuklarla beraber yapılacak olan oyun terapisi çocuklara kendi hayatını nasıl idare edeceğini öğretir ve özgüvenini arttırır. Çocuğun kendi davranışlarını karşısındaki insanlara nasıl etkilediğini ve ne tür duygular hissettiklerini anlamasında yardımcı olur. Öfkesini azaltmak için yardımcı bir etken olur ve uygun bir dille ifade etmesini sağlar. Psikoterapi çocuğa uygun davranışı öğretmek, problem çözme becerilerini arttırmak ve duygularının farkında olmasını sağlamayı hedefler.

Tabiki ailenin ve öğretmenlerinin bu konuda çocuğa yaklaşım şeklide terapi kadar önemlidir. Aile ve öğretmenlerin çocuğa daha yakın daha sabırlı bir şekilde enerjisini sosyal aktivitelerle beraber boşaltmasını sağlamaları lazım.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.