1. YAZARLAR

  2. Klinik Psikolog Melin ULUÇ

  3. Aldatma Psikoloji: Ya kadın aldatırsa?
Klinik Psikolog Melin ULUÇ

Klinik Psikolog Melin ULUÇ

Yazarın Tüm Yazıları >

Aldatma Psikoloji: Ya kadın aldatırsa?

A+A-

Günümüzde evlilik ile boşanmalar neredeyse aynı orana sahip iken ‘Aldatma’ konusuna değinmesem olmazdı sanki. Ataerkil sistem ‘’her erkek aldatır’’, ‘’her kadın ihaneti tadacak’’ gibi düşünceleri dayatmaktadır. Toplumun erkeğin aldatmasını anlaşılır görmesi nedeniyle kadınların eşlerinin aldatmalarını daha rahat kabulleniyor olmasının erkeğe verdiği rahatlık, erkeklerin aldatmaya geçerli sebebi gösterilmektedir. Hal böyle olunca erkeklerdeki aldatma kadınlara oranla daha fazla olmaktadır. Merak mı? Depresyonla başa çıkmayı becerememek mi? Kızgınlık, intikam, meydan okumak, sıkıcı evlilik, eşi incitmek, bağlanma başarısızlığı, yeni bir bedeni keşfetme, kaçış, yetersizlikle başa çıkmak, sosyal statü kazanma, kıskançlık yaratıp ilgi çekmek, özgürleşme mi? Hepsinin payı var kanımca. Tabi bunları okur okumaz aklımıza hemen bir erkek ‘figürü’ gelmiştir bize dayatılan görüşlerden dolayı. Peki, ya aldatılan erkek ise? Ne oldu da son zamanlarda bu kadar gündeme oturdu, bu kadar çok duymaya başladık. Aslında her ne kadar toplumda gizli kalmış gibi görünse de “aldatma” kelimesini, kadının iş hayatına girmesi, güç kazanması, erkeğin karşı cinse ulaşabilmesinin kolaylaşması, kadının erkeğe karşı çıkma gücünü bulması, erkeğin hormonal kontrolünü azaltması çok etkili olmuştur.

İşin başı İzdivaç programları, Yaprak Dökümü ve Aşk-ı memnu nitelikli diziler

Yasak aşk? Yapılan dizilerin içeriklerine, konularına baktığımızda işlenen tek bir konu var: Aşk. Merak uyandırır elbette. Televizyon kanallarının reyting toplamasına adına yayına koyduğu toplum normlarından aşırı uzak diziler haliyle etki yapacaktı, yaptı da. Eşinin kuzeniyle yasak ilişki yaşayan Bihter karakteri karşı taraf Kıvanç Tatlıtuğ olunca haliyle özendirici olmuştur. Hayatın anlamını, amacını karşı cinsi elde etmek, ona özlem duymak, acı çekmek, ihanet etmek, ihanetini gizlemeye çabalamak vb. gibi amaçların ön planda olduğu ve başka alternatif sunulmadığı bir medyatik ortamda halkın önüne aleni ve yoğun bir şekilde serilen karmaşık karakterler tabiki fazlasıyla etkili oldu. Bunun yanında, ilişkinin sıradanlaşması, ilişkilere verilen değerlerin azalması, ilişki alanının insanların egolarını tatmin etme alanına dönüşmesi nedeniyle aldatmalarda da artış oldu. Hele ki izdivaçlar onlara ağını kurmuş oltanın başında keyif sigarası yakan kesim diyorum ben başka da sözüm yok.

Kadın neden ve nasıl aldatır? Aldatmak sadece fiziksel temas mı gerektirir?

Kadın aldatmalarının en büyük sebebi de duygusal ihtiyaçlarının eşleri tarafından yeteri kadar tatmin edilmemesidir. Romantizm ihtiyaçlarını karşılama isteği, heyecan arayışı da kadınların aldatmasındaki nedenlerdendir. Heyecanını tamamen yitiren ilişkilerde sadece erkekler değil, kadınlar da aldatma eğilimi içine girebilmektedirler. Kadın aldatmayı kabuğunu kırıp kaçmak olarak görmektedir. Özellikle bu durum evli kadınlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Çocukları olan bir kadın kocasının ilgisi dışında zor zamanlar geçiriyorsa anlaşılamadığını düşünüyorsa aldatmaya meyilli olmaktadır. Bu tür kadınlar ayrılmak yerine hayatını sorgulamaya, bu kabuğun dışına çıkmaya çalışmaktadır. İşiyle, telefonuyla, gece hayatıyla, yani eşi ile ilgilenmesi, vakit geçirmesi gerekirken genellikle yoğunluğu başka kişi veya nesnelere yöneltmesi de bir kayma, bir aldatmadır. Ama neden durup dururken ne oldu ki? Masal dünyasının büyüsü desem? Evdeki sorunlardan kaçış desem? Çünkü evde; çocuklar, maddi sorunlar, duygusal sorunlar konuşulmaktadır ve gerçeklik, masal dünyasına çok uzaktır.

Aslında şöyle bir gerçek var; erkek garanti gördüğü kadını kendisini yeni ufuklara açabileceği tek bağ, sağlam zemin olarak kabul ederek yükselmeye çalışıyor, kadının sadece merhametine ve yüreğine bakıyordu. Geriye kalan değerlerden emin olduğundan çabalamıyordu. Kadın ise minnet doluydu ama kadınca istekleri vardı. Şehvet verip karşılığını istiyordu. Aslında erkekler onun kardeşi, suç ortağıydılar. Boş kalan duygular tetiklenince eşine dönüyordu. Demem o ki neyin ne olduğunu görerek nokta koymasını ya da virgülden itibaren keskin bir cümle kurmasını bilmeli; kuracağımız şu cümleyi cesaretle dillendirmeliyiz:

‘’İkimizde kartları açık oynayalım. Üzerimde baskı kurma, gereksiz kıskançlık krizlerine girme, senden önce yaşadıklarıma karışma. Kartları açık oyna ki ben de nasıl davranmam gerektiğine karar vereyim.’’ Tabiki aldatmak için aldatanlar da mevcut. O halde yukarıda saydığım heyecan arayışı, yetersizlikle başa çıkmak, sosyal statü kazanma gibi ilkeleri bir değerlendirin derim ben. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.