1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Yonca Hasan

  3. Anne kalbi çocuğun okuludur..
Uzman Psikolog Yonca Hasan

Uzman Psikolog Yonca Hasan

Yazarın Tüm Yazıları >

Anne kalbi çocuğun okuludur..

A+A-

Dünyaya geldiğimiz zaman bizim ilk elimizi tutan,bizi her kötülükten koruyan, tüm ihtiyaçlarımızı gideren kanatsız meleklerimiz onlar.. Her türlü şevkatini,sevgisini,ilgisini bize göstermekten çekinmeyen varlıklar onlar.. Annelerinizle ilişkiniz nasıl ? sıcak mı? yoksa soğuk mu? yakın mı ? yoksa kopuk mu ? Her ilişkilerde sorun olduğu gibi annelerimizle ilişkilerimizde de sorunlarımız olabiliyor.. Kimi anne evladının üstüne fazla düşerken-öpüp sarmalarken, kimi anne de onca yıl bir sarılmayı çok görmüştür evladına.. Anneler size soruyorum evladınıza gereken şevkati, sevgiyi, desteği, ilgiyi gösteriyormusunuz ? evladınız sizden güç alıyor mu ? ona yanında olduğunuzu hissetirebiliyormusunuz? Kız çocuk içinde erkek çocuk içinde anne kavramı bence aynı.. Annenin kalbi çocuğun okuludur evet doğru çocuğun yetiştirilmesinde kesinlikle doğruluk payı olduğunu düşünüyorum..Anne ilerde onların rol modeli olacağı temel insanlardan biri.. kız çocuk büyüdüğünde annesi gibi olmak isterken, erkek çocukta annesi gibi biriyle evlenmek isteyecektir.. işte bu yüzden annenizin nasıl bir karaktere sahip olduğu,size olan davranışları çok önemli.. kimi rol model alırken söylediğim gibi olumlu yönde model almayı tercih ediyor olabilir..ama olumsuz model olarak algılayan çocuklarımızda var.. örneğin ben annem gibi olmayacağım.. annem gibi bir kadınla evlenmeyeceğim gibi.. Aslında hayatımızın önemli bir köşesinde değil mi annelerimiz? Çeşitli anne tipleri olduğunu bilmenizi istiyorum.. hadi gelin birlikte inceleyelim..

Profesyonel Anne ; Bu anne, temel olarak çocuğun yanındadır. Yemek yapar, ortalığı temizler, çocuk için gerekli olan şeyleri düzenler.

Oyuncak Anne ; Bu annenin sevgisi sadece küçük çocuklar içindir. Çocuklarını yalnızca küçük ve yardıma muhtaç oldukları sürece sever ve korur. Çocuklar büyüdükçe, onlara karşı sevgisini ve dikkatini azaltır. Uzaklaşmaya başlar.

Fedakar Anne ; Bu anne, çocuğunu yetiştirirken büyük acılar çeker. Onun için, iyi bir ev kadını olmak çok önemlidir. Özgürlüğünü ve zamanını feda eder ve kendini unutur. İlgilendiği şeyleri boş verir, kendini bu şekilde sunmaktan mutluluk duyar. Sonra da çocuklarının ona minnettar olmasını bekler.

Endişeli Anne ; Çocuklarını tüm zor ve tehlikeli şeylerden korumaya çalışır. Her yerde tehlikeli, olumsuz bir şeyler görür, fazlasıyla endişelidir.

Ayaklı Kütüphane ; Bu anne, çocuklarının eğitimini kendi görevi olarak görür. Onları kitaplara, planlara göre yetiştirir. Fazlasıyla doğru şeyler yapar, fakat doğal dikkat ve sevgisi eksiktir.

Kıskanç Anne ; Bu anne tipi, çocukları bağımsız hale gelip de evden ayrıldıklarında yıkılır. Anne, kendini lüzumsuz hisseder, çocuklarını nankörlükle suçlar. Baskıcı pozisyonunu, büyüdükleri halde onları eleştirerek elde tutmaya çalışır. Giyim tarzlarını,görünüşlerini, arkadaşlarını, eve bakma şekillerini eleştirir.

Arkadaş Anne ; O, çocuklarının dostudur, yani yabancı annenin tam tersidir. Onların duygularını paylaşır,acılarını hisseder ve hayır diyemez. Eğitimlerini uygun bir zamana kadar erteler.

Bu çeşitli anne tiplerinin farklı eğitimlerin sonucu olduğunu söyleyebilmek mümkün. Sen bu yazıyı okurken anneni hangisinde buldun ? Veya anne olarak hangisinde kendini görür gibi oldun? Evlatlarınıza şevkat,ilgi,sevgi,destek göstermekten çekinmeyin. Sarılmaktan, yanında olduğunuzu hissettirmekten korkmayın.. Unutmayın siz onların kanatsız meleklerisiniz.. İyi haftalar diliyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.