1. YAZARLAR

  2. Psikolog Emine Uluçay

  3. Anoreksiya Nervoza (Yeterli beslenememe bozukluğu)
Psikolog Emine Uluçay

Psikolog Emine Uluçay

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Anoreksiya Nervoza (Yeterli beslenememe bozukluğu)

A+A-

Birçoğumuzun manken hastalığı olarak da bildiği anoreksiya nevroza; farklı görünmeyi, kusur sandığımız kendimiz ile ilgili bir şeyleri düzeltmeye çalıştığımızı sandığımız bir beslenme bozukluğudur. Tamamen insancıl ve kişinin kendisi ile alakalı bir istektir. İlk çocukluk döneminde annelerin, çocuklarını beslenme konusunda düzenli yemeye alıştırma çabası, belli saatlere ödünsüz uymada direnmeyi sağlaması ve çocuğun yemek yemeyerek anneye karşı tepki oluşturması ile ortaya çıkıyor. Bu hastalık ergenlikte ve ergenlik öncesinde zayıflamak amacı ile meydana geliyor. İlk başlarda alkışlanan zayıflama, daha çok kilo kaybı ve erimeye zamanla erimeye dönüşünce kaygıya neden oluyor. Daha zayıf görünme adına yemek yemeyi sürekli kısıtlama kaygısı, yeme düzenini, düşünceleri, yaşamı ve günlük işlevselliği engelleyerek ele geçirirse, bir yeme bozukluğu yaşayabilirsiniz. Anoreksiya bozukluğunu yaşayan kişinin önceliği kilo verme arzusudur. Bu kişiler normal kiloların da olsalar dahi kendilerini sürekli kilo almış ve şişman olarak hissederler. Kendilerini gerçekte olduğu gibi görmez, vücudun ağırlık ve biçimlerini yanlış değerlendirirler. Kilo almaktan aşırı korkarlar ve günlük işlevselliklerini olumsuz etkiler. Tükettiği besinleri çıkartarak kendi hedefledikleri kiloya inmeye çalışırlar. Deyim yerin de ise ; bir deri bir kemik kaldığı halde kendilerini hala kilolu olarak görürler. Bu bozukluğun uzun sürmesi durumunda hastalık, kilo yitimi, deri buruşması ve psikolojik bozukluklar meydana gelir.

Anoreksiya Belirtileri:

-Yeme içme ile meşgul olma

-Beslenme ile ilgili yalan söyleme

-Normal kiloda iken diyet yapmak

-Beslenme, kalori ile ilgili takıntılı olma

-Çok zayıf olduğunu kabul etmemek

Anoreksiya Nervoza Risk Faktörleri:

-Fiziksel, cinsel taciz öyküsü

-Sorunlu aile ilişkileri

-Kendine güvenmeme

-Fazla diyet

Anoreksiya ile yaşamak bazı sorunları sürekli saklamak anlamına gelir. Hastalığı çevresindeki yakınlarının fark etmesi güçtür. Kişi saklamayı dener. Bu bozukluk ilerledikçe yakın çevresi içgüdüsel olarak bir şeylerin ters gittiğini fark eder. Anoreksiya’nın bir diğeri kısıtlayıcı türdür. Aşırı kilo verme durumuna bağlıdır. Kalori alımını kısıtlamanın yanı sıra abartılı diyetler, egzersiz yapmak ve oruç tutmak gibi durumlar söz konusudur.

Anoreksiya nervoza tehlikeli kilo kaybına neden olan ciddi bir yeme bozukluğudur. Günümüzün dış görünüm saplantılı kültürün de kişinin kendini aç bırakarak, müshil, kusma ya da egzersiz yaparak uyguladığı bilinçsiz kilo verme durumudur. Günlük işlevsellik alanın da  neyi yiyip neyi yememek tek düşünceleri olabilir. Ne kadar derin ve imkansız gibi görünse de bu durumdan kurtulmak mümkün…

Ne Yapabiliriz?

-Anoreksiya ile nasıl baş edeceğini keşfet

-Bu durumu tetikleyen temel sorunları tanı

-Vücudunuzun tümünü nasıl tetiklediğini öğren

-Yeme bozukluğunu etkileyen duygularınız ile nasıl bas edeceğini öğren

-Yaşam tarzınız ile yedikleriniz arasında yeni bir ilişki değişimine başla

Tedavi:

İlk öncelik vücut dengesini sağlamak ve ciddi fiziksel sağlık sorunlarını ele almaktır. Bu bozukluğun 3 ay yada daha fazla sürüp sürmediği önemli etkendir. Ciddi bir şekilde yetersiz beslenme durumu söz konusu ise ve kişi daha fazla yaşamaktan rahatsız ise hastaneye yatırılması gerekmektedir. Anoreksiya ölüm ile sonuçlanabilir.

Sağlık diyet: Vücut ağırlığı koruma, kontrol etme durumudur.

Anoreksiya Nervoza: Duyguları ve yaşamı kontrol etme durumudur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.