1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Anti emperyalist olmak...
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Anti emperyalist olmak...

A+A-

Delikanlılığımdan beri kendimi anti emperyalis sayarım. Bu bir siyasi çizgi değildir. Daha çok bir duruştur. Anti emperyalist siyasi duruş ve bunun gerekleri üzerine kafa yoruyorum son günlerde.

Anti emperyalist siyasi duruş nedir?

Kıbrıs bağlamında anti emperyalist duruş nedir? Nasıl olmalıdır?

Federasyon tezine bağlı olarak Birleşik Kıbrıs'ı savunmak mıdır? Yoksa, bağımsız KKTC tezini savunmak mıdır? Hatta Türkiye'ye ilhak etmeyi savunmak mıdır?

Vaktiyle, Türkiye'de Dev Genç "tam bağımsız Türkiye" diyerek anti emperyalist bir duruş ortaya koymuştu. Tam bağımsızlık çok esaslı bir kavram. Bugünkü Türkiye tam bağımsız bir devlet midir? NATO üyesidir örneğin...

KKTC devleti tam bağımsız bir devlet olabilir mi? Bu günkü dünya gerçeğinde var mı böyle bir olanak?

Federal Birleşik Kıbrıs'ı savunmayı bazıları "teslimiyetçilik" olarak nitelendiriyor. Bu doğru mu?

Anti emperyalist siyasi duruş, Kıbrıs bağlamında günümüz koşullarında nasıl ortaya konmalıdır?

Son soruya cevap bulmayı en sona bırakalım ve ilk sorudan başlayalım cevap aramaya.

Önce emperyalizmi tanımlamak gerekirse, kapitalizmin son evresidir diyebiliriz. Serbest rekabetçi dönem aşılmış yerine tekelci sömürü geçmiştir. Bu durumda anti empertalist duruş sahipleri aynı zamanda anti kapitalisttirler de.

Emperyalizm bir devletle sınırlı değildir. Yani ABD'yi emperyalist görüp Rusya'yı görmemek olmaz. Kapitalizmin son evresindeki tüm devletler emperyalisttir. Karşı durulacaksa bütününe karşı durulur.

Bugünkü Türkiye Cumhuriyetini emperyalizm karşıtı bir devlet saymak mümkün mü? Hayır. Öyleyse Kıbrıs'ın Kuzeyinin Türkiye'ye ilhak ettirilmesini savunmak anti emperyalist bir duruş değildir denebilir.

KKTC'nin tam bağımsız olması, günümüz dünyasında fazla romantik bir düşünce olur. Bunun üzerinde fazla durmaya bile gerek yoktur. Bu da bir anti emperyalist duruş olamaz.

Federal Birleşik Kıbrıs gerçekleşirse Avrupa Birliği üyesi de olacak. AB'nin önde gelen birçok üyesi NATO'nun da üyeleridirler. Bu durumda bunu savunanlar anti emperyalist sayılabilr mi? Cevap hayır.

Federal Birleşik Kıbrıs tezini savunmak anti kapitalist / anti emperyalist bir duruş değildir. Bununla beraber, asla teslimiyetçilik de değildir.

Gelelim son soruya.

Ortak coğrafyalarda birlikte yaşayan toplumların etnik veya dini veya başka nedenlerle ayrışıp bölünmesi, küçülüp güçsüzleşmesiyle eş anlamlıdır. Emperyalist dürtülerle birbirleriyle çatıştırılmaları da bunun taçlandırılmış hali olur. Böylece kolay sömürülür hale gelirler.

Bu bakımdan anti emperyalist duruş öncelikle bölünme karşıtı, birlikte olup güçlü olma yanlısı olmayı gerektirir.

Elbette bu tek başına yeterli değildir; anti emperyalist duruş sosyalizmi de hedeflemelidir. Kapitalist sisteme dayalı devlet yapısını savunarak anti emperyalist duruş ortaya konamaz.

Buralarda tescilli çözüm karşıtı bazı kimseler var;bunlar son zamanlarda kendilerini anti emperyalist olarak nitelemeye çalışıyorlar. Buna gerekçe olarak da, "AB emperyalizmin kalesidir" diyorlar ve bağımsız KKTC'yi savunduklarını söylüyorlar.

Ben de gülüyorum...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.