1. YAZARLAR

  2. Ümit Bahşi

  3. Bankaların Fırsatçılığı
Ümit Bahşi

Ümit Bahşi

Yazarın Tüm Yazıları >

Bankaların Fırsatçılığı

A+A-

Son günlerde posta yoluyla onbinlerce insanımıza yerel bankalarımız tebligat göndermektedir; 15. 10. 2018 tarihinde bankadaki falancı hesabınızın mevduat faizi %33 olmuştur... gibi. Ertesi gün bankaya koştuğunda yapılan açıklama şu şekildedir: Faizler yükselmiştir, biz de faizlerimizi ona göre yükselttik.

2015 yılının Ekim ayında tüketici kredisi olarak %18 den aldığınız tüketici kredisini şayet 5 yılda ödemek istiyorsanız örnek olarak vereyim; ayda 300 TL sizden tahsil ediliyordu. Buraya kadar her şey normal. Bugün itibarı ile geriye kalan 24 aylık taksit tutarınız bir anda 390 TL olabilir (bu rakamlar gerçeği yansıtmayabilir, misal olarak verilmektedir).

Kalan bakiyeye %33 faiz uygulamak yasal mıdır? Bir çok hukukçu arkadaştan bu konuyla ilgili görüş aldım. Bana bunun yasal olmadığını ve vatandaşın dava açması gerektiğini söylediler. Peki vatandaş bankalar tarafından soyulurken benim devletim ve hükumetim ne yapıyor? Koca bir hiç...

10 binlerce kendi vatandaşını koruyamayan hükumetin bize ne zaman faydası olacak böyle bir zamanda olmayacaksa? Mazbatalardan dolayı hapislerde yatan insanları henüz unutmadık. Böyle giderse mazbata mağdurlarından hapishanede katillere, tecavüzcülere yer kalmayacak. Bunun sebebi hükumetin zenginlerin, faizcilerin ve tefecilerin yanında olmasından olacaktır.

Ufak kredilerde rakamlar henüz acıtmıyor, fakat maaşından bir anda 750 hatta 1000 TL ya da daha fazla eksilen vatandaş ne yapacak? Bu gücü tüccarlar ve tefeci bankalar kimlerden alıyor? Faiz yasası neden çıkmıyor? Halkın ve emekçinin yanında olan hükumetimizin bu kadar eli kolu bağlı mı? Serbest piyasa ekonomisi halkı ezmek için uydurulmuş bir kılıf mı?

Eğer benim hükumetimin marketçilere, stokçulara, tefecilere, bankalara gücü yetmeyecek ise boşuna o koltukları zapt etmesinler. Kendileri yüksek maaş aldıkları için tuzları kuru olabilir. Ezilen 10 binlerce vatandaşın ise boynu büküktür.

Dövizin yükselmesini fırsat bilip her şeye zam yapan tüccar ve bankalar leş kargaları gibi vatandaşın kanını emiyorlar. Hükumetimiz de bir karar vermelidir; halkın yanında mı olacaklar, sermayenin yanında mı?

Yaşadığımız bu mevcut durum ne etiktir, ne de hukuka uygundur. Halkımız çatır çatır kandırılıyor ve sömürülüyor. Benim emeklim, öğretmenim, işçim okuttuğu çocuğun taksitini ödeyemeyecek duruma gelmiş ise, bunun sorumlusu ülkemizdeki faiz sistemi ve siyasi yapıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.