1. YAZARLAR

  2. Psikolog Emine Uluçay

  3. Bu bebekte kim? (Kardeş Kıskançlığı)
Psikolog Emine Uluçay

Psikolog Emine Uluçay

Psikolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Bu bebekte kim? (Kardeş Kıskançlığı)

A+A-

Kardeş kıskançlığı genellikle küçük çocuklarda kendini gösteren fakat yetişkin insanlarda da görülebilen psikolojik bir durumdur. Kardeş kıskançlığına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Kardeş kıskançlığına neden olan en büyük etkenler ebeveynlerdir. Ebeveynlerin yanlış yönlendirme yapması, çocuklarına olan yaklaşımı kardeş kıskançlığına neden olabilir.

Kardeş kıskançlığı birden fazla çocuk olan ailelerde en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Kardeş kıskançlığını net bir şekilde anlayabilmek için çocuklarınızın hareketlerini düzenli olarak takip etmeli, çocuklarınızı ayrı ayrı gözlemlemelisiniz.  Kardeş kıskançlığının var olup olmadığını anlayabilmek için ilk olarak çocuğunuzun vermiş olduğu belirtileri incelemeniz gerekmektedir. 

Kardeş kıskançlığının nedenleri nelerdir?

Kardeş kıskançlığının en önemli nedenleri ebeveynlerin davranış şekilleridir. Başka bir nedeni ise uzun süre tek büyümüş ve çok fazla ilgi görmüş bir çocuğun, kardeşi olduğunda ilginin tamamen ona karşı yoğunlaşacağı hissidir. Aslında iki durumda da odak nokta ebeveynlerdir. Ebeveynlerin davranış şekli  kardeş kıskançlığının önlenmesine veya gelişmesine neden olan en önemli etkenlerdir. 

Kardeş kıskançlığının belirtileri nelerdir?

Ebeveynlerden uzaklaşma 

Kardeş kıskançlığının en önemli belirtileri arasında ebeveynlerden uzaklaşma durumu söz konusudur. Çocuklarınızdan birisi sizi yeterince dinlemiyorsa ve sizden koptuğunu düşünüyorsanız kardeşiyle arasında herhangi bir kıskançlık probleminin var olup olmadığını detaylı bir şekilde incelemenizi gerekmektedir.

Kardeşe kaba davranma 

Kardeşe karşı şiddet eğilimi ve onu her fırsatta hırpalaması kardeş kıskaçlığının en belirgin belirtisi arasında yer almaktadır. Çocuğunuz en ufak bir fırsatta kardeşini hırpalama girişiminde bulunuyor ve şiddet gösteriyorsa derhal bir önlem alınması gerekmektedir.

Altını ıslatma 

Altını ıslatma, parmak emme gibi alışkanlıklar, çocuğunuzda özgüven sorunu olduğuna ve onun ilgi istediğine işaret ediyor olabilir. Altını ıslatan bir çocuğunuz varsa kardeşiyle olan bağına, ilişkisine  dikkat etmelisiniz.

Sürekli sinirli olma hırçın davranma durumu 
Çocuğunuz sürekli hırçın davranmaya başladıysa ve siz ne yaparsanız yapın bu durumun bir türlü önüne geçemiyorsanız, kardeşiyle olan bağını mercek altına almanızın zamanı gelmiş demektir. Bu durumda hem kendi davranışlarınızı hem de çocuklarınızın birbirleriyle olan iletişimine dikkatlice gözden geçirmeniz tavsiye edilir.

Diğer Belirtileri;

1- Kekemelik 
2-  Yürümeden emeklemeye dönme
3- Bebekçe konuşma 
4- Biberonla beslenme alışkanlığına geri dönme 
5- Yalancı emzik kullanmamasına rağmen bu alışkanlığına tekrar geri dönme 
6-Anneye aşırı bağlılık 
7- Konuşmanın gecikmesi 
8- içe kapanıklık 
9- Yalnız uyuyamama
10- Sürekli kabus gördüğünü söylemesi 

Kardeş kıskançlığına çözüm önerileri 
 

  • Çocuğun hayatında fazla değişiklik yaratmayın
  • Çocuğun hayatında fazla değişiklik yaratmayın
  • Doğum öncesi bebeğin gelişini doğru bir dilde açıklayın
  • Eğer çocuğun yaşı büyükse hikaye yerine; kardeş gelince neler olacak, o  kardeşi için neler yapabilir bunu uygun dille anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzu bebeğin doğduğu ilk aylar ilgisiz bırakmayın
  • Kardeşine yardım etmesi için fırsatlar yaratın ve kendi bebekliğinden bahsedin
  • Çocuğunuzu şımartmayın!

 

  • Üzerinize düşen görevleri yaptıktan sonra çocuğunuza bebeği kabullenmesi için zaman verin.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.