1. YAZARLAR

  2. Uzman Psikolog Yonca Hasan

  3. Çocuğum kitap okumuyor ne yapmalıyım ?..
Uzman Psikolog Yonca Hasan

Uzman Psikolog Yonca Hasan

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuğum kitap okumuyor ne yapmalıyım ?..

A+A-

Çocuğum kitap okumuyor ne yapmalıyım ?.. Peki ya sen vaktinin ne kadarını kitap okumakla değerlendiriyorsun  ?

Umarım şu an nerde ve ne yapıyorsan mutlu ve huzurlusundur sevgili okurum. Çok uzun bir aradan sonra yeniden burdayım ve burada olmaktan çok mutluyum. Bu haftaki konum günümüz çocuklarının kitap okumakdan uzaklaşması. Teknolojik aletler yüzünden çocuğum kitap okuyamıyor ne yapmalıyım? gibi sorular geliyor. Öncelikle oturup düşünümeniz gereken asıl nokta şu ben bu zamana kadar çocuğumun önünde kitap okudum mu? evet basit gibi görünen ama düşündüren bir soru, cevapla karşılaşmaya hazırmısın? Şimdiye kadar belkide en çok şikayet ettiğiniz şey bu olabilir ancak sizinde bunu yapmanız en az beklentiniz kadar önemli. Lütfen ‘benden geçti’ gibi eski moda sözler kullanmayın adı üstünde ‘eski moda’’..  yaşınız ister 40,50,60,70 olsun okumanın yaşı,zamanı, mekanı olmaz. Okumamanın bahaneside olmaz. Şimdiye kadar çocuğunun önünde hiç kitap okumadıysan çocuğunu yargılamak yerine bir kitap al ve oturup birlikte okuma saatleri düzenlemeyi dene neden olmasın ? hem ailecek okuma alışkanlığı kazanmak hemde birlikte geçirilen vakti arttırmak için bence mükemmel bir çözüm önerisi. gelin şimdide size çocuğunuza kitap okumayı sevdirebileceğiniz birkaç ipucu vereyim.

1)Okumayı söktükten sonra bile, masal okuma seanlarına son vermeyin. Okumak paylaşılan bir keyiftir ve duygular sesli olarak daha iyi ifade edilir. Sende masallarla büyüyemeyen çocuklardanmısın? En azından kendi çocuğuna bunu YAPMA.

2)Çocuğunuzu spor, hayvanlar veya bilim gibi özel bir konusu olan bir dergiye abone yapın.

3)Öncedende söyledeğim gibi kendi kitabınızı onun karşısında okuyun. Okumaya merak salması için bunun keyifli bir eylem olduğunu gösterin.

4)Çizgi roman gibi illüstrasyonlu kitaplar okumasına izin verin. Bu da okuma sayılır.

5)Odasına geniş kapsamlı bir kitaplık yaptırın. Farklı alanlardan kitaplar seçmeyi unutmayın.

6)Çocuğunuza farklı tarzlarda kitaplar alın: mizah,polisiye,fantastik,duygusal..Belki henüz sevdiği tarzı henüz bulamamıştır.

7)Birlikte kitapçıya gidin ve kitapçıdan fikir alın.

8)Arkadaşlarına neler okuduklarını sorun. Çocuk belli bir yaşa gelince, ebeveyninden çok arkadaşlarına özenir.

9)Hoşuna gitmeyen bir kitabı bitirmesi için onu zorlamayın ve kitabı anlayıp anlamadığını ölçmek için sorguya çekmeyin. Kitap okumak ödev değildir.

10)Kendi çocuğunuzda okuduğunuz kitaplara ilgi duyması için onu zorlamayın. Bunun yerine ona ‘’Harry Potter’’, ‘’Labirent’’ ya da ‘’Saftirik Greg’in Günlüğü’’ serisini hediye edin.

Çözüm önerilerimi umarım beğenmişsinizdir, benim için en büyük mutluluk uygulamaya dökebilmeniz en azından denemeniz. Kitap almaya bütçesi olmayan ailelerde olabilir onlarada mükemmel bir öneri sunma zamanı. Kütüphanelerde çocuklara özel kitap serileri mevcut. Her yaşa, her kesime hitap ediyor, bence gidip bir göz atmalısınız. Unutmayın çocuğunuz sizin yansımanızdır, bugün ne yaptıysanız yarın onunla karşılabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.