1. YAZARLAR

  2. Klinik Psikolog Berrak Yörük

  3. Çocuğunuza onu şartsız sevdiğinizi hissettiriyor musunuz?
Klinik Psikolog Berrak Yörük

Klinik Psikolog Berrak Yörük

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuğunuza onu şartsız sevdiğinizi hissettiriyor musunuz?

A+A-

Çocuğunuzu şartsız mı seviyorsunuz hiç düşündünüz mü? Yada siz şartsız sevdiğinizi söylerken ona ne hissettiriyorsunuz?

Özgüvenli ve mutlu bir çocuk yetiştirmenin en önemli kurallarından biri çocuğu şartsız sevmektir. Her ebeveyn gebelik sürecinden itibaren mutlu ve sağlıklı çocuk yetiştirmenin hayalini kurar.

Özgüvenli mutlu bir çocuk yetiştirebilmek için onu şartsız sevmek ve başka neler yapmak önemlidir?

Kendinize bu soruları sırayla sorabilirsiniz;

  • Çocuğuma her şartta güveniyor muyum?
  • Çocuğumun seçimlerine saygı duyuyor muyum?
  • En önemlisi çocuğumu şartsız seviyor muyum?

Sadece ‘’seni seviyorum’’ ya da ‘’seni seviyoruz’’ demekle yetiniyor ve yeterli olduğunu düşünüyorsanız asıl değiştirmeniz gereken en önemli detay bu.

Çocuğunuzla sağlıklı iletişimin bir diğer detayı onu gerçekten dinlemekten geçer. Onu dinleyip anlamaya çalışır ve sonrasında konuştuğunuz konularla ilgili düşüncelerinin önemsenmiş olduğunu hissetmesi kendini değerli hissetme duygusunun beslenmesine yardım eder.

Ebeveynler bazen farkında olmadan koşullu sevdiklerini hissettirebiliyorlar. Okuldaki başarısına, davranışlarına bağlı olarak koşullu seviyoruz imajı çizebiliyorlar istemsiz de olsa. Bu durumun sürekliliği çocukta ergenlik ve sonrasında bazı ruhsal patolojilere zemin hazırlayabilir. Bu nedenle koşulsuz sevdiğinizi her koşulda hissettirmeniz çok önemlidir.

Her birey hata yapar yaş cinsiyet zaman mekan farkı olmadan çocukta hata yapar. Çocuğunuzun hatalı davranışlarında yargılayıcı olmaktan kaçınmalı bunun yerine hatalarının nedenlerini keşfetmesine yardımcı olmalısınız.

Unutulmamalıdır ki erken yaşta sporla veya müzikle tanışan çocukların daha mutlu olduklarını birçok araştırma kanıtlamıştır. Müzik ve sporsal faaliyetler çocuğunuzun psikolojik ve bedensel sağlığı açısından olumlu katkı sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.