1. YAZARLAR

  2. Psikolog Pınar Özateş

  3. Çocuk okulu reddediyorsa neler yapılmalı?
Psikolog Pınar Özateş

Psikolog Pınar Özateş

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuk okulu reddediyorsa neler yapılmalı?

A+A-

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına çok az bir zaman kaldı. Neredeyse binlerce öğrenci ilk kez okul heyacanını tadacak fakat; okul reddi aileleri fazlasıyla endişelendirmekte ve zora sokmaktadır. Peki okul reddine karşı yapılması gerekenler nelerdir?

Uzun bir yaz döneminden sonra  tatlı heyecan verici bir telaş başlamak üzere. Hazırlıklar başlamış olsada bazı planlar ailenin istediği gibi olmayabiliyor. Çocukların aileden uzaklaşmak  istememesi  ve okula karşı aşırı tepki göstermektedirler ve buda aile için oldukça zor bir duruma gelmektedir. Doğru yaklaşımların belirlenmesiyle ve çözüme dönük analizlerin yapılmasıyla bu reddedici dönemi kolay atlatmak mümkündür. Bu dönem aileler ve çocuklar için çok hassas bir dönem ailelerin bu döneme hazır olmaları gerekmektedir. Okul reddini kızmadan, sinirlenmeden, suçluluk duygusuna bırakmadan hal edilmelidir. Okula başlamak üzere olan her çocukta heyecan kaygı gibi duygular gözlemlenebilir. Bu son derece normal bir durum olmaktadır.

Nasıl bir yol izlemeli?

Okul reddi durumunda doğru, destekleyici bir tutum sergilenmediğinde çocukta, mutsuzluk, sürekli ağlamalar, keyifsizlik ve çökkün duygu durumun olacağını belirtmek gerekir. Okula gitmesi konusunda sürekli baskı yapan ailelerde çocuk tepki olarak kendine zarar verme, okuldan kaçma, bağırma çağırma, öfke nöbetleri geçirme gibi belirtiler göstermektedir.

Öncellikle çocuğunuzun okula gitmek istememesinin nedenlerini onunla konuşmanız, onun bu konudaki duygularını anlatmasını sağlamalısınız, böylelikle anlaşıldığını hissedecek ve sizinle iletişim kurması sağlamış olacaksınız.

Çocuklar okulu istememe nedenlerini  doğru yoldan anlatmayabilirler onun için resim çizdirme, hikaye anlatmasını sağlayarak ya da insan figürlü oyuncakları sayesinde iletişim kurabilirsiniz.

Eğer okulu istememsi aile içi kaynaklı ise bu alanda düzelmeler sağlayarak aile içi iletişimi güçlendirerek sağlayabilirsiniz.

Okul kaynaklı ya da okul içi bir durum söz konusuysa rehberlik servisi ve idarecilerin de devreye koyulmasıyla işe yarayabilir. Eğer bu durum hal devam ediyorsa okul değiştirme ya da sınıf değişikliği son aşama olarak yapılabilir.

Çocuk kendini iyi hissedene kadar ebeveyn sınıfta olabilir, ebeveynin çocukla kalma süresi azaltılmalı ve son aşama olarak fiziksel yakınlaşma artırılmalıdır.

Ebeveyn çocuğu okula bırakıyor ise bu ayrılma süresi kısa tutulmalı ve çocuğa ne zaman geleceğini açık bir şekilde anlatmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum