1. YAZARLAR

  2. Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

  3. Çocuklarda psikolojik tedavinin önemi
Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

Oyun ve Aile Terapisti Derya BOLCAL

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocuklarda psikolojik tedavinin önemi

A+A-

Bu hafta ki yazımda  çocuğunuzun aile, eğitim ve sosyal hayatını aksatan davranış ve tutumları varsa çocuk, genç  ve ailelerin problemlerini anlamalarına ve çözmelerine, problemli davranışı değiştirmelerine ve hayatlarında olumlu değişiklikleri nasıl yapacaklarına azıcıkta olsa destek vermek amaçlı yazdım.Öncelikle önemli ruhsal rahatsızlıkları olan çocukları, uzmanların tanıyıp  detavi etmeleri gerekmektedir.Fakat çocukların davranışları sürekli olarak,ailenin,öğretmenlerin ve toplumun beklentilerine ters düşünce ,çocuk direk psikiyatriste götürülür. Bur da ilk dikkat etmemiz gereken  şey tanı konmasıdır. İlaç tedavisi gibi yaklaşımlardan çok psikolojik tedavi yöntemleri üzerinde duracağım.İlaç tedavisini yalnızca  doktorlar uygulayabilirler.

Çocuklar ,gençler ve aileleri ile yapılacak terapi şekillerine değinecek olursam; davranış terapisi,bireysel terapi, grup terapisi, psikodrama (tiyatro yoluyla tedavi) ,oyun terapisi, beden terapisi, gençlerle psikoterapi, aile terapisi (aile bireylerinin katıldığı terapidir).Her  çocuk için gerekli ve uygun psikolojik  tedavi yöntemi problemin türüne göre ve çocuğun özelliklerine göre belirlenmektedir.

Çocuklar, ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir şey yaşarlarsa, farklı davranışlar sergilemeye başlarlar. Ör; çok girişken bir çocuk sessizleşir, yeme - içme, uyku, davranış ve yüz ifadelerinde farklılıklar olur. Uykusuzluk, depresyon, kaygı, korku, öfke, isteksizlik gibi belirtiler görülebilir. Bir şeylerin ters gittiğini hisseden anne - baba, çok geç kalmadan bir uzmandan  destek almalıdır. Aileler  de, çocuklarının bu durumu nasıl atlatabileceklerine ve onlara nasıl destek olabileceklerine dair danışmanlık ve aynı zamanda psikolojik destek alabilirler.Çocuklara psikoterapi düşünüldüğünde sadece çocukların değil ebeveynlerinde ele alınması gerekmektedir.Aile bireyleri sadece çocuğun problem olduğunu ve terapiye onun alınması gerektiğini düşünebilirler.Fakat çocuktaki davranışı,problemi yaratan anne-baba arasındaki iletişim bozukluğunun veya çocuk anne baba arasındaki iletişim bozukluğu aileden kaynaklanarak başlamaktadır.  Aile bireylerinin terapiye katılma ve bozuk ilişkileri düzeltmek için gösterdikleri  istek sonucu çabuklaştırabilir. Anne-babayı problemin çözüm yollarını bulmada cesaretlendirme ve  çözüm yolunda karar vermede yardımcı olma, sonuçlar hakkında bilgi alışverişinde bulunma, çocuk ve aile arasındaki uyumsuzluktan kaynaklandığı düşünülürse,böyle bir durumda  aile terapisi  anne-babayı birlikte terapiye almak daha uygun olabilir.

Terapilerde  problemlerin çözümü için; problem çözme yeteneğini kazanma, reddetme, suçlama davranışlarından kaçma, karşılıklı ihtiyaçların karşılanmasını sağlama, çocuğun ve aile bireylerin kendilerini gerçekleştirmesine olanak sağlama,karşılıklı olumlu iletişim  amaç edinilir. Terapiler de mümkün olduğu kadar hedef, çocuğun kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Çevresinde yaşanan problemlerle baş etmeyi öğrenmesi, serbest zaman değerlendirmesi konusunda çocuğa rehberlik edilmelidir. Çocuklarla  yapılan  psikoterapide çocuklar    duygularını ifade etmeyi öğrenirler  ve böylece kendilerini keşfederler. Bu yolla aynı zamanda çocuk  kendi problemlerinin diğer aile,çevre ve toplum  üyeleri tarafından nasıl algılandığını görme şansına da sahip olur.Psikoterapinin amacı çocuğun daha bağımsız davranabilmesi,sorunlarıyla başa çıkabilecek benlik gücüne kavuşmasını sağlamaktır.Bu nedenle  terapist çocuğun yalnızca sağlıksız yönleriyle uğraşmaz,benliğinin sağlıklı ve güçlü yanlarını da destekleyerek çocuğun sorun çözme yeteneğini de artırır.Unutmayalım ki psikoterapi problemli çocukların,gençlerin ,aile bireylerinin ve toplumun gereksinimlerini karşılar . 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum