1. YAZARLAR

  2. Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

  3. Çocukların Merak Duygusunu geliştirecek 7 Öneri
Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

Psikolog Fahriye ŞENDOĞAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Çocukların Merak Duygusunu geliştirecek 7 Öneri

A+A-

Merak duygusu, eğitim-öğretim sürecinde, yeni şeyler öğrenmek için en çok gerekli olan duygudur. Çocukları, çok küçük yaşlardan itibaren meraklanmaya teşvik etmek, onların bütün hayatı boyunca, sağlıklı gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.

Aslında pek çok çocuk, doğal bir merak duygusuna sahiptir ve sürekli yeni şeyler keşfetmek için araştırma halindedirler. Ancak, aynı içgüdü her çocukta olmayabiliyor. Bazı çocuklar, diğerlerine nazaran daha az merak duygusuna ve araştırma ruhuna sahip olabiliyorlar. Bu tür çocuklarda merak duygusunu geliştirmek için işte size 7 öneri.

1-) Rutinin Dışına Çıkın

Zaman zaman günlük rutinlerin dışına çıkarak, çocuklarınızın merak duygusunu geliştirebilirsiniz. Mesela, yemediği bir sebzeyi rutinin dışında farklı bir şekilde pişirerek önüne koymayı deneyebilirsiniz. Hem merak duyar, hem de sebzeyi yedirmiş olursunuz.

2-) Küçük Sürprizler Yapın

Mesela yastığının altına anlayabileceği şekilde bir hazine haritası çizip koyun. Sabah uyandığında haritayı takip ederek hazineyi bulmasını isteyin. Hazine olarak da hoşlanacağı sürpriz bir hediye veya sevdiği bir yiyeceği kullanabilirsiniz. Çocuklara, hazine gibi şeyler esrarlı gelir ve mutlaka ilgilerini çeker. Böylelikle merak duyguları da perçinlenmiş olur.

3-) Çocuğunuzu Okuldan Kaçırın

Evet, yanlış duymadınız. Çocuğunuzu okuldan kaçırın. Tabi bunu yaparken sadece çocuğunuzun haberi olmamalı. Öğretmenine önceden bilgi vererek, söz de onu kaçırarak sürpriz bir yere gideceğinizi söyleyin. Çok meraklanacak ve heyecanlanacaktır. Ona hayatı boyunca unutamayacağı eğlenceli bir gün yaşatın. Dondurmacıya, lunaparka, kitapevine, müzeye, hayvanat bahçesine götürün onu. Birlikte böylesine aykırı bir şekilde vakit geçirmek, hem size, hem çocuğunuza çok iyi gelecektir. Unutmayın sürprizler her zaman merak uyandırır. Elbette bunu sık sık yapmayın ki tatlı olsun.

4-) Mutfakta Pasta Yapın

Çocuklar pasta ve kek türündeki tatlı yiyeceklere bayılırlar. Onu, pastanın yapım sürecine de dahil ederek, merak duygusunu geliştirebilirsiniz. Bunu sadece pasta için değil, sebze yemekleri ve diğer yiyecekler içinde yapabilirsiniz. Ama onlar en çok pasta severler.

5-) Onlara Açık Uçlu Masallar Anlatın

 

Çocuklar uyumadan önce hikaye ve masal dinlemeye bayılırlar. Ona masal anlatırken, masalı bir yerinde kesip onun devam etmesini isteyin. “Peki sence sonra ne olmuştur?” şeklinde yönlendirmeler yaparak, hem merak duygularını geliştirebilir, hem hayal dünyalarına katkı sağlayabilir, hem de onları düşünmeye sevk edebilirsiniz.

6-) Sordukları Sorulara Düzgün Cevaplar Verin

 

Çocuklar özellikle 3-6 yaş döneminde çok meraklı olurlar ve her şeyi sorarlar. Onlara doyurucu bilgiler vermek, anne-babanın görevidir. Özellikle babalarının işe gitmesini istemeyen çocuklar, “Neden işe gidiyorsun?” diye sorduklarında, onları yaşlarına uygun şekilde ikna edin ve akıllarına yatırın. Onlar sizinle daha çok vakit geçirmek için bunu soruyorlar. Sakın onları üzmeyin. Hatta sordukları sorular karşısında, şimdi işim var diyerek terslemeden, elinizdeki işi bırakıp ona yönelerek ve gözlerinin içine bakarak cevap verin. Ayrıca soru sormalarını da teşvik etmeyi unutmayın.

7-) Onlara Sorular Sorun

3-6 yaş döneminde çocuklar çok soru sorsa da, siz de onlara sık sık soru sorarak örnek olun. Çocukların en iyi öğrenme yönteminin taklit olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.