1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. Çoğunluğun tercihi gerçekleşmeli...
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

Çoğunluğun tercihi gerçekleşmeli...

A+A-

Seçimden sonra yeni bir evreye geçildi. Şimdi artık hükümet kurma çalışmalar resmi şekilde yapılıyor. Bu arada toplumda dörtlü mü olsun, yoksa üçlü mü olsun tartışması aldı başını gidiyor.

Meclis'te temsiliyet elde edememiş bir partinin üyesi olarak ben de bu konuda düşünce belirtmek niyetindeyim.

Meclis'te 6 parti var. Bunların 4'ü ortaklık kurmak için seçimin hemen arkasından görüşme başlattı. Dörtlünün görüşme maratonu hala devam ediyor.

Dörtlünün düşünda kalan diğer ikisinin hükümet kurmak için sandalye sayısı yetersiz.

Buna karşın hükümeti kurma görevi birinci parti konumunda olduğu için dörtlünün dışladığı UBP'ye verildi. Demokratik gelenekler nedeniyle bu karar doğru bir karardır. Cumhurbaşkanının bu kararı yerindedir. Zaten hükümet kurma amaçlı gayrı resmi görüşmeler yapmakta olan 4'lü de, Cumhurbaşkanından hükümet kurma görevini UBP'ye vermesini önermişti.

4'lü  hala görüşmeler yapmaya devam ediyor. Herhangi bir uzlaşıya vardıklarına dair henüz resmi bir açıklamaları yok. Yaptıkları açıklama her gün için aynı; "görüşmeye devam edeceğiz".

Öte yandan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün aldığı hükümet kurma görevinin gereği olarak siyasi partileri ziyaret ediyor. Bu arada bir de açıklaması var Sn. Özgürgün'ün. Diyor ki, "4'lü analaştığını açıkladığı anda görevi Cumhurbaşkanı'na iade edeceğim." Bu da doğru ve demokratik teammüllere uygun bir açıklama.

Bu durumda hükümet kurma çalışmalarında dikkatler Özgürgünden daha fazla 4'lüye kaymış bulunuyor.

4'lünün pazarlık masasında yerel seçimlerden başlayarak Cumhurbaşkanlığına kadar konuların ele alındığı yönünde dedi kodular dolaşıyor. Umarım bunlar doğru değildir.

Benim kişi olarak düşüncem toplumun çoğunluğundaki beklentinin karşılanması yönündedir. 4'lü koalisyon kurulmalı ve toplumun ortaklaştığı taleplerini yerine getirmelidir.

Toplumda ortaklaşan beklentilerin bazılarını buraya not ederek yazımı tamamlamak istiyorum. Nereden buldun yasası; Yolsuzluk ve usülsüzlüklerin yargı taşınması; demokratik ve adil bir seçim yasası; Faiz Yasası; ekonomide kayıt dışılığın üzerine gidilmesi, vergi kaçırmanın önlenmesi, yurttaşlık yasasının düzenlenmesi, yerel yönetim reformu, toplumun laik-demokratik yaşam şeklinin korunması...

4'lü koalisyon pazarlığının başarıyla sonuçlanmasını temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.