1. YAZARLAR

  2. Mehmet Davulcu

  3. CTP'nin TKP fobisi
Mehmet Davulcu

Mehmet Davulcu

Yazarın Tüm Yazıları >

CTP'nin TKP fobisi

A+A-

1976 yılında başlayan çok partili sistem içinde yola çıkan üç ana parti TKP, CTP ve UBP'ydi. Bu üçlünün  her biri o dönem için farklı kesimleri temsil ediyordu. UBP sağ kanadın tek temsilcisiydi. TKP sol kanadın avrupai solunu, başka bir iaanlatımla sosyal demokrat ve demokrat kesimini, CTP ise Sovyetik çizgideki sosyalist ve/veya komünist kesimi temsil ediyordu.

Sonra  1991'de Sovyetler Birliği dağılınca CTP yeni bir siyasi çizgi arayışına girdi. Önce TKP'nin çizgisine yakınlaştı, sonra da adını koymadan liberalizmi benimseyip hükümetleri döneminde katı bir uygulayıcısı oldu. Hatta işi o kadar abarttı ki, neo liberal politikaların da uygulayıcısı oldu.

Sovyetler Birliği'nin tarihe karışması sonrasında ideolojik boşluğa düşen CTP, yeni bir siyasi çizgi ararken TKP'yi kendine başlıca rakip olarak görmeye başladı. Sovyetler varken yakın ilişki içinde olmaya ve bu yolla kendini sağın saldırılarından korumaya özen gösteren CTP için TKP artık ortadan kaldırılması gereken rakip haline gelmişti. BU amaçla ustası oldukları "fısıltı gazetesi" aracılığıyla TKP'yi karalamaya girişti. Bu çabalarında başarısız olduklarını söylemek pek mümkün değil. Tersine, epey başarılı da oldular.

Rengini kırmızıdan yeşile döndüren CTP, TKP'yi ortadan kaldırıp, avrupai sol ve sosyal demokrat alanın tek partisi olma fırsatını Mustafa Akıncı'nın TKP Genel Başkanlığını bıraktıktan sonra, Barış ve Demokrasi Hareketi'ni kurup başına geçmesi sonrasında, TKP'nin kapatılmasını istemesi üzerine patlak veren TKP'li kitle içindeki tartışma ve buna bağlı bölünmeyle yakaladı.

TKP'nin bölünmesine ve etkisizleşmesine yol açan gelişmelerin verdiği fırsatı değerlendirmeyi beceren yeşil CTP, Kıbrıs Türk solu adına hükümetin büyük ortayı başarması yanı sıra TKP kitlesinin önemli bir bölümünün desteğini almayı da başardı.

TKP 2007'de oy çokluğuyla kapatıldı. Bu tarihten itibaren CTP en rahat olduğu dönemi yaşadı. TKP'nin mirasçısı diye sunulan TDP'den hiç rahatsızlık duymadı. Ne var ki 10 yıl sonra TKP siyasal yaşama dönüş yapınca işler yine karıştı. CTP'ye yakınlaşan eski TKP'liler başta olmanak üzere TKP doğru taban kaymasını göreb CTP'de eski fobi yeniden hortladı.

Son günlerde CTP çevreleri içinb en muteber parti TDP oldu. Sim Tv ve Yenidüzen bu partiye adeta kucak açmış durumda.  CTP adına Tv programlarına katılan adaylar bile TDP reklamı yapar hale geldi. Amaç apaçık ortada; CTP, TKP'yi kendine rakip görüyor ve Mecliste temsil hakkı kazanmadan yok etmek istiyor.

Boşuna gayret! TKP siyasal yaşamda yerini aldı. 7 Ocak'ta Meclisteki yerini almakla kalmayacak hükümetteki yerini de alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.