1. YAZARLAR

  2. Psikolog Nezda ESEN

  3. Duygusal açlık
Psikolog Nezda ESEN

Psikolog Nezda ESEN

Yazarın Tüm Yazıları >

Duygusal açlık

A+A-

Midenin yeterli kapasitede dolu olmasına rağmen yalnızlık, öfke, stres, sıkıntı, üzüntü gibi durumlardan ötürü anlamsız bir açlık ihtiyacı hissedip aşırı yemek yeme eylemidir. Kilo problemlerinin esas nedenlerinden biridir. Genellikle akşam saatlerinde ve yalnızken belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte beyinde ana odaklanmaması ile beraber direk duygu ile bağlantılı olup yoğunlaşmaya geçer.  “ Atıştırma “ eylemi adı altında kendini gösterir.

Duygusal açlık ve fiziksel açlık arasında ayırt etmede noktasına değinirsek; duygusal açlık anlık başlarken fiziksel açlık süreci ise yavaş yavaş başlar ve adım adım artış gösterir. Bu arada direnç duyguya yöneliktir. Beyin mantıken dışarda kalarak direncini düşürür ve direk eyleme geçmiş olur

Duygusal açlık herhangi bir hisse dayalı olmadan da kendini gerçekleştirebilir. Örneğin; gün içerisinde yoğun tempo olarak çalışan bireyler akşam eve geldikleri vakit kendilerini rahat bir konumda hissettiklerinde “ aşırı yemek ile tamamlamak isterler “ bu istek doğrultusunda gerçekleştirilen eylem zamanla alışkanlık haline gelir. Bu da en tehlikeli süreçtir.

Bireyler ani açlık hissi ile yemiş oldukları gıdalardan sonra bir noktada pişmanlık ve suçluluk hissine kapılırlar. Bunun sonucunda kişi de yüksek oranda mutsuzluk ve özgüven eksiklikleri kendi gösterir. Bu nokta bireyler kendileri ile bu duygusal açlık noktasında baş etme mücadelesinde birtakım yöntemlerde bulunabilir.

İlk etapta problemin kaynağını belirlemek. Kendinizde öncelik olan faktör iş hayatınız, sosyal hayatınız, duygusal ilişkiler veyahut sebep neyden kaynaklı ? Öncelik olarak bu soruyu sorarak cevap vermek ilk ikinci adımdır. Esas probleme karşı geçici bir çözüm yolu geçici bir bastırma yöntemi demektir. Bu geçicilik sürecinden sonra yeme eylemi tekrar belirmek ile ortaya çıkar.

Belirlemiş olduğunuz probleme karşı ufak notlar almak. ( UYGULAMA ) Boş bir kağıt alın ve ortadan ikiye bir çizgi ile ayırın. Kağıdın sol tarafına sizi mutsuz eden, etkileyen sebepleri maddeleyin. Her problemin karşılığına sağ tarafa basamak basamak gerekli çözüm yollarını yazın.

Duygusal açlığı hissettiğiniz an o açlık duygusunun ortaya çıkışını sezdiğiniz vakit boş zamanlarınızı dolduracak hobiler edinebilmek. Yazı yazmak , 15 dakika açık hava yürüyüşü yapmak, sevdiğiniz insanlar ile sohbet edip yeni keşiflerde başlangıç yapmak o anki hisse dikkat dağıtıcı etkili faktörlerde bulunabilir.

“Gideyim de bir şeyler atıştırayım “ düşünceleri geçtiği anda bir bardak su tüketiminde bulunun. Çoğu zaman vücut da kaybedilen sıvıdan ötürü susuzluğu açlık algılayabiliyor. Vücudunuzu susuz bırakmayın. O an yeterli su tüketimi bulunan hisse yetersiz geliyor ise bir fincan sütlü kahve veya bitki çayı tokluk hissi vererek mutlu edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.