1. YAZARLAR

  2. Arif Alasya

  3. Ekonomik yapı
Arif Alasya

Arif Alasya

Yazarın Tüm Yazıları >

Ekonomik yapı

A+A-

Köşe yazarlığımı kesiksiz sürdürdüğüm dönemde hep kurulu ekonomik düzenin bize uygun bir model olmadığını çeşitli yazılarımda hep yazdım.

Biz en büyük yanlışlığı kooperatifçilğimizi yok etmekle yaptık.1983 yılında sırf çiftlik yaratmak adına siyasallaştırdığımız kooperatif şirketler mukayyitliğini Başbakana bağlı kuruluş haline getirdik. İşte bu girişim kooperatifleri çiftlik haline getirdi ve birçoğunu da batırdı.

Bu Covid 19 sayesinde kurulu ekonomik düzenimizin nasıl çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını yaşamaktayız.

Hükumetin aldığı ekonomik tedbirlerin başında Bankaların ve ciddi sermaye sahiplerinin korunması gerekliliği apaçık ortadadır. Bedeli yine çalışanlar ve küçük esnaf ödeyecektir.

Biz ada ülkesiyiz ve lokomotif sektörlerimiz Turizm ve Eğitimdir.

Bu net olarak bilindiğine göre biz da ekonomik düzenimizi bu sektörler üzerine kurmalıyız.

Bu sektörlerin her türlü ihtiyacını maksimum düzeyde sağlayacak bir yapı kurarsak ülke olarak kalkınırız.

Yapılacak şey bu sektörlerin ihtiyaçlarını tespit etmek. Bu ihtiyaçların aylık haftalık dökümlerini çıkartmak ve ortaya çıkacak tablo üzerinden sağlayıcı kooperatifler oluşturarak üretim yaptırmaktır.

Bir örnek Otellerimiz haftada 5 ton domates tüketecek ve iç piyasa ile birlikte genel ihtiyaç 10 ton olacaksa bir Domates üreticileri Kooperatifi kurularak ekim ve satış programlaması yapılıp bu ihtiyaç karşılanır. İthal ihtiyacı doğacaksa da bu ithalat Kooperatif aracılığı ile yapılır. Kooperatif sadece otellere yapılacak sevkiyatı düzenler piyasaya dağıtım ise toptancılar üzerinden yapılır bunun için da ‘’Hal Yasası’nın çıkarılması gerekir.

Özetle yerli üretim maksimuma çıkartılacak. Kooperatiflerin yüklendiği kalemlerdeki malların ithalat yetkisi Kooperatiflerde olacak.

Otellerin ve eğitimin ihtiyacı olan sağlanmasına yönelik KOBİ’ler oluşturulacak ve bunların korunması sağlanacak.

Sonuç olarak ya bu Ekonomik düzen değişecek ya da Bütün nüfus küçük bir sermayenin ve Bankaların mülkü olacak.

Geç kaldık ama Kooperatifçilikte deneyimli bir toplumuz. Fasıl 114’de yapılan değişiklik kaldırılarak yeniden Mukayyitlik tesis ettirilip siyasetten arındırırsak bunu başarırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.